Was uw contactlenzen niet in kraanwater en zwem er niet mee in zwembaden of oppervlaktewater. Uit onderzoek is gebleken dat een groot percentage contactlenzen besmet is met ziekteverwekkende amoeben genaamd acanthamoeba, een veelvoorkomende protozoa in stilstaand en vers water. Deze amoebe kan een infectie veroorzaken aan het oog, genaamd amoebenkeratitis. Deze kan leiden tot blindheid. Ongeveer 85 procent van alle gevallen treedt op bij mensen die contactlenzen dragen.
De amoebe komt voor in zwembaden met chloor en in gewoon kraanwater. Contactlensdragers die hun lenzen met kraanwater wassen of die met lenzen aan gaan zwemmen, hebben een veel groter risico dat ze deze infectie krijgen. Bij een onderzoek met 153 contactlensdragers in Tenerife, werd ontdekt dat 65,9 procent van deze lenzen besmet was, ook al vertoonden de dragers ervan geen tekenen van infectie.
Er werden geen stammen van de ziekteverwekker gevonden in daglenzen, maar wel een aantal in maandlenzen en tweemaandelijkse lenzen. Bij diegenen die al langer dan twee jaar dezelfde lenzen droegen, was de mate van infectie het grootst.
Bron: J Med Microbiol, 2008; 57: 1399-1404
Somber? Geef die bewerkte maaltijd de schuld
Bewerkt voedsel kan de reden zijn dat mensen zich soms licht depressief of angstig voelen. Het is niet verrassend dat hoe vaker je een bewerkte maaltijd of drankje neemt, hoe meer dagen je je somber voelt en niet lekker in je vel zit. Onderzoekers van de Schmidt...