05-11-2018

De integratie van complementair en regulier

Eind deze zomer bezocht ik een congres over integrale zorg, een van de vele initiatieven om het complementaire en reguliere veld dichter bij elkaar te brengen. ‘Samenwerken en vooruitkijken’ was het centrale thema en het werd me weer duidelijk dat we met leefstijl de brug kunnen slaan tussen beide velden.

Een belangrijk aspect van het werken aan onze gezondheid is de energiehuishouding. Zonder energie gebeurt er weinig en voelt u zich ook bepaald niet in optimale conditie. Energie wordt in ons lichaam geproduceerd in onze mitochondriën, kleine onderdelen van bijna iedere cel. De lever- en spiercellen bevatten heel veel mitochondriën en zijn daarom belangrijk in de energievoorziening. Regelmatig bewegen en ongeveer eenmaal per jaar een detoxkuur doen is voor de energieproductie van groot belang.

Een grote energievreter in onze maatschappij is stress. Stress komt voor in vele vormen. Nu hoeven we niet te streven naar een stressvrij leven, want een beetje (acute) stress kunnen we wel aan en is zelfs goed voor ons. Maar te veel stress, of een combinatie van vele kleine vormen van stress, zorgt voor te veel energieverbruik. We worden daar moe van, en kunnen vervolgens slechter slapen. Onze stressfactoren in kaart brengen en vaker ontspannen kunnen bijdragen aan een stressvrijer leven.

Avondritueel

Slapen is hard nodig voor een stressvrijer leven. Tijdens onze slaap vinden vele herstelprocessen plaats en wordt de vele informatie die we overdag binnenkrijgen verwerkt. Het lijkt soms dat er ’s nachts niks gebeurt, maar ons lichaam en onze geest zijn dan druk aan de slag. Om het slapen zo effectief mogelijk te laten verlopen, is het goed om een avondritueel te ontwikkelen en te volgen. Begin ongeveer een uur voordat u naar bed gaat met dit ritueel. De lichten wat dimmen, de blauwe schermen uit (computer, mobiel, televisie). En zorg voor ontspanning, zodat het zenuwstelsel zich goed kan voorbereiden op de overgang van waken naar slapen.

Om goed te kunnen slapen is een niet te star (bio)ritme aan te bevelen. We vallen namelijk beter in slaap, wanneer we lichamelijk moe zijn en wanneer het donker is. Wisseldiensten en nachtelijk werk zijn daarom in zekere zin funest voor ons welzijn.

Gevolgen ledlampen

Maar bestaat donker nog wel? Bij ons in de straat zijn nieuwe ledlampen in de lantaarnpalen gedraaid. En steeds wanneer ik ’s avonds naar huis ga en onder die lampen rijd, dan krijgen mijn ogen een lichtflits te verwerken. Dit is niet bepaald een bevordering voor mijn bioritme, de intensiteit van deze lampen maken me namelijk juist wakker in plaats van slaperig. Dat is in het verkeer gunstig, maar niet als ik bij thuiskomst binnen een uur naar bed wil.

De omgeving is dus ook van invloed op onze gezondheid. De straatverlichting en lichtvervuiling zijn daar slechts een klein onderdeel van. Woont u in een drukke buurt of op een rustig terrein? Is er groen in de omgeving of bijna alleen maar beton? Hoe natuurlijk is de omgeving waar u woont en werkt? Dit kunt u zich ook afvragen van de omgeving die dicht bij u staat, bijvoorbeeld hoe natuurlijk is uw voeding? Of komt bij u de melk ook uit de fabriek (zoals veel kinderen tegenwoordig denken)?

Zingeving en passie

Om veranderingen op dit gebied in goede banen te leiden hebben we elkaar nodig. Mensen zijn sociale wezens. We horen elkaar te ondersteunen (en blijf verre van mensen die veel energie kosten). Verzamel mensen om u heen die samen met u vanuit uw passie zin kunnen geven aan het leven, het bestaan en ga daarvoor. Passie komen we momenteel namelijk te weinig tegen. Kinderen zijn van nature creatief en gepassioneerd. Laten we zorgen dat zij dat vooral behouden, ze kunnen er op latere leeftijd veel profijt van hebben.

Samengevat kunt u reeds (kleine) stappen nemen voor een betere gezondheid:

  • Het verbeteren van uw energiehuishouding door meer te bewegen en regelmatig te ontgiften
  • Regelmatig ontspannen om de stressfactoren het hoofd te kunnen bieden
  • Een avondritueel bedenken om beter te kunnen slapen (en daardoor beter te kunnen herstellen)
  • Meegaan met de bioritmes van het bestaan. Het leven in de zomer is immers anders dan in de winter.
  • Zorg voor natuur of natuurlijke elementen in uw omgeving
  • Eet en drink zoveel mogelijk biologische en natuurlijke producten
  • Betrek hierbij mensen uit uw omgeving en maak er een gezellige, leuke en gepassioneerde club van. Een club van mensen die ertoe doen en die bereid zijn te investeren in uw en hun eigen gezondheid.

U ziet dat een begin maken begint bij onszelf, bij u en mij. Wij zijn individuen die ertoe doen en die samen het verschil kunnen gaan maken. Wellicht een cliche, ‘maar verbeter de wereld en begin bij uzelf’. Dit gaat ook op voor het bij elkaar brengen van het complementaire en reguliere veld. We hoeven niet te wachten totdat de vele mooie initiatieven resultaat behaald hebben.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur