12-10-2020

Crunch to-go rijk aan antioxidanten

Als je het artikel over waterstofgas leest, zou je toch een vreugdesprongetje willen maken: wat een veelbelovende toepassingen lijken er te zijn. Geconcludeerd is wel dat waterstofgas geen directe antioxidantcapaciteit lijkt te bezitten, maar indirect giftige vrije radicalen remt en nuttige vrije radicalen, die bijvoorbeeld virussen en bacteriën onschadelijk moeten maken, met rust laat. Kan onze voeding hierbij een handje helpen?

We kennen twee soorten antioxidanten, die nauw met elkaar samenwerken en elkaar ondersteunen:

  1. De niet-enzymatische; deze werken voor een groot deel buiten onze cellen en haal je uit je voeding. Het zijn stoffen als vitamine C, E, carotenoïden, lycopeen, co-enzym Q10, kurkuma et cetera.
  2. De enzymatische; deze zijn lichaamseigen en wat minder bekend. Ze werken vooral vooral intracellulair.

De enzymatische worden om allerlei redenen die voor dit artikel te ver voeren, steeds belangrijker naarmate er minder niet-enzymatische antioxidanten in onze voeding voorkomen en er meer vrije radicalen onschadelijk gemaakt moeten worden.

De belangrijkste enzymatische antioxidanten zijn katalase, SOD (Super Oxide Dismutase) en glutathion (peroxidase). Deze enzymatische antioxidanten kunnen alleen worden aangemaakt als onze voeding ruim voldoende voedingsstoffen bevat.

Vooral mineralen en sporenelementen zijn van wezenlijk belang. Door onder andere verarming van de bodem en raffinage van voedingsmiddelen komen deze echter steeds minder voor in onze voeding.

Cellen en dan vooral onze celmembranen en celmitochondriën die goed beschermd worden, zijn vele malen beter in staat om energie uit ons voedsel aan te maken en onze gezondheid te bewaken dan cellen die door teveel vrije radicalen ‘averij’ opgelopen hebben. Schade aan cellen wordt idealiter voorkomen of gerepareerd door antioxidanten.

Een disbalans tussen vrije radicalen en te weinig antioxidanten noemen we oxidatieve stress (zie kader). Het is goed om te weten dat we ook via voeding dagelijks aan onze antioxidantcapaciteit kunnen werken, zowel aan de niet-enzymatische als aan de grondstoffen voor de enzymatische antioxidanten. En dat op een heerlijke manier!

Oxidatieve stress

Oxidatieve stress is de disbalans tussen stoffen die onze cellen bedreigen (vrije radicalen) en stoffen die dit tegen moeten gaan. Hoe meer vrije radicalen er zijn, des te meer voedingsstoffen ‘geïnvesteerd’ moeten worden om deze stoffen af te breken, onschadelijk te maken en af te voeren via bijvoorbeeld je darmen, lever, nieren, lymfe, huid of longen.

Zijn er te weinig antioxidanten, dan worden onze cellen beschadigd. Het gros van onze huidige chronische ziektebeelden en verouderingsklachten hebben een duidelijke link met oxidatieve stress. Het vervelende is dat deze ziekten op hun beurt ook weer meer oxidatieve stress genereren.

Tips

In deze editie staat een uitgebreide gids met hoeveelheden vitaminen, mineralen en overige stoffen die noodzakelijk zijn voor een gezond lichaam én een gezonde geest. Wanneer je van deze crunch 20 gr per dag eet, dan ben je zeker wat betreft selenium en omega 3 een mooi eindje op weg als het gaat om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Per 100 gr bevat deze crunch namelijk aan zink 7,88 mg, mangaan 2,98 mg, selenium 433,14 mcg, ijzer 13,22 mg, koper 2,52 mg, magnesium 497,55 mcg en omega 3 5434,9 mcg.

De ‘meesteroxidant’ gluthation kun je niet kant-en-klaar eten. Het moet worden aangemaakt via verschillende stoffen. Magnesium en vitamine B6 zijn uiterst belangrijk, maar ook de aminozuren cysteïne, glycine, glutamine, zwavel, selenium, groen chlorofylrijk voedsel en anthocyaanrijk voedsel zijn belangrijk voor de aanmaak.

Deze crunch (mineralen, sporenelementen, aminozuren) over een groene sla (chlorofyl) met rood-paars fruit of rode biet (anthocyanen), met wat gesnipperde ui (zwavel) en wat kiemen of edelgistvlokken (B-vitamines) bevat alle voedingsstoffen voor de aanmaak van glutathion.

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Rineke Dijkinga avatar

Over de auteur

Rineke Dijkinga heeft ruim vijtien jaar mensen met chronische klachten begeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Haar cliënten waren op zoek naar praktische tips en recepten en zo schreef ze in 2011 haar eerste boek waarin, naast gemakkelijke recepten, het ''weten over eten' de rode draad vormt. Sinds 2019 richt ze zich alleen nog op het verspreiden van haar kennis via artikelen, trainingen, lezingen en boeken. Om haar kennis omtrent de voedingswaarde van ons eten verder te verdiepen, kocht ze met de opbrengt van haar boeken een paar hectare landbouwgrond waar alles draait om 'gezondheidswaarde per hectare'.