23-11-2021

Voorwoord – Spits je oren

We denken vaak dat gehoorverlies bij ouderen hoort, of bij jongeren die te harde muziek luisteren. Of anderen die zijn blootgesteld aan harde geluiden, zoals militaire veteranen. Maar het blijkt ook een onverwacht restverschijnsel te zijn van een corona-infectie. Vooral tinnitus of aanhoudend oorsuizen.

Zoals je op in de reportage leest, bleek uit een studie van de Universiteit van Manchester en het Manchester Biomedical Research Centre dat 7,6 procent van de mensen die besmet waren met Covid-19 een bepaalde mate van gehoorverlies ondervonden, 14,8 procent last had van tinnitus en 7,2 procent van duizeligheid.

Toen het team onder leiding van Ibrahim Almufarrij van het Manchester Center for Audiology and Deafness de medische literatuur over corona doorspitte, ontdekte het zo’n 50 studies waarin melding werd gemaakt van audio-vestibulaire stoornissen: stoornissen aan het gehoor of evenwichtsorgaan. Die twee hebben met elkaar te maken, want de minuscule, haarachtige sensoren in je binnenoor zijn ook verantwoordelijk voor
je evenwicht.

Als de cijfers van deze onderzoekers een beetje kloppen, betekent dit dat de 171 miljoen coronagevallen wereldwijd zich vertalen in meer dan 49 miljoen gevallen van dit soort klachten, waarvan meer dan 25 miljoen gevallen van tinnitus.

En deze bijwerking blijft soms bestaan als de infectie voorbij is. Duizeligheid, oorsuizen en oorpijn zijn veelvoorkomende symptomen van Long (langdurige) Covid. Ze vallen onder de algemene categorie ‘aandoeningen van het zenuwstelsel’, waaronder verlies van reuk en smaak, maar ook gehoorverlies, gezichtsstoornissen, hoofdpijn en ernstiger zaken als stuiptrekkingen, zenuwpijn, verminderd bewustzijn, verlamming, hersenbloeding en beroerte.

Hoe kan het dat Covid-19 het binnenoor aanvalt? Dat kan te maken hebben met een van de neveneffecten van een virusinfectie, en ook van een vaccin tegen een virus. We weten al langer dat virussen bepaalde neurologische schade kunnen veroorzaken, zoals het guillain-barrésyndroom (GBS). Het verband tussen GBS en Covid-19 werd in juni 2020 voor het eerst gemeld. Maar GBS is al vaker in verband gebracht met ‘auditieve neuropathie’.

Zoals we weten, maakt Covid andere ontstekingen in het lichaam mogelijk: het virus stimuleert ontsteking en laat het lichaam soms te veel cytokines produceren, die op hun beurt zogeheten immuungemedieerde aandoeningen veroorzaken. De bekendste daarvan zijn auto-immuunziekten.

GBS is zo’n ziekte die ontstaat als het immuunsysteem te sterk reageert en de lichaamseigen cellen aanvalt. Als dit soort ontstekingscellen zich aan bepaalde receptoren in de hersenen binden, wordt het gehoormechanisme aangetast.

Een andere theorie is dat Covid-19 bloedklonters veroorzaakt: dat vermindert de bloedtoevoer naar de hersenen. Een plotselinge beperking van de bloedtoevoer kan het gehoorsysteem in de war brengen.
We weten ook dat veel coronasymptomen te maken hebben met lichaamssystemen die door de hersenzenuwen worden aangestuurd: de reukzenuw en de gehoorzenuw worden vaak getroffen, dus op die manier kan oorsuizen dus in de hersenen beginnen.

Het is heel verontrustend dat deze neveneffecten zich ook voordoen bij het vaccin.

In mei meldde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, dat de bijwerkingen van alle vier de vaccins in Europa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen) bijhoudt, een totaal van 11.182 gevallen van oor- en labyrintaandoeningen (waaronder 3 sterfgevallen). Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb had in augustus dit jaar zo’n 600 meldingen ontvangen van oorsuizen na coronavaccinaties en meer dan 4000 meldingen van duizeligheid.

Helaas is er tot nu toe weinig wat je tegen tinnitus kunt doen: er zijn alleen gehoorapparaten, die het lawaai proberen te maskeren met ‘witte ruis’, en ontspanningsapparaten. Verder is het vooral de kunst om ermee te leren leven. Cognitieve gedragstherapie kan daarbij helpen.

Maar we hopen dat er een behandeling komt voor tinnitus. Uit studies blijkt dat tinnitus wordt verergerd door vrije radicalen in het lichaam, en veel primaire antioxidanten plus de B-vitaminen – met name B12 – blijken de symptomen te verlichten. Zo hebben veel mensen met tinnitus baat gehad bij kruiden, energetische behandelingen en lichaamswerk om geblokkeerde fascia te helen, zoals Celeste McGovern ontdekte.

Onze inmiddels overleden vriendin Beth ontdekte dit toen ze haar man probeerde te helpen bij de behandeling van zijn prostaatkanker. Toen ze stopten met hun standaard Amerikaanse voedingspatroon en volledig biologisch, volkoren en koolhydraatarm gingen eten, herstelde haar man van kanker. En tot haar grote verbazing kon zijzelf haar gehoorapparaat weggooien.

Haar gehoorproblemen verdwenen gewoon door gezond te eten.

We weten inmiddels dat overgewicht of obesitas, diabetes, hartziekte en hoge bloeddruk of een zeer laag vitamine D-gehalte verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de ernstige gevallen van tinnitus.

Dit alles wijst erop dat tinnitus, net als ernstige gevallen van Covid, verband kan houden met wat je jouw lichaam te eten geeft.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...