14-05-2019

Wandelen tegen borstkanker

Overal ter wereld komen mensen bij elkaar om te wandelen tegen borstkanker. Onder andere in Engeland en de VS organiseren ze dit jaar de fundraisingcampagne Walk the Walk Moonwalk. Op de radio klinkt reclame om de roze gelederen aan te moedigen: ‘For together, we will beat breast cancer.’ Want samen gaan we borstkanker verslaan…
Honderdduizenden vrouwen hebben zich voor de Moonwalk aangemeld. Ze verzamelen zich om middernacht op een afgesproken plek en lopen gearmd, gekleed in een roze beha, bij het licht van de maan een hele of halve marathon. Zo willen ze een betekenisvolle bijdragen leveren aan de strijd tegen deze belangrijke doodsoorzaak van vrouwen.
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker: dat waren in 2018 ruim 17.300 diagnoses. Elk jaar overlijden er 3000 Nederlanders aan borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen.
Ook ik wil vrouwen met borstkanker graag steunen en wil dat borstkanker verslagen wordt. Ik heb van dichtbij borstkanker meegemaakt bij goede vriendinnen. Maar ik doe niet mee aan de Moonwalk, om één simpele reden: de ‘liefdadigheidsorganisaties’ die van het opgehaalde geld profiteren, zijn meer bezig met geld verdienen dan met borstkanker bestrijden.
Het geld van de Engelse en Amerikaanse Moonwalks gaat naar respectievelijk Cancer Research UK en de American Cancer Society. Die krijgen een groot deel van hun fondsen van de farmaceutische industrie. Maar diezelfde farmaceutische industrie is vooral geïnteresseerd in de verkoop van steeds duurdere soorten chemotherapie. Zij staat daardoor veelbelovende nieuwe kankerbehandelingen juist in de weg.
Dat geldt ook voor de FDA, de Amerikaanse medicijnen-waakhond. Vraag maar aan Frank Wiewal. Franks schoonvader overleed aan kanker, niet omdat zijn strijd tegen kanker niet succesvol was, maar omdat de FDA de veelbelovende behandeling waar hij baat bij had verbood. Daarom richtte Frank een belangenvereniging op, People Against Cancer, die mensen helpt bij hun zoektocht naar de beste alternatieve behandelingen.
Of vraag het aan mijn echtgenoot, Bryan Hubbard. Een alternatieve kankerspecialist in Engeland slaagde erin mijn schoonmoeder Edie beter te maken, hoewel ze borstkanker in het laatste stadium had. Ze heeft nog jaren geleefd. De arts die haar behandelde, heeft duizenden anderen met succes behandeld. Hij heeft de medische autoriteiten aangeboden zijn effectieve behandelprotocollen te komen uitleggen. Maar hij kreeg geen antwoord.
De meeste alternatieve kankerspecialisten in het Verenigd Koninkrijk zijn door de Britse Gezondheidsraad gedwarsboomd of ze zijn noodgedwongen met pensioen gegaan. In de VS zijn er zelfs mensen in de gevangenis beland of gedwongen hun werk in het buitenland voort te zetten. Daarom heb ik een paar suggesties voor een alternatieve Moonwalk:
Een nachtelijke protestmars tegen het voorschrijven van alle soorten vrouwelijke hormonen. Twee belangrijke oorzaken waardoor borstkanker zoveel voorkomt, kennen we: de pil en hormoonvervangende therapie (HRT). Zeg gewoon ‘nee’ tegen deze medicijnen; de autoriteiten moeten eindelijk maar eens toegeven dat die kanker veroorzaken. Roep elke vrouw die u kent op om ze een maand lang niet te slikken. Want ze kunnen u niet alleen kanker bezorgen, maar ze maken veel vrouwen ook dik en depressief. Er zijn genoeg veilige alternatieven om zwangerschap te voorkomen of uw hormonen te regelen.
Idem, om tegen borstimplantaten te protesteren. Ongelooflijk maar waar: de FDA heeft er veertig jaar over gedaan om de voorschriften rond borstimplantaten te regelen. Maar ze zwijgen nog steeds over de gevaren van silicone, waarvan uiteindelijk gebleken is dat het zich door het hele lichaam verspreidt.
Doneer aan alternatieve kankerorganisaties, zoals Nationaal Fonds tegen Kanker (www.tegenkanker.nl) of MMV, de voormalige Moermanvereniging (www.mmv.nl). Die bieden uitgebreide informatie over alternatieve behandelingen, met degelijk bewijsmateriaal.
Boycot bewerkte voedingsmiddelen, inclusief die met ‘bevat geen …’ of ‘natuurlijke smaakstoffen’ op de verpakking. In onze reportage deze maand leggen we uit dat al die voedingsmiddelen vol chemicaliën en omega 6-vetzuren zitten, die ontsteking en op den duur zelfs kanker kunnen veroorzaken.
Eet biologisch. Zoals u in ons hoofdartikel kunt lezen (pagina 24), zijn er veel gewone groenten met sterk kankerwerende eigenschappen. Die konden weleens net zo goed werken als chemotherapie.
Voer campagne voor alternatieve geneeskunde. Roep overheden op om homeopathie en andere alternatieve behandelingen niet langer af te doen als ‘onwetenschappelijk’. Zelfs het Amerikaanse National Cancer institute noemde een studie naar homeopathische behandelingen bij kanker in India ‘veelbelovend’. In 2016 hebben we een groot artikel over homeopathie gepubliceerd, waarin we de positieve resultaten van homeopathische trials vergeleken met die van veel voorgeschreven medicijnen. De succespercentages waren vrijwel identiek.
Roep de politiek op om een echt onafhankelijk geneesmiddelenonderzoek te starten. Want Big Pharma kost talloze levens.
Het is tijd dat we beseffen dat – ondanks alle goede intenties, argumenten en mooie woorden – het huidige model om kanker te behandelen, gewoon niet werkt. En als we dat allemaal durven toegeven, komen we eindelijk verder.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...

Genetische manipulatie; Synthetisch voedsel weet wat je eet

Via de achterdeur komen talloze soorten genetisch gemodificeerde en gemanipuleerde voedingsmiddelen de voedselketen binnen. Veel mensen eten deze producten zonder dat ze dit weten of er een keuze in hebben. Cate Montana bespreekt in het laboratorium gekweekte...

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Trainen van gezond gedrag en mentale fitheidAls kind genas Heidi Stiegelis van lymfeklierkanker. Sindsdien wilde ze de wereld op het gebied van zorg en leefstijl veranderen. En zo geschiedde. Vanuit haar psychologiepraktijk traint zij nu (zorg)professionals in het...

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met werk, gezin, vrienden en feestjes. Maar ze verlangden naar balans, lichamelijk en mentaal. Toen ayurveda op hun pad kwam, veranderde alles. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag...