28-04-2019

Wat veel mensen niet weten

Gezondheidsfeiten die intrigerend, tegenstrijdig of zelfs paradoxaal zijn, maar wel overeenstemmen met de werkelijkheid.

Ooit om woorden verlegen gezeten? Niet wetend hoe u het ijs kunt breken in ongemakkelijke sociale situaties? Ziehier enkele verbazingwekkende gezondheidsfeiten en paradoxen die uw toehoorders zullen laten smeken om meer.
WIST U DAT… De Verenigde Staten dubbel zoveel geld besteden aan gezondheidszorg dan tien van de rijkste landen ter wereld, en toch de laagste levensverwachting hebben?1
WIST U DAT… Fransen meer drinken en meer roken dan in andere landen, en één van de hoogste levensverwachting hebben?2
WIST U DAT… Ongeveer 70 procent van de volwassen bevolking in de Verenigde Staten lijdt aan overgewicht of obesitas?
WIST U DAT… Amerikanen niet alleen de laagste levensverwachting hebben, maar dat er ook procentueel gezien minder mensen ouder worden dan 65 dan in andere welvarende landen?
WIST U DAT… Ondanks het feit dat de Verenigde Staten het meest besteden aan de gezondheidszorg, er meer moedersterfte, kindersterfte en neonatensterfte is dan in om het even welk ander land dat betrokken werd in de analyse?
WIST U DAT… Duitsland het zieke broertje van Europa is – met meer hartaanvallen, longaandoeningen en geestelijke gezondheidsproblemen, en meer opnames in verband met diabetes – per capita dan in om het even welk ander land?
WIST U DAT… Gemiddeld genomen iedere Amerikaan 1.443 dollar (1.300 euro) per jaar besteedt aan geneesmiddelen op recept?
WIST U DAT… Zweden het vaakst het MBR-vaccin (mazelen, bof en rubella) toedient, te weten aan 98 procent van de kinderen? Gezondheidsinstanties stellen dat een vaccinatiegraad van 95 procent zorgt voor de volledige immuniteit van de totale bevolking, en toch was er afgelopen jaar een mazelenuitbraak.
WIST U DAT… Japanners de hoogste levensverwachting hebben? Gemiddeld genomen worden ze 83,9 jaar in vergelijking met slechts 78,8 jaar in de Verenigde Staten.
WIST U DAT… Amerikaanse huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundigen meer verdienen dan hun collega’s in andere welvarende landen? Een Amerikaanse huisarts verdient gemiddeld 218.173 dollar (190.434 euro), een medisch specialist 316.000 dollar (275.822 euro) en een verpleegkundige 74.160 dollar (64.7310) per jaar.
Weinig mensen weten dit, dat zult u moeten toegeven.

Bronnen
1. BMJ, 2018; 362: k2562
2. JAMA, 2018; 319: 1024-39
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...