20-07-2008

Multivitamine must voor specifieke groep vrouwen

Van multivitaminen wordt in de reguliere geneeskunde meestal gezegd dat ze niets toevoegen aan een gezond eetpatroon. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat het risico van borstkanker in een bepaalde groep vrouwen ermee verlaagd wordt. Het gaat om gezonde vrouwen vanaf 45 jaar die in of na de overgang zijn of alcohol drinken.
Onderzoekers van het Brigham and Woman’s Hospital en van Harvard Medical School hebben deze ontdekking gedaan bij een analyse van de gezondheidsdossiers van 37.920 gezonde vrouwen van 45 jaar en ouder. Tijdens een follow-up van tien jaar ontwikkelden 1171 vrouwen borstkanker. De onderzoekers verwachtten dat het gebruik van een multivitamine een factor zou blijken die bijdroeg aan het krijgen van kanker. Niet alleen konden ze dat verband niet vinden, ze ontdekten juist dat de vitaminen een beschermend effect hadden op vrouwen die geregeld alcohol dronken.

Am J Epidemiol, 2008; 167: 1197-1206 

 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws