17-08-2008

Zongevoelige huid

Kan ik iets doen om te voorkomen dat mijn huid vol kleine, jeukende blaasjes zit zodra de zon schijnt?Ik heb al jarenlang last van dit soort uitslag in de zomer. Mijn huisarts zegt dat er weinig aan te doen is. Hoewel ik hoorde dat beta-caroteen een mogelijke oplossing is, wordt het probleem naar mijn ervaring er alleen maar wat minder door.
– MH, via e-mail.

 

Verschillende huidaandoeningen, zoals erythropoëtische protoporfyrie en polymorfe eruptie bij licht (zonneallergie), hebben als gemeenschappelijk kenmerk overgevoeligheid voor licht – meestal zonlicht.

Neemt u echter bepaalde medicijnen op recept (sulfonamides, tetracycline of thiazide-diuretica) of kruiden (Sint-Janskruid), of heeft u systemische lupus erythematodes (SLE), dan bent u waarschijnlijk ook ontvankelijker voor de nadelige effecten van de zon.

Symptomen zijn onder andere een roze of rode huiduitslag met vlekkerige blaartjes, schilferige plekjes of kleine verdikkingen op stukjes huid die aan de zon werden blootgesteld. Deze plekjes kunnen jeuken of branderig aanvoelen en meerdere dagen zichtbaar blijven. Soms neemt de reactie geleidelijk af naarmate de plekjes langer aan het zonlicht worden blootgesteld.

Als u een lichtgevoelige huid heeft, dient u deze met een zonnefilter te beschermen, kleding te dragen over de huid heen (zoals lange mouwen) en niet langer in de zon te zitten dan goed voor u is. Zoals u misschien heeft ontdekt, schrijven huisartsen soms beta-caroteen of hydroxychloroquine voor om de ernst van de reactie te verminderen.

Orale corticosteroïden worden voorgeschreven om eventueel opkomende uitslag weg te nemen. In sommige gevallen wordt gedurende enkele weken een behandeling met psoralenen en ultraviolet A (PUVA) voorgeschreven om overgevoeligheid voor licht te voorkomen.

Grote hoeveelheden beta-caroteen (tot 300.000 IU/dag, ten minste enkele maanden lang) kan ervoor zorgen dat lichtgevoelige mensen langer in de zon kunnen blijven.1 De werking ervan lijkt in beta-caroteen te zitten dat beschermt tegen aantasting door vrije radicalen die door zonlicht ontstaan.2

Zulke hoge doses worden echter niet voor iedereen aanbevolen. Er is minder bekend over de effecten die supplementen met andere antioxidanten op lichtgevoeligheid hebben. Het onderzoek naar vitamine E is beperkt en leverde gemengde resultaten op.3

Sommige lichtgevoelige mensen reageren op vitamine B6-supplementen.4 De hoeveelheid B6 die ervoor zorgt dat lichtgevoeligheid minder wordt, varieert echter enorm. Sommige artsen adviseren om gedurende drie maanden 100-200 mg/dag te proberen.

Niacinamide, een van de vormen van vitamine B3, kan de hoeveelheid kynurenisch zuur verminderen dat met lichtgevoeligheid gepaard gaat. Toen mensen met polymorfe lichterupties driemaal per dag 1 g niacinamide namen, ondervonden de meesten geen problemen meer, ondanks blootstelling aan de zon.5 Supplementen met visolie (drie maanden lang 10 g/dag) verminderden in 90 procent van de gevallen zonne-allergie.6

Een aandoening die lichtgevoeligheid teweeg kan brengen – porfyrie cutanea tarda – hangt samen met alcoholconsumptie.7 Laat de alcohol staan als u deze vorm van porfyrie heeft. Sommige mensen zeggen een lichtgevoeligheidsreactie te hebben ontwikkeld door de kunstmatige zoetstof saccharine.8

Natuurlijk houden vitamine B2 (riboflavine) en biotine huid, nagels en haar gezond. Voedingsbronnen die rijk zijn aan B2, zijn onder andere orgaanvlees, kaas, eierdooier, yoghurt, melk en gevogelte. Andere bronnen zijn groene groenten, broccoli, sojaproducten en verrijkt brood.

Door koken gaat riboflavine niet verloren, hoewel de stof door blootstelling aan licht wel kan worden afgebroken. Alcohol en antibiotica kunnen eveneens vitamine B2 afbreken.

Kaas, orgaanvlees en sojaproducten zijn de beste voedingsbronnen voor biotine. Andere bronnen zijn onder andere eieren, noten, broccoli, zoete aardappelen en havermout. Net als bij B2 kan gebruik van antibiotica op de lange termijn een biotinetekort veroorzaken, doordat de ‘goede’ darmbacteriën die biotine aanmaken, worden uitgeschakeld.

Alcohol belemmert de wijze waarop het lichaam biotine absorbeert en gebruikt. U kunt ook een paar homeopathische middelen uitproberen zoals Aconitum napellus, Belladonna, Camphora, Natriumcarbonaat, Natrium muriaticum of Staphysagia.

BRONNEN:

1 JAMA, 1974; 228: 1004-8; Arch Dermatol, 1973; 108: 710-2.
2 Fed Proc, 1987; 46: 1890-3
3 Cutis, 1978; 22: 50; Arch Dermatol, 1994; 130: 1257-61.
4 J Am Acad Dermatol, 1990; 22: 340-2.
5 Br J Dermatol, 1986; 115: 77-80.
6 J Invest Dermatol, 1995; 105: 532-5.
7 Fed Proc, 1987; 46: 1894-900.
8 J Am Acad Dermatol, 1983; 8: 565.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...