18-08-2008

Zweetvoeten

IK HEB LAST VAN HARDNEKKIGE ZWEETVOETEN, MAAR IK HEB EEN HEKEL AAN AL DIE VOETENSPRAYS EN DEODORANTS VOOR IN MIJN SCHOENEN. IK ZOU HEEL GRAAG WAT MEER WILLEN WETEN OVER DE OORZAKEN EN BEHANDELWIJZEN
– PR, York

Elke voet bevat ongeveer 250.000 zweetklieren die samen ongeveer een beker (500 ml) zweet per dag produceren. Overmatige transpiratie in combinatie met bacteriën kan een afschuwelijke zweetvoetenlucht veroorzaken.

De bacteriën onder de voetzool produceren gassen die vergelijkbaar zijn met de gassen van bacteriën die worden gebruikt om kaas te maken – vandaar de term ‘tenenkaas’. Zelfs de properste schrobbers en poetsers kunnen last krijgen van zweetvoetenlucht. Tegen dit probleem zijn een heleboel simpele middelen in de handel.

Milde antiseptische lotion of zeep kan helpen. Milde voetpoeders absorberen gedeeltelijk het zweet op de voetzool. Gedenatureerde alcohol, een of twee keer per dag opgebracht, kan helpen de huid goed droog te houden.

Vermijd synthetische sokken en draag schoenen waar de voeten goed in kunnen ‘ademen’ (leer is goed, plastic minder). Wissel regelmatig van schoenen zodat deze kunnen drogen en luchten.
Soms wordt geadviseerd de voeten in een bad met soda en azijn te weken om de bacteriën te doden die de zweetgeur veroorzaken.

Kruidenbaden kunnen helpen bij vermoeide voeten: peper heeft als actieve ingrediënt capsaïcine, dat de bloedcirculatie stimuleert door het bloed dichter naar het huidoppervlak te stuwen. Uw voeten zullen daardoor minder vermoeid aanvoelen.

Voor een verfrissend voetenbad kunt u een voetenbadje van berkenkamfer (Betula pendula), of een mengsel van lavendel, mint en Calendula (goudsbloem) bladeren proberen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...