Witte misdaad

Als je ons zou vragen wat het dodelijkste wapen van de twintigste eeuw is geweest, dan kozen we niet de atoombom of de gruwelijk efficiënte gaskamers van Auschwitz, of bombardementen met onbemande vliegtuigen (drones) of hoogontwikkelde microbiologische wapens. Wij zouden niet lang hoeven nadenken. Voor ons staat buiten kijf dat bewerkte suiker met kop en schouders uitsteekt boven de rest.

Geraffineerde suiker is de Dzjengis Khan van de moderne wereld en maakt meer dodelijke slachtoffers dan alle moderne wapentuig bij elkaar. Obesitas, hartziekten, diabetes, beroertes, kanker, de ziekte van Alzheimer, oogziekten, leverziekten, vrijwel het totale spectrum aan degeneratieve ziekten van deze tijd valt te herleiden naar het witte goedje dat in de loop der jaren de kern is geworden van een stille oorlog die de bewerkte-voedselindustrie voert tegen ons allemaal.

Maar, zoals ons hoofdartikel deze maand onthult, er is een nieuwe bedreiging in ons voedsel beland die misschien nog gevaarlijker is dan het ‘witte goud’. Het is ogenschijnlijk in gebruik gekomen om suiker goedkoper te maken en de houdbaarheid van voedingsmiddelen langer te maken, vooral die van vloeibare voedingsmiddelen, zoals frisdrank.

Momenteel is de meest gebruikte zoetmaker in het grootste deel van het bewerkte voedsel een Frankenstein-achtige mix genaamd glucosefructosestroop. Deze ontstaat uit een bewerking in drie fasen van maïssiroop en fruitsuiker, waarbij in veel gevallen kwik is gebruikt via de aanwending van natronloog (natriumhydroxide). Kwik is het meest giftige metaal dat de mens kent en vindt via deze bewerkingen zijn weg naar ons voedsel, de lucht die we inademen en het water dat we drinken. In Engeland zijn bijvoorbeeld drie fabrikanten van glucosefructosestroop alleen verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van kwik in de lucht en voor bijna de helft van alle kwik in de watervoorziening.

Uit steekproeven van producten met glucosefructosestroop blijkt dat ongeveer een derde van de monsters een hoog gehalte kwik bevat. Consumenten die frisdranken en andere bewerkte voedingsmiddelen gebruiken, zouden gemiddeld wel eens 28 microgram kwik per dag kunnen nuttigen – zes maal zo veel als wat de overheden als veilig beschouwen – en voor tieners geldt gemiddeld het dubbele.

Verder in dit nummer een bespreking van de zeven stappen naar een gezonde darm als de klachten wel op candida lijken, maar de test negatief uitvalt. In de vraag- en antwoordrubriek staat deze maand een overzicht van alternatieven bij blaasontstekingen. En Harald Gaier geeft helderheid over de mogelijkheden
om een sinaasappelhuid op de bovenbenen te lijf te gaan.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Bewegen in en rondom het ‘systeem’

Ziekmakende onkruidverdelger

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier