Voorwoord: Supersupplement

We willen op dit moment allemaal maar één ding: een wondermiddel dat ons zal verlossen van dit afschuwelijke virus. De media en veel overheden over de hele wereld denken dat het bij dit wondermiddel tegen Covid-19 om een vaccin gaat.

‘We zullen 7 miljard mensen moeten vaccineren’, zei Bill Gates. Hij helpt een aantal producten te financieren die momenteel ontwikkeld worden. ‘Zo zullen we een eind maken aan deze pandemie.’
Maar er is nog een ander, in principe veiliger, middel. Iets waarover de beleidmakers het niet hebben. Toch is er al meer bewijs voor de effectiviteit ervan dan voor welk medicijn of vaccin dan ook.

Ik heb het over het niet erg bekende antioxidant genaamd glutathion. Zoals ons hoofdartikel deze editie (p24) uitlegt, heeft het immuunsysteem dit cruciale stofje nodig om vreemde indringers te bestrijden, en het is heel goed in het uitschakelen van gevaarlijke virussen.

Om te begrijpen hoe dat kan, heb je enige basiskennis nodig over hoe ons immuunsysteem werkt. Je immuunsysteem is een ingewikkeld leger dat bestaat uit organen, cellen en eiwitten. Hun belangrijkste taak is om vreemde indringers, zoals bacteriën en virussen, te bestrijden zodra ze ons lichaam binnenkomen. Dat doen ze door ze te neutraliseren en af te voeren.

Dat leger komt in actie door antigenen: eiwitten die op het oppervlak van de ziektekiemen zitten. Dat gebeurt zodra ze zich vasthechten aan speciale receptoren in de cellen van het immuunsysteem.

Door dit proces wordt het aangeboren immuunsysteem gewaarschuwd, dat zijn verdedigers heeft klaarstaan om het gevecht met de ziekteverwekkers aan te gaan. Die verdedigers zijn de NK-cellen (natuurlijke killer-cellen) en fagocyten (een type witte bloedcel). Fagocyt betekent letterlijk ‘etende cel’ en het is zijn taak om de binnendringers op te nemen en te verteren.

Zodra het lichaam door een nieuwe ziekteverwekker wordt aangevallen, komt het adaptieve immuunsysteem in actie door een ander type witte bloedcellen te produceren: lymfocyten. Lymfocyten vormen een soort microscopische veiligheidsdienst, die informatie verzamelt over deze indringers.  Zodat als ze zich opnieuw vertonen, het leger (de T-lymfocyten) ze herkent en vernietigt.

Hier komt glutathion om de hoek kijken. Het blijkt dat zodra het lichaam een virus tegenkomt, deze antioxidant de witte bloedcellen, zoals NK-cellen en T-cellen, kan klaarmaken voor een harde tegenaanval.

Van glutathionsupplementen is aangetoond dat ze na een halfjaar gebruik het wapenarsenaal en de effectiviteit van de NK-cellen verdubbelen. Glutathion heeft een belangrijke rol als antioxidant: het ruimt alle reactieve en celvernietigende zuurstof op die bijproduct is van de ontelbare kleine chemische explosies die ervoor zorgen dat ons lichaam werkt. Glutathion is daarnaast ook een uitstekende microbenkiller.

In 1997 was er een studie onder patiënten die geïnfecteerd waren met H1N1 (griep). Ze kregen ofwel een placebo of N-acetylcysteïne (NAC), een voorloperstof die in het lichaam in glutathion wordt omgezet. Van de patiënten die het supplement slikten, vertoonde slechts 25 procent symptomen. Bij de patiënten die een suikerpil kregen, was dat drie keer zoveel.

Andere onderzoekers, van de Georgia State University, gaven patiënten een cocktail van supplementen om de productie van glutathion in hun lichaam te stimuleren. Ze ontdekten dat de vermenigvuldiging van het zikavirus hierdoor voor 90 procent stopte.

Een team van het Osteopathic Medicine of the Pacific in Californië deed een literatuurstudie naar de activiteit van glutathion. Het bleek niet alleen de hoeveelheid NK-cellen en T-cellen te stimuleren, maar ook de groei van de tuberculosebacterie in de macrofagen (een type fagocyten) te remmen.

De onderzoekers uit Californië toonden aan dat hoe lager de glutathionwaarden in het lichaam zijn bij een tuberculose-infectie, hoe hoger het gehalte aan pro-inflammatoire cytokinen is. Dat is ook een belangrijk puzzelstukje in het Covid-verhaal.

Normaal gesproken vormen cytokinen het communicatiekanaal van het immuunsysteem. Ze reizen op een ordentelijke manier via de bloedbaan tussen de cellen heen en weer om belangrijke informatie door te geven over het benodigde aanvalsniveau.

Maar als er te veel cytokinen worden geproduceerd, ontaardt het in een chaos, een zogeheten cytokinestorm. Die ontketent op zijn beurt een auto-immuunoorlog in het immuunsysteem.
Al snel voert het leger van het immuunsysteem niet alleen meer een gevecht tegen de infectie, maar slaat het door en begint het allerlei gezonde cellen aan te vallen. Daardoor gaan er bloedvaten lekken en ontstaat er orgaanschade. Vaak loopt dat fataal af.

Een cytokinestorm leidt tot acute respiratory distress syndrome (ARDS) en meervoudig orgaanfalen, en uiteindelijk gaan veel Covid-19-patiënten daaraan dood.Het lijkt erop dat glutathion de mogelijkheid van een cytokinestorm in bedwang kan houden, net als vitamine D.

Sommige onderzoekers suggereren voorzichtig dat het Covid-virus zich niet kan vermenigvuldigen als het lichaam hoge glutathionwaarden heeft. Dat is de reden waarom ze bij die patiënten een lagere virale belasting en milder ziekteverloop zien.

Talloze artsen experimenteren momenteel met NAC of glutathion intraveneus (per infuus) bij Covid, en er worden verschillende klinische trials gedaan. Maar tot we meer weten, is het slim om alvast dit onmisbare supplement te gaan slikken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart, Bryan Hubbard

Voorwoord: Tussen je oren

Voorwoord mei editie 2022

Voorwoord: Een dieet van superfoods

Voorwoord: Het beste medicijn tegen kanker

Voorwoord – Bewuste gezondheidskeuzes in 2022

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart, Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Lynne McTaggart, Bryan Hubbard