Voorwoord – Een lastige vraag

What doctors don’t tell you, het Britse moederblad van Medisch Dossier, heeft pas zijn 100e editie uitgebracht. Het tijdschrift is eerder als nieuwsbrief begonnen, dus het bestaat al langer. Maar in 2012 werd WDDTY een heus tijdschrift. Medisch Dossier volgde enkele jaren later dit voorbeeld.

Toen de nieuwsbrief 31 jaar geleden werd gelanceerd, waren andere media positief: de nieuwsbrief werd aangeprezen als een onderzoekende ‘stem in de stilte’ (The Times) die ‘de alarmbellen laat rinkelen’ over geneeskunde ‘voordat die aanleiding geeft tot nationale paniek’ (The Observer).

Maar in 2013, toen WDDTY internationaal verkrijgbaar was bij boekhandels en kiosken, begon Sense about Science het blad aan te vallen. Deze door de industrie gesponsorde lobbygroep eiste dat het tijdschrift uit de schappen werd gehaald.

De volgelingen van Sense about Science dekten de edities af die in de winkels lagen, zetten valse schrijfacties op touw bij winkelketens, en gaven de adverteerders in het blad aan bij de Advertising Standards Association (de Britse reclamecodecommissie). Ze kregen het zelfs voor elkaar dat er een opruiend artikel over WDDTY in The Times verscheen.

Maar het tijdschrift kwam deze pesterijen te boven. Vooral toen bekend werd dat Sense about Science, dat ook de mythe probeerde te ontkrachten dat suiker slecht voor je is, geld ontving van Coca-Cola.

Nog steeds moet WDDTY soms vechten tegen de gevestigde orde. In veel kranten en tv-programma’s is de komst van het Covid-19-vaccin bejubeld. Op tv worden Pfizer en AstraZeneca vaak letterlijk nagepraat: dat het vaccin voor minstens 90 procent effectief is.

Maar wat we als journalisten ook moeten doen, is de belangrijkste vraag van allemaal stellen: Hoe veilig zijn die nieuwe vaccins? Daar is vaak weinig aandacht voor.
Wij vinden dat de vraag naar veiligheid niet alleen centraal moet staan bij Covid-vaccins, maar ook bij alle vaccins die voor kinderen worden gebruikt. Het is echter een vraag die je nauwelijks mag stellen. Betrouwbaar wetenschappelijk bewijs wordt genegeerd, artikelen worden van websites verwijderd en journalisten of anderen die ernaar vragen worden als anti-vaxxers bestempeld… of erger.

Vorig jaar belde een medewerkster van een organisatie genaamd NewsGuard naar de redactie van WDDTY. Ze zei dat NewsGuard het verspreiden van nepnieuws onder de aandacht wilde brengen. Ze had het een en ander gelezen op de website van WDDTY en maakte zich er zorgen over dat we tegen vaccinatie zouden zijn.

‘We zijn niet anti-vaccinatie’, antwoordde Bryan Hubbard, een van de hoofdredacteuren. ‘We zijn pro-waarheid.’ Hij legde uit dat al ons materiaal over de conventionele geneeskunde, ook over vaccins, afkomstig is uit de medische literatuur.

De vrouw zei tegen Bryan dat hij haar het bewijs moest laten zien. Ze gaf hem een lijst van alles wat er moest gebeuren om de verslaggeving in WDDTY in de toekomst te ‘verbeteren’.

Ze zei dat ze terug zou bellen om te horen of het tijdschrift haar suggesties zou opvolgen en hing op. We hebben nooit meer iets van haar gehoord.

De belangrijkste sponsor van NewsGuard is Publicis Group, een van de grootste reclamebureaus ter wereld. Publicis is een octopus met vele armen, waarvan er één gespecialiseerd is in gezondheidszorg. Volgens een recent jaarverslag behoren AstraZeneca, Bayer, Bristol-Myers Squibb, Gilead Sciences, GlaxoSmithKline, Merck & Co, Novartis Pharma, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi en andere farmaceutische bedrijven tot hun klanten.

Deze verwevenheid betekent dat er meer dan ooit behoefte is aan een onafhankelijk tijdschrift zoals dat van ons, aan journalisten die lastige vragen durven te stellen en die bereid zijn om overheden en bedrijven ter verantwoording te roepen. En dat is vanaf het begin het credo van dit tijdschrijft geweest.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart, Bryan Hubbard

Voorwoord: Tussen je oren

Voorwoord mei editie 2022

Voorwoord: Een dieet van superfoods

Voorwoord: Het beste medicijn tegen kanker

Voorwoord – Bewuste gezondheidskeuzes in 2022

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Lynne McTaggart, Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Lynne McTaggart, Bryan Hubbard