Welke vorm van magnesium?

Er zijn minstens 10 soorten magnesiumsupplementen met allemaal verschillende eigenschappen. Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste kiest?

Je wipt even binnen bij je plaatselijke gezondheidswinkel om wat magnesium te kopen en er ligt vervolgens een reeks aan mogelijkheden voor je neus. Verward sta je in de schappen te kijken: kan je het best lactaat kopen, of misschien malaat, of misschien beter tauraat? Dan is er ook nog sulfaat en, voor de kenners, orotaat.

Maakt het uit welke je koopt, of doen ze allemaal ongeveer hetzelfde?

Magnesium is in ieder geval echt wel belangrijk. Nee, sterker zelfs: zonder magnesium zou je sterven. Het is betrokken bij meer dan 600 stofwisselingsprocessen in je lichaam, waaronder de energieproductie, bloeddrukregulatie, zenuwsignalering en spierreacties.

Bij een te laag magnesiumniveau heb je veel meer kans op hartaandoeningen, diabetes type 2, stemmingswisselingen en migraine. Het kan ook depressie of angst veroorzaken. En je zult waarschijnlijk ook niet goed slapen.

Je huisarts kan een (bloed)test aanvragen wanneer je een magnesiumtekort vermoedt. Je kunt magnesium binnenkrijgen uit voeding zoals groene bladgroenten, noten en zaden, maar soms krijg je niet voldoende binnen. Dat is dan ook de reden dat je naar de gezondheidswinkel kwam.

Maak dus kennis met de magnesiumfamilie.

Dit zijn de leden van de magnesiumfamilie

Magnesiumcitraat
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze vorm gebonden aan citroenzuur, dat voorkomt in citrusvruchten. Het is een van de best biologisch beschikbare verbindingen en wordt gemakkelijk door de darm opgenomen. Als je magnesiumgehalte laag is, kan je dit het best kiezen, hoewel zeer hoge doses een laxerend effect hebben; het kan worden gebruikt als je last hebt van constipatie. Het wordt ook gebruikt tegen depressie en angst.

Magnesium-oxide
Dit is een zout dat meestal in poedervorm wordt verkocht. Het is niet bedoeld om een tekort aan te vullen, want het wordt slecht opgenomen. Het wordt ingezet bij problemen zoals brandend maagzuur en constipatie. Het kan ook werken tegen migraine.

Magnesium-chloride
Dit is een multifunctionele versie die kan worden gebruikt om het magnesiumgehalte te verhogen en om brandend maagzuur en constipatie te behandelen. Het wordt ook gebruikt in huidcrèmes en om pijnlijke en vermoeide spieren te ontspannen.

Magnesium-lactaat
Dit wordt van nature in je lichaam geproduceerd wanneer magnesium zich bindt met melkzuur. Als je grote hoeveelheden moet innemen, is dit de beste vorm omdat het gemakkelijk door het spijsverteringskanaal wordt opgenomen. Naast inname ter algemene aanvulling kan het ook ingezet worden tegen stress en depressie.

Magnesium-malaat
Dit is ook een vorm die goed wordt opgenomen en geen laxerend effect heeft. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van specifieke aandoeningen zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheids-syndroom.

Magnesium-tauraat
Deze vorm draagt bij aan de bloedsuikerregulering en kan helpen als je prediabetisch bent. Het draagt ook bij aan een gezonde bloeddruk.

Magnesium-L-threonaat
Ook dit is een gemakkelijk opneembare vorm die goed is voor de hersengezondheid. Momenteel worden er nog proeven uitgevoerd om de werking te testen bij depressie en leeftijdsgerelateerd geheugenverlies.

Magnesiumsulfaat
Magnesiumsulfaat – beter bekend als Epsomzout – is wit, het heeft dezelfde textuur als tafelzout en een onaangename smaak. Het kan worden gebruikt tegen obstipatie als je het kunt verdragen, maar er zijn smakelijkere alternatieven beschikbaar. Wel wordt het vaak toegevoegd aan badwater ter verlichting van pijnlijke gewrichten en spieren. Het wordt ook gevonden in huidverzorgingsproducten.

Magnesium-glycinaat
Dit is waar je voor moet gaan als je beter wilt slapen en het kan ook helpen bij het verlichten van een reeks ontstekingsziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes. Je kan het ook proberen tegen stress, angst en depressie.

Magnesium-orotaat
Dit is de keuze van sporters omdat het de hartfunctie verbetert. Het wordt ook gebruikt om congestief hartfalen te behandelen. En het is het duurste type magnesium.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Het celgeheugen

Menstruatie trots

Systeemdenken in de geneeskunde

Hersenen onder hoogspanning

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier