29-03-2022

Welke vorm van magnesium?

Er zijn minstens 10 soorten magnesiumsupplementen met allemaal verschillende eigenschappen. Dus hoe zorg je ervoor dat je de juiste kiest?

Je wipt even binnen bij je plaatselijke gezondheidswinkel om wat magnesium te kopen en er ligt vervolgens een reeks aan mogelijkheden voor je neus. Verward sta je in de schappen te kijken: kan je het best lactaat kopen, of misschien malaat, of misschien beter tauraat? Dan is er ook nog sulfaat en, voor de kenners, orotaat.

Maakt het uit welke je koopt, of doen ze allemaal ongeveer hetzelfde?

Magnesium is in ieder geval echt wel belangrijk. Nee, sterker zelfs: zonder magnesium zou je sterven. Het is betrokken bij meer dan 600 stofwisselingsprocessen in je lichaam, waaronder de energieproductie, bloeddrukregulatie, zenuwsignalering en spierreacties.

Bij een te laag magnesiumniveau heb je veel meer kans op hartaandoeningen, diabetes type 2, stemmingswisselingen en migraine. Het kan ook depressie of angst veroorzaken. En je zult waarschijnlijk ook niet goed slapen.

Je huisarts kan een (bloed)test aanvragen wanneer je een magnesiumtekort vermoedt. Je kunt magnesium binnenkrijgen uit voeding zoals groene bladgroenten, noten en zaden, maar soms krijg je niet voldoende binnen. Dat is dan ook de reden dat je naar de gezondheidswinkel kwam.

Maak dus kennis met de magnesiumfamilie.

Dit zijn de leden van de magnesiumfamilie

Magnesiumcitraat
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze vorm gebonden aan citroenzuur, dat voorkomt in citrusvruchten. Het is een van de best biologisch beschikbare verbindingen en wordt gemakkelijk door de darm opgenomen. Als je magnesiumgehalte laag is, kan je dit het best kiezen, hoewel zeer hoge doses een laxerend effect hebben; het kan worden gebruikt als je last hebt van constipatie. Het wordt ook gebruikt tegen depressie en angst.

Magnesium-oxide
Dit is een zout dat meestal in poedervorm wordt verkocht. Het is niet bedoeld om een tekort aan te vullen, want het wordt slecht opgenomen. Het wordt ingezet bij problemen zoals brandend maagzuur en constipatie. Het kan ook werken tegen migraine.

Magnesium-chloride
Dit is een multifunctionele versie die kan worden gebruikt om het magnesiumgehalte te verhogen en om brandend maagzuur en constipatie te behandelen. Het wordt ook gebruikt in huidcrèmes en om pijnlijke en vermoeide spieren te ontspannen.

Magnesium-lactaat
Dit wordt van nature in je lichaam geproduceerd wanneer magnesium zich bindt met melkzuur. Als je grote hoeveelheden moet innemen, is dit de beste vorm omdat het gemakkelijk door het spijsverteringskanaal wordt opgenomen. Naast inname ter algemene aanvulling kan het ook ingezet worden tegen stress en depressie.

Magnesium-malaat
Dit is ook een vorm die goed wordt opgenomen en geen laxerend effect heeft. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van specifieke aandoeningen zoals fibromyalgie en chronisch vermoeidheids-syndroom.

Magnesium-tauraat
Deze vorm draagt bij aan de bloedsuikerregulering en kan helpen als je prediabetisch bent. Het draagt ook bij aan een gezonde bloeddruk.

Magnesium-L-threonaat
Ook dit is een gemakkelijk opneembare vorm die goed is voor de hersengezondheid. Momenteel worden er nog proeven uitgevoerd om de werking te testen bij depressie en leeftijdsgerelateerd geheugenverlies.

Magnesiumsulfaat
Magnesiumsulfaat – beter bekend als Epsomzout – is wit, het heeft dezelfde textuur als tafelzout en een onaangename smaak. Het kan worden gebruikt tegen obstipatie als je het kunt verdragen, maar er zijn smakelijkere alternatieven beschikbaar. Wel wordt het vaak toegevoegd aan badwater ter verlichting van pijnlijke gewrichten en spieren. Het wordt ook gevonden in huidverzorgingsproducten.

Magnesium-glycinaat
Dit is waar je voor moet gaan als je beter wilt slapen en het kan ook helpen bij het verlichten van een reeks ontstekingsziekten, waaronder hartaandoeningen en diabetes. Je kan het ook proberen tegen stress, angst en depressie.

Magnesium-orotaat
Dit is de keuze van sporters omdat het de hartfunctie verbetert. Het wordt ook gebruikt om congestief hartfalen te behandelen. En het is het duurste type magnesium.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...