07-08-2018

Aan de slag met leefstijl

Een omslag in denken en doen

Leefstijlinterventies en leefstijlgeneeskunde krijgen eindelijk voet aan de grond. Deze ontwikkeling heeft een enorme potentie. En omdat meer dan driekwart van alle klachten een relatie heeft met onze leefstijl, is deze ontwikkeling zeer gewenst.

Hier zit echter een ‘maar’ aan. We zijn namelijk gewend geraakt aan de dokter die het wel weet. Als u een klacht hebt, gaat u naar de (huis)arts, die dan vaak een recept uitschrijft of u doorstuurt. Als patiënt leggen we het probleem neer bij een ander, die ‘uitzoekt’ wat voor ons het beste is.

Zeker, we zijn ook mondiger en met name ten aanzien van onze rechten. ‘Ik heb netjes mijn premies betaald, dus heb ik het recht op doorverwijzing of medicatie!’ is een regelmatig gehoorde uitspraak.

Maar onze eigen inbreng staat nogal eens op een laag pitje: want tja, dan moet u zelf gaan nadenken en zelf aan de slag. En de dokter heeft er tenslotte voor geleerd.

Wat denkt u zelf?

Als de (huis)arts vraagt ‘wat denkt u zelf’ is dat voor sommige mensen zelfs al reden om over te stappen naar een andere arts. Want ‘ik ga toch niet naar de huisarts om te horen wat ik zelf denk of om te bedenken wat ik er zelf aan zou kunnen doen?’ En dit is nu juist cruciaal bij leefstijlinterventies.

We kunnen zelf zoveel doen aan onze gezondheid en ons welzijn, maar we zijn het verleerd. We durven niet meer te vertrouwen op ons boerenverstand en we laten ons vaak leiden door de media, de reclames of de persoon ‘die ervoor gestudeerd heeft’.

Onze ouders hebben hard gewerkt om de gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar te maken. Maar gaat het daar om? Uw leven leiden zoals u denkt dat het wel leuk en gezellig is? Om vervolgens – zodra er klachten ontstaan – naar de huisarts te gaan voor die ‘magic bullet’. Die ene tablet die een onjuist leefpatroon van tien jaar of langer kan verdoezelen, want genezen doen deze ‘magic bullets’ veelal niet.

Zeker, we mogen ons gelukkig prijzen met de huidige staat van de geneeskunde. Veel medicijnen hebben mensen het leven gered of hen aardig op de been kunnen houden. Maar we moeten terug naar de basis waar het in beginsel de verkeerde kant op gaat, onze leefstijl.

Inmiddels lopen er vele projecten om met behulp van leefstijlinterventies diabetes type2 terug te dringen. Met name gezond eten, regelmatig extra bewegen en het managen van stress geven voor langere tijd een positief effect op de gezondheid. Dit geldt niet alleen voor mensen met diabetes, maar voor iedereen.

Patronen doorbreken

Nog even over de ‘maar’ in het geheel. Mensen geven aan ‘dat het zoveel moeite kost’ om hun leefpatroon aan te passen. Het aanhoren van dat advies en vervolgens ‘ja dat ga ik doen’ zeggen, lukt nog wel. Maar daarna moet de daad nog bij het woord worden gevoegd.

We leven vaak op de automatische piloot, want dit kost de minste energie. Als u dan een advies krijgt waarvoor u een patroon moet doorbreken, moet u er meer energie in steken. Energie die we niet in andere activiteiten kunnen stoppen. Nieuwe patronen, ander gedrag aanleren, daar moet u aardig uw best voor doen. Een veelgemaakte fout is om alles ineens te willen doen. Dit is een killer voor de motivatie. Veel beter is het om in kleine stapjes te werk te gaan. Wilt u bijvoorbeeld iedere dag 30 minuten meer gaan bewegen, begin dan met 5 minuten en bouw dit uit tot de gewenste 30 minuten. Dit lijkt minder doeltreffend, maar blijkt juist veel effectiever te zijn.

Om leefstijlverandering te gaan toepassen en vol te houden, hebben we te maken met twee factoren. Als eerste de genoemde oude patronen, onze automatische piloot die zo makkelijk is en waaraan we zo verknocht zijn. We vervallen vaak in klagen over wat we niet meer mogen: ‘ik mag geen ijsje met dat warme weer’, ‘ik moet meer gaan bewegen, dus ik kan mijn favoriete televisieprogramma niet meer zien’. Allemaal redenen, of als u wilt smoesjes, om oude patronen vast te houden. De tweede factor zijn de hindernissen waar we tegenaan lopen: de mogelijke tegenwerpingen van uzelf en de omgeving, u schaamt zich als u het niet volhoudt, dus u begint er maar niet aan, ‘ik ben geen kookster, en dat word ik ook niet’.

Daarom is een goede professionele begeleiding met veel praktische tips noodzakelijk. Het is van belang voor de motivatie én versterkt het resultaat.

Dus begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend blij dat leefstijl-geneeskunde meer voet aan de grond krijgt. Het vraagt echter wel om een omslag in denken en doen van ons allemaal. Zelf aan de slag, meer moeite doen voor uw eigen gezondheid. Wat gaat u doen? Het is de moeite meer dan waard!

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Trudy Vlot avatar

Over de auteur

Trudy Vlot is leefstijlarts voor natuurgeneeskunde; opgeleid aan de Universiteit Utrecht. Door haar jarenlange ervaring weet ze dat leefstijlaanpassingen tot een gezonder en gelukkiger leven leiden. Over leefstijlinterventies heeft en een boek geschreven ''Het Gezondheidsfundament'' Haar visie op gezondheid is gebaseerd op haar overtuiging en de ervaring dat lichaam en geest een eigen helende kracht hebben, die ze graag helpt aan te boren.