25-04-2023

Weet wat je eet

Voeding als medicijn

We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi geeft zij voedingsadviezen online om een zo groot mogelijke doelgroep te kunnen bereiken. Lachhab studeerde voeding en diëtiek. Deze keuze was niet zo’n hele bewuste. Haar ouders wilden graag dat ze na haar havo een vervolgopleiding zou kiezen. Deze studie vormde een goede basis, maar pas toen zij ook orthomoleculaire therapie studeerde, begon zij echt verbanden te zien tussen voeding en gezondheid.

Verwijzen naar de Schijf van Vijf als het gaat om gezonde voeding, zoals in de reguliere geneeskunde veelal gebeurt, volstaat in Lachhabs ogen niet. Verkeerde of weinig gevarieerde voeding kunnen je hormonen en neurotransmitters uit balans brengen. Dat kan tot allerlei klachten leiden, zoals slapeloosheid, vermoeidheid en gewrichtsklachten.

Overgewicht en gezondheidsklachten

Rachida Lachhabs cliënten zijn veelal vrouwen van middelbare leeftijd. Overgangsklachten zijn hormoongerelateerd en juist dan kun je ook veel met voeding en leefstijl. Mannen hebben vaak wat minder snel last van hun overgewicht, zo is haar ervaring. Zij gaan meestal pas op doktersadvies aan hun gezondheid werken.

Verzekeraars zien het verband tussen iemands gewicht en gezondheid echter nog niet, zo lijkt het. Wanneer Lachhab orthomoleculaire adviezen geeft over voeding en gezondheid, dan vergoeden veel verzekeraars wel, maar wanneer een cliënt komt om af te vallen niet. Dat bevreemdt haar. Zij heeft nog geen enkele cliënt met overgewicht gehad die niet ook andere klachten bleek te hebben. Toch gaat het binnen haar praktijk zeker niet louter om afvallen. Verstoring van het metabolisme heeft ook te maken met overdaad en frequentie, eenzijdig en bewerkt voedsel, medicatiegebruik, cosmetica en een westerse leefstijl.

De intentie van Nederland Slank/de Metaboloog is om mensen te helpen een gezond gewicht te krijgen met een stofwisseling in balans. De behandeling die de cliënten krijgen aangeboden, is gebaseerd op ‘Metabolic Balance’. Dit wetenschappelijk onderbouwde programma begint met een bloedonderzoek om te bepalen welke voeding het best bij iemand past. Vervolgens kijkt Lachhab naar klachten, allergieën of intoleranties, medicatiegebruik en gebruik van supplementen. Ook basale gegevens, zoals geslacht, lengte en gewicht neemt zij mee.

Iedereen is anders

Toen zij pas begon te werken, heeft Lachhab het programma ook zelf gevolgd. Dagelijks drie eetmomenten om de vijf uur vormen de basis. Dat was voor haar nieuw, omdat zij vanuit haar opleiding was gewend aan meerdere eetmomenten per dag. Door intermittend te vasten, geef je je lichaam echter meer tijd om je suikerspiegel te stabiliseren. Verder liet zij bepaalde voedingsmiddelen staan waarvan zij veronderstelde dat deze gezond waren, zoals zuivel en sommige vleessoorten. Andere voedingsmiddelen voegde zij toe, zoals kiemgroenten.

Veel mensen benaderen Lachhab met spijsverteringsklachten: een opgeblazen gevoel, wisselende stoelgang, last van maagzuur. Het orthomoleculaire advies luidt dan in algemene zin: vermijd nachtschadegroenten en koolsoorten, drink water met mineralen ter ondersteuning van de maagzuurproductie en ontzuur met een basemiddel.

Dat werkt niet altijd. Het voedingsplan wordt daarom afgestemd op ieders individuele behoefte. Iedereen is immers anders: je gewicht, je etniciteit, je bouw, je voorkeuren spelen allemaal een rol.

Orthomoleculaire therapie liet me pas echt verbanden zien tussen voeding en gezondheid

Rachida Lacchab

Orthomoleculair therapeut

Gepersonaliseerd voedingsplan

Lachhab geeft een voorbeeld van een vrouw van 76 jaar die 15 kilo moet afvallen voor een gezond gewicht. Ze heeft een histamine-intolerantie, astma en artrose en eet voornamelijk plantaardig. Vis en gevogelte zijn daarom beperkt in haar voedingsplan opgenomen. Haar brood bestaat uit roggebrood, roggecrackers en boekweit.

Het programma kent verschillende fases en deze vrouw zit in de strenge fase met weinig koolhydraten om de balans in haar stofwisseling weer terug te brengen. Wanneer een gezond gewicht is bereikt, vormt de uitbreiding van het voedselpalet voor veel mensen een uitdaging. Misschien geeft drie keer in de week boterhammen eten geen klachten, maar vijf keer wel.

In beginsel sluit Lachhab geen enkele voedingsgroep uit. Zo zijn koolhydraten uit groente, fruit en vezelrijke producten zoals peulvruchten, noodzakelijk. Snelle koolhydraten, zoals bewerkte granen, suikers, bepaalde zetmelen, zijn overbodig en worden sowieso te vaak gegeten. Belangrijk is de juiste verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten, en het soort koolhydraten.

Sjoemelen mag

Metabolic balance brengt balans in de stofwisseling en hormonen, en voedt het lichaam met duurzame energie uit gezonde, gevarieerde voeding. Het programma maakt mensen bewust van wat zij eten en biedt houvast om een gezonde leefstijl aan te houden met ruimte om af en toe bewust te ‘sjoemelen’. Op de website van Nederland Slank staan recepten en er is een besloten Facebookgroep met suggesties.

Mensen vinden het fijn om een handleiding te krijgen, maar zij moeten, zo meent Lachhab, ook de functie van voeding niet vergeten: dat is je lichaam voeden. Eten hoeft niet altijd een feest te zijn. Je goed voelen, is al een feest op zich.

Voor meer informatie zie www.nederlandslank.nl

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Els Kwaks avatar

Over de auteur

Drs. Els kwaks is opgeleid als kunsthistoricus, maar nu vooral actief als taaltrainer en tekstschrijver. Zij schrijft voor Medisch Dossier graag over mensen en hun drijfveren. Ook is zij dol op vogels, een liefde die zij helemaal kwijt kan in het Rotterdamse opvangcentrum voor wilde vogels, Vogelklas Karel Schot.