29-03-2022

Voorwoord: Een dieet van superfoods

Wat is het beste dieet en welke voedingsmiddelen moet je eten om gezond te worden of te blijven? Er zijn bibliotheken volgeschreven om die vragen te beantwoorden.

Maar we zijn er nog niet uit. Moet je het paleodieet volgen of veganistisch gaan eten als je ziek bent? En met welke voedingsmiddelen kun je kanker voorkomen of zelfs genezen?

Om antwoord te krijgen op die vragen, moeten we naar beren, apen en ratten kijken en eigenlijk naar het merendeel van het dierenrijk.

[su_button url=”https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-met-de-laatste-medisch-dossier/” target=”blank” background=”#303880″ size=”10″ radius=”round”]Ontvang deze editie thuis met een proefabonnement[/su_button]

 

Toen inheemse Amerikanen zagen dat zieke beren de wortels van de Ligusticum-plant aten en daarna beter werden, noemden ze die plant ‘berenmedicijn’.

Wetenschappers hebben in het verleden wel geringschattend gedaan over zulke anekdotes en ze afgedaan als een mythe. Tot voor kort … want ethologen (gedragswetenschappers van mens en dier) hebben ontdekt dat dieren inderdaad een aangeboren instinct hebben om te bepalen welke planten ze moeten eten om gezond te blijven of beter te worden.

Dieren zijn er dus ontzettend goed in om voedsel en stoffen uit de natuur te gebruiken om te genezen. Maar de mens lijkt dat instinct te zijn verloren.

Cindy Engel is deskundige op het gebied van diergedrag en heeft jarenlang wetenschappelijk bewijs verzameld over dieren die zelfmedicatie gebruiken. Je leest het in haar boek Wild Health (Houghton Mifflin, 2002). Ze ontdekte dat dieren instinctief weten hoe ze een optimale gezondheid kunnen behouden.

Als je bijvoorbeeld ratten een buffet aan verschillende voedingsmiddelen voorzet, zullen ze kiezen voor een uitgebalanceerd dieet wat voedingsstoffen betreft.

Een aantal dieren kan zelfs compenserende keuzes maken als het voedselaanbod verandert met het seizoen. Zo eten herten in de zomer gras, maar schakelen in de winter over op klimop en hulst. Een ander voorbeeld is dat dieren zoals de ayeayes op Madagaskar twee keer zoveel gaan eten als de hoeveelheid energie in hun voedsel in de winter afneemt. En kamelen en neushoorns schakelen vóór een droogteperiode over op voedsel dat rijk is aan zouten en water.

En wanneer hun voedingsbehoefte toeneemt, bijvoorbeeld als ze drachtig zijn, gaan ze meer mineraalrijk voedsel eten.

Wat ook opmerkelijk is: alle diersoorten voelen instinctief aan of ze behoefte hebben aan een specifieke voedingsstof. Dieren als vogels en eekhoorns gaan meer vetten eten, voordat ze wegtrekken of aan hun winterslaap beginnen. En wanneer hun voedingsbehoefte toeneemt, bijvoorbeeld als ze drachtig zijn, gaan ze meer mineraalrijk voedsel eten.

Wanneer elanden en herten een gewei moeten laten groeien, haalt hun lichaam calcium en fosfor uit hun botten. De dieren zouden dan osteoporose kunnen ontwikkelen, aangezien de bodem waarop ze grazen vaak heel weinig van deze mineralen bevat. Daarom gaan ze over op het kauwen van afgeworpen geweien of de grond rond ontbindende botten.

Veel vegetariërs onder de verschillende hertensoorten worden vleeseters als dat nodig is. Ook andere dieren die normaal gesproken altijd hetzelfde eten, gaan variëren als ze een bepaalde voedingsstof niet binnenkrijgen.

Wat misschien nog opmerkelijker is: dieren weten hoe ze zichzelf kunnen genezen van parasieten, infecties, huidaandoeningen en gifstoffen. Uit de data van Engel blijkt dat dieren hebben geleerd welke stoffen – denk aan klei, aarde en houtskool – bepaalde giffen uit planten kunnen absorberen en neutraliseren.

Engel vond ook bewijs dat dieren bioactieve stoffen in hun vacht of op hun huid wrijven om ongewenste insecten, teken en mijten tegen te gaan.

De Amerikaanse ecoloog Daniel Janzen zag dat dieren op de een of andere manier in staat zijn om onderscheid te maken tussen de duizenden giftige stoffen in planten die inwendige parasieten doden.

Er zijn bijvoorbeeld diersoorten, zoals de neushoorn en bizon, die graag de schors van een bepaalde boom eten waarvan bekend is dat hij giftig is voor de microben die dysenterie veroorzaken.

Zelfs dieren in gevangenschap hebben vaak een aangeboren gevoel voor zelfmedicatie, dat beter is dan de medicijnen van de dierenarts. Zo werd een kapucijnaapje met een ernstige huidinfectie in gevangenschap pas beter toen hij bij tabaksbladeren kon komen, die nicotine bevatten (een sterk gif). Door de bladeren op de aangedane plek te wrijven, genas de huidaandoening.

Dieren zijn er dus ontzettend goed in om voedsel en stoffen uit de natuur te gebruiken om te genezen. Maar de mens lijkt dat instinct te zijn verloren. Wij weten niet meer wat we moeten eten om te genezen en zelfs niet wat we nodig hebben om gezond te blijven.

Dus wil je gezond blijven? Doe dan wat dieren doen: zet jezelf op een dieet van superfoods.

We willen jouw intuïtieve gevoel voor genezende voedingsmiddelen nieuw leven inblazen met ons artikel over superfoods. Je vindt daarin de beste diëten en de beste voedingsmiddelen om vele ziekten te voorkomen, van hoge bloeddruk tot kanker.

Er zijn honderden voedingsmiddelen die dit soort bijzondere stoffen bevatten. Zo kun je met 18 gram paddenstoelen per dag (bijvoorbeeld 1 middelgrote champignon) de kans op kanker bijna halveren en je kans op depressie verminderen.

En avocado’s bevatten een stof (avocatine B) die diabetes type 2 kan voorkomen, die je helpt buikvet kwijt te raken en zelfs leukemie kan voorkomen. Van groene bladgroenten is aangetoond dat ze je hersenen scherp en je spieren sterk houden tot op hoge leeftijd.

Natuurlijke stoffen bevatten een combinatie van genezende verbindingen die met elkaar samenwerken. Daar kunnen zelfs de meest geavanceerde medicijnen niet tegenop.
Dus wil je gezond blijven? Doe dan wat dieren doen: zet jezelf op een dieet van superfoods.

[su_button url=”https://www.medischdossier.org/product/proefabonnement-met-de-laatste-medisch-dossier/” target=”blank” background=”#303880″ size=”10″ radius=”round”]Ontvang deze editie thuis met een proefabonnement[/su_button]

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...