In Beeld – Vitaminen als versterking

Zelfs lage dosis vitaminen en multivitaminen kunnen helpen bij een Covid-19-infectie, zoals een grote nieuwe studie laat zien.

Het slikken van een multivitamine of een vitaminesupplement met een lage dosis is wellicht niet de beste manier om je voedingspatroon aan te vullen, maar zelfs deze bescheiden pillen kunnen je beschermen tegen Covid-19, zo heeft een grote nieuwe studie ontdekt.

In Nederland gebruikt ongeveer 66 procent van de bevolking ouder dan 17 jaar voedingssupplementen. De omvang van de voedingssupplementenmarkt steeg met 3,4 procent in 2020 naar 693 miljoen euro. In 2019 was dit 670 miljoen euro.1

Vitamine D is het meest verkochte voedingssupplement. In 2020 kocht ruim 36 procent van de voedingssupplementen-gebruikers vitamine D. En geen wonder met studies die aantonen dat vitamine C, vitamine D en zink de immuunfunctie ondersteunen en luchtweginfecties verminderen.

Maar beschermen ze ons tegen een Covid-19 infectie? Onderzoekers van King’s College analyseerden gegevens van de Covid-19 Symptom Study-app, die ze in maart 2020 lanceerden om de effecten van Covid te volgen. De 445.000 abonnees van de app in het VK, de VS en Zweden ondergingen allemaal een PCR- of bloedtest voor Covid en 23.521 waren positief getest.2

Rond 47 procent van de gebruikers van de app meldde in de afgelopen drie maanden minstens drie keer per week een multivitamine of individuele vitamines te hebben genomen. De onderzoekers concludeerden dat het nemen van vitamine D, probiotica of multivitaminen het risico op een Covid-infectie met maximaal 14 procent verminderde. Maar vitamine C, knoflook en zink leken niet te helpen.

Er zijn altijd andere factoren die een rol spelen in studies zoals deze; bijvoorbeeld, leeftijd, lichaams-beweging, gewicht, roken en algemene gezondheid, kunnen de resultaten beïnvloeden. De onderzoekers zeggen echter dat zelfs toen ze al deze factoren corrigeerden, vitaminen nog steeds een sterk, onafhankelijk beschermend effect hadden.

Vrouwen leken meer baat te hebben bij het nemen van vitaminen. Dat zou kunnen zijn omdat hun immuunsysteem beter reageert op supplementen, speculeren de onderzoekers, maar ook omdat simpel-weg veel meer vrouwen zich bij de app registreerden.

Deze resultaten gingen uit van de inname van vitaminen op het niveau, zoals gedefinieerd door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dus wie weet wat het beschermende effect zou zijn geweest als de gebruikers onder begeleiding van een arts of therapeut therapeutische niveaus hadden ingenomen?

Bronnen
1 www.info2action.nl/publiciteit; Careality 4-2020_analyse Joop.pdf
2 BMJ Nutr Prev Health, 2021; bmjnph-2021-000250

 

Welke vitaminen?

De vitaminen die mensen in het VK, de VS en Zweden nemen sinds de Covid-19-uitbraak, zoals bijgehouden door de Covid-19 Symptom Study-app.

Wat zijn de beste?

De meest effectieve vitaminen voor het verminderen van het risico op een Covid-19-infectie, volgens de Covid-19 Symptom Study-app:

  • Probiotica 14%
  • Omega 3-vetzuren 12%
  • Multivitaminen 13%
  • Vitamine D 9%

Waarom werken ze?

Vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de gezonde werking van ons immuunsysteem en vooral op antigeen-presenterende T- en B-cellen. Een grote studie ontdekte dat het het risico op luchtweginfecties met ongeveer 11 procent vermindert. Vitamine D-deficiëntie is geassocieerd met meer dan 100 ziekten.

Multivitaminen. Deze bevatten vitaminen, mineralen en sporen-elementen die het immuun-systeem ondersteunen. Tekorten aan zink, selenium en vitamine A, D en E kunnen virale infecties ernstiger maken. Een meta-analyse ontdekte dat multivitaminen de kans op luchtweginfecties verminderen.

Omega 3-vetzuren. Deze zijn ontstekingsremmend en kunnen ook helpen het immuunsysteem te ondersteunen, vooral de antigeen-presenterende T- en B-cellen.

Probiotica. Deze helpen het darmmicrobioom en genereren antivirale metabolieten. Dit kan de immuunrespons verbeteren. Er is bovendien bewijs dat een gezonde darm ook de longfunctie verbetert.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...