04-03-2010

Wratten – alternatieven die werken

Alternatieven die werken
Wratten
Er bestaan legio middelen tegen wratten, maar vitamine A heeft al jaren het meeste succes.


Het humaan papillomavirus (HPV) is de oorzaak van de goedaardige huidwoekeringen die bekend staan als ‘wratten’. Omdat een infectie de oorzaak is zijn ze besmettelijk. De voorkeursplaatsen zijn de handen, het gezicht, de knieën, de voeten en het genitale en perianale (rond de anus) gebied. Bij hoge uitzondering kunnen ze ontaarden tot een schilferende tumor.
De reguliere geneeskunde heeft niet een echt afdoende remedie tegen wratten, maar er bestaan wel een heleboel behandelingen zoals aanstippen met salicylzuur, picrinezuur, formaldehyde of podofylline, wegbranden, ‘uitlepelen’ of bevriezen met vloeibare stikstof.
Het is opmerkelijk dat een middel dat bij de ene arts goed werkt, dat bij een collega soms niet doet1. Verder bestaan er allerlei volksmiddeltjes die al dan niet helpen.
 

De historie van vitamine A
Het positieve effect van vitamine A op ons lichaam is geleidelijk aan ontdekt. Meer dan een eeuw geleden kende men al de verschijnselen van een tekort hieraan, zoals een droge schilferende huid, soms met knobbeltjes en wratten2. Dit werd in latere observaties bevestigd door anderen3.
Vitamine A werd ontdekt in 1904 toen bleek dat nachtblindheid en andere oogziekten verbeterden door de consumptie van retinol en retinolhoudend voedsel. De naamgeving retinol is afgeleid van het woord ‘retina’, wat netvlies betekent. Vanaf 1917 werd dit ‘vitamine A’ genoemd. Het heilzame effect van deze vitamine op een groot aantal huidaandoeningen is in een aantal latere studies bevestigd4.
Twee studies waarin gevallen worden beschreven van keratomalacie van de huid (een droge, vlokkige hoornlaag) maken melding van ‘karakteristieke uitslag met knobbeltjes en kleine hoornachtige huidwoekeringen op armen en benen’, kortom: wratten. In alle gevallen was de huid aanzienlijk verbeterd door een dieet met veel vitamine A5,6.
In Oost-Afrika en Ceylon (het huidige Sri Lanka) zag men bovenstaande aandoening ook bij geïnterneerden die op een gevangenisdieet stonden. Toevoeging van vitamine A aan het eten was voldoende om ze zonder verdere behandeling te genezen7. Ook in Groot Brittannië werd een dergelijke huidaandoening beschreven; ook die genas door deze simpele aanpassing van het dieet9 en dat gold ook voor meerdere gevallen in de VS10. Nog onlangs heeft een grondige heranalyse van deze eerste onderzoeken de resultaten opnieuw bevestigd11.
Vitamine A blijkt een stimulerende rol te spelen bij verschillende processen van het immuunsysteem (de afweer) zoals, voor kenners: celgemedieerde immuniteit voor tumoren, natural killer (NK) celactiviteit, monocyten fagocytose en antilichaamrespons12,13,14,15.
Juist de sterk antivirale eigenschap van vitamine A is van belang omdat een wratteninfectie viraal van aard is16. De Toronto Naturopathic Clinic (Canada) adviseert om eenmaal per dag de inhoud van een capsule vitamine A van 25.000 IU in de wrat te wrijven17; natuurgenezer Dr. Ben Kim geeft een soortgelijk advies18. Wel moet u oppassen voor open wondjes en kloofjes, waardoor een te grote hoeveelheid direct in de bloedsomloop zou kunnen komen want dat is giftig voor ons lichaam. Uit mijn eigen praktijk weet ik dat toepassing in deze vorm na twee tot drie maanden effect heeft. Innemen van vitamine A is dan niet nodig. Dit laatste is ook niet raadzaam, omdat de optimale en de toxische dosis dicht bij elkaar liggen.
 

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgenezer, osteopaat, homeopaat en kruidengenezer (voor meer informatie: www.drgaier.com).


1 Solomons B. Lecture Notes on Dermatology. Oxford: Blackwel Scientific Publications, 1975, 143-149
2 von Graefes Arch Ophtalmol, 1883; 29: 167
3 Jahrb Kinderheilk, 1904; 59: 175
4 J Hyg [Camb], 1921; 19: 283-301
5 Arch Opthal, 1929; 2: 256-287
6 Arch Intern Med, 1931; 48: 507-514
7 Arch Derm Syphilol, 1933; 28: 700-701
8 Ind Med Gaz, 1933; 68: 681
9 Br Med J, 1934; 2: 113-126
10 Am J Med Sci, 1938; 195: 644
11 Arch Dermatol Res, 1981; 270: 193-196
12 JAMA, 1981; 245: 53-58
13 Fed Proc, 1973; 32: 947-951
14 Arch Surg, 1984; 119: 161-165
15 Br J Cancer, 1984; 49: 343-348
16 Antimicrob Agents Chemother, 1980; 17: 1034-1037
17 see www.naturopathyclinic.com/thehealthyway.php?id=74
18 see www.drbenkin.com/node/194
 

Meer informatie over vitamine A
Niet alleen bij de huid speelt vitamine A een rol, maar ook bij lichaamsfuncties zoals genetische transcriptie, immuniteit, gezichtsvermogen, botmetabolisme, hematopoiese (aanmaak van bloedcellen), antioxidant activiteit, embryo-ontwikkeling en voortplanting. Tezamen met de precursor caroteen, zit vitamine A in veel voedingsmiddelen, vooral als deze oranje of rood en helder van kleur zijn, zoals
lever: varkens-, kippen-, schapen-, kalkoen-, ganzen-, runder- of eendenlever;
wortelgroenten: zoete aardappelen of wortels;
kalebasgroenten; allerlei soorten pompoenen;
groene groenten: broccoli (er zit meer in het blad dan in de bloem), kool, paksoi, boerenkool, Chinese kool, spinazie, snijbiet of de (schone) schil van komkommers;
fruit: passievruchten (granadilla of maracuja), abrikozen, mango’s, papaja’s, cantaloupe- of honingmeloenen;
zeewier: nori (porphyra), wakame (een ingrediënt van Japanse miso soep) of kombu (eetbare kelp);
boter: van geiten- of koeienmelk;
eieren: eenden-, kippen-, ganzen-, kwartel- of struisvogeleieren.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...