Welke banaan is het gezondst?

Bananen zijn supergezond, vooral de groene en onrijpe, dus gaan met die banaan!

Het wordt tijd dat we de reputatie van de bescheiden banaan rechtzetten. Alle bananengrappen even terzijde; deze vrucht heeft bijna even veel gezondheidsbevorderende eigenschappen als de gerespecteerde avocado.

De banaan kan de bloedsuikerspiegel stabiel houden, waardoor het een ideale keuze is voor mensen met diabetes. Ook als je last hebt van darmproblemen is het een ideale keuze. Tegen de tijd dat hij de laatste levensfase heeft bereikt, als hij bijna helemaal bruin is, heeft hij inmiddels immuunsysteemversterkende eigenschappen ontwikkeld.

Veel hangt af van de mate van rijpheid, waarbij de meesten het erover eens zijn dat de alomtegenwoordige gele banaan zijn gezondheidsbevorderende piek al voorbij is. Groene bananen kunnen helpen bij de behandeling van zweren, infecties, diabetes, diarree, colitis ulcerosa en bloeddruk, zegt een groep onderzoekers.1

Groene bananen zijn vooral effectief bij maag-darmproblemen, zeggen andere onderzoekers, die 18 onderzoeken naar de vrucht beoordeelden.2

Maar het is niet alleen het vruchtvlees van de banaan dat goed voor ons is; ook in de schil zit gezondheid verstopt. Onderzoekers die het bewijsmateriaal hebben beoordeeld, concludeerden dat de schil rijk is aan antioxidanten, vooral aan vitamine A. De voedingsstoffen kunnen helpen bij het genezen van wonden mogelijk ook bij de behandeling van Parkinson, zeggen de onderzoekers.3

Dus het ziet ernaar uit dat je geen uitglijder kunt maken, of je nu de banaan eet of alleen de schil.

Groen/onrijp

Kenmerken: bevat weinig suiker (gemiddelde glycemische indexscore van 30) en is rijk aan resistent zetmeel, dat niet wordt afgebroken tot suikers.

Goed voor: diabetici, omdat het de bloedsuikerspiegel op peil houdt. Goed voor de darmgezondheid; voedt de ‘goede’ bacteriën in het microbioom. De onrijpe banaan verlicht ook diarree en constipatie en kan helpen bij darmgerelateerde ziekten. Het hoge gehalte aan resistent zetmeel in de onrijpe banaan maakt hem ook moeilijker verteerbaar, wat gunstig kan zijn als je spijsverteringsproblemen hebt.

Tip: kook de onrijpe banaan om het gehalte aan resistent zetmeel te verhogen. Het niveau wordt nog hoger als je de banaan in de koelkast laat afkoelen, voordat je hem eet.

Geel/rijp

Eigenschappen: rijker aan suiker en vitamine A- en C-antioxidanten.

Goed voor: een snelle aanvulling van energie. De beste optie als je je gezichtsvermogen wilt beschermen. De rijpe banaan zorgt ook voor een flinke versterking van het immuunsysteem.

Tip: de rijpe banaan heeft al wat van zijn voedingswaarde verloren, maar bereikt langzaam zijn hoogtepunt als versterker van het immuunsysteem.

Geel met bruine vlekken/overrijp

Kenmerken: in dit stadium wordt het zetmeel omgezet in suikers; het suikergehalte van de rijpe banaan is tijdens het rijpingsproces verviervoudigd.

Goed voor: het immuunsysteem. Deze banaan voedt het best onze witte bloedcellen, die infecties bestrijden.

Tip: hoe rijper de banaan, hoe groter de immuunversterkende eigenschappen.

Bruin/ zeer overrijp

Kenmerken: de banaan is, nu het zetmeel bijna volledig is omgezet in suiker, toch nog gezond als zoetstof.

Goed voor: het zoeten van voedsel; uitstekend geschikt voor het maken van gezond ijs. In dit stadium ontstaat in de zeer overrijpe banaan alcohol, doordat hij begint te gisten.

Tip: de meer dan overrijpe banaan is nog steeds rijk aan kalium, vitamine B6 en foliumzuur, waardoor het een gezonde natuurlijke zoetstof is voor de zoetekauw.

Bronnen
1 Pril (Makedon Akad Nauk Umet Odd Med Nauki), 2017; 38(2): 147–151
2 Nutrients, 2019; 11: 1222
3 J Ethnopharmacol, 2015; 160: 149–63

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier