Voorwoord: Supersupplement

We willen op dit moment allemaal maar één ding: een wondermiddel dat ons zal verlossen van dit afschuwelijke virus. De media en veel overheden over de hele wereld denken dat het bij dit wondermiddel tegen Covid-19 om een vaccin gaat.

‘We zullen 7 miljard mensen moeten vaccineren’, zei Bill Gates. Hij helpt een aantal producten te financieren die momenteel ontwikkeld worden. ‘Zo zullen we een eind maken aan deze pandemie.’
Maar er is nog een ander, in principe veiliger, middel. Iets waarover de beleidmakers het niet hebben. Toch is er al meer bewijs voor de effectiviteit ervan dan voor welk medicijn of vaccin dan ook.

Ik heb het over het niet erg bekende antioxidant genaamd glutathion. Zoals ons hoofdartikel deze editie (p24) uitlegt, heeft het immuunsysteem dit cruciale stofje nodig om vreemde indringers te bestrijden, en het is heel goed in het uitschakelen van gevaarlijke virussen.

Om te begrijpen hoe dat kan, heb je enige basiskennis nodig over hoe ons immuunsysteem werkt. Je immuunsysteem is een ingewikkeld leger dat bestaat uit organen, cellen en eiwitten. Hun belangrijkste taak is om vreemde indringers, zoals bacteriën en virussen, te bestrijden zodra ze ons lichaam binnenkomen. Dat doen ze door ze te neutraliseren en af te voeren.

Dat leger komt in actie door antigenen: eiwitten die op het oppervlak van de ziektekiemen zitten. Dat gebeurt zodra ze zich vasthechten aan speciale receptoren in de cellen van het immuunsysteem.

Door dit proces wordt het aangeboren immuunsysteem gewaarschuwd, dat zijn verdedigers heeft klaarstaan om het gevecht met de ziekteverwekkers aan te gaan. Die verdedigers zijn de NK-cellen (natuurlijke killer-cellen) en fagocyten (een type witte bloedcel). Fagocyt betekent letterlijk ‘etende cel’ en het is zijn taak om de binnendringers op te nemen en te verteren.

Zodra het lichaam door een nieuwe ziekteverwekker wordt aangevallen, komt het adaptieve immuunsysteem in actie door een ander type witte bloedcellen te produceren: lymfocyten. Lymfocyten vormen een soort microscopische veiligheidsdienst, die informatie verzamelt over deze indringers.  Zodat als ze zich opnieuw vertonen, het leger (de T-lymfocyten) ze herkent en vernietigt.

Hier komt glutathion om de hoek kijken. Het blijkt dat zodra het lichaam een virus tegenkomt, deze antioxidant de witte bloedcellen, zoals NK-cellen en T-cellen, kan klaarmaken voor een harde tegenaanval.

Van glutathionsupplementen is aangetoond dat ze na een halfjaar gebruik het wapenarsenaal en de effectiviteit van de NK-cellen verdubbelen. Glutathion heeft een belangrijke rol als antioxidant: het ruimt alle reactieve en celvernietigende zuurstof op die bijproduct is van de ontelbare kleine chemische explosies die ervoor zorgen dat ons lichaam werkt. Glutathion is daarnaast ook een uitstekende microbenkiller.

In 1997 was er een studie onder patiënten die geïnfecteerd waren met H1N1 (griep). Ze kregen ofwel een placebo of N-acetylcysteïne (NAC), een voorloperstof die in het lichaam in glutathion wordt omgezet. Van de patiënten die het supplement slikten, vertoonde slechts 25 procent symptomen. Bij de patiënten die een suikerpil kregen, was dat drie keer zoveel.

Andere onderzoekers, van de Georgia State University, gaven patiënten een cocktail van supplementen om de productie van glutathion in hun lichaam te stimuleren. Ze ontdekten dat de vermenigvuldiging van het zikavirus hierdoor voor 90 procent stopte.

Een team van het Osteopathic Medicine of the Pacific in Californië deed een literatuurstudie naar de activiteit van glutathion. Het bleek niet alleen de hoeveelheid NK-cellen en T-cellen te stimuleren, maar ook de groei van de tuberculosebacterie in de macrofagen (een type fagocyten) te remmen.

De onderzoekers uit Californië toonden aan dat hoe lager de glutathionwaarden in het lichaam zijn bij een tuberculose-infectie, hoe hoger het gehalte aan pro-inflammatoire cytokinen is. Dat is ook een belangrijk puzzelstukje in het Covid-verhaal.

Normaal gesproken vormen cytokinen het communicatiekanaal van het immuunsysteem. Ze reizen op een ordentelijke manier via de bloedbaan tussen de cellen heen en weer om belangrijke informatie door te geven over het benodigde aanvalsniveau.

Maar als er te veel cytokinen worden geproduceerd, ontaardt het in een chaos, een zogeheten cytokinestorm. Die ontketent op zijn beurt een auto-immuunoorlog in het immuunsysteem.
Al snel voert het leger van het immuunsysteem niet alleen meer een gevecht tegen de infectie, maar slaat het door en begint het allerlei gezonde cellen aan te vallen. Daardoor gaan er bloedvaten lekken en ontstaat er orgaanschade. Vaak loopt dat fataal af.

Een cytokinestorm leidt tot acute respiratory distress syndrome (ARDS) en meervoudig orgaanfalen, en uiteindelijk gaan veel Covid-19-patiënten daaraan dood.Het lijkt erop dat glutathion de mogelijkheid van een cytokinestorm in bedwang kan houden, net als vitamine D.

Sommige onderzoekers suggereren voorzichtig dat het Covid-virus zich niet kan vermenigvuldigen als het lichaam hoge glutathionwaarden heeft. Dat is de reden waarom ze bij die patiënten een lagere virale belasting en milder ziekteverloop zien.

Talloze artsen experimenteren momenteel met NAC of glutathion intraveneus (per infuus) bij Covid, en er worden verschillende klinische trials gedaan. Maar tot we meer weten, is het slim om alvast dit onmisbare supplement te gaan slikken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...