Voorwoord: 5G, ongecontroleerd experiment?

Ondanks alle protesten van tegenstanders en wetenschappers is het 5G-netwerk in aantocht. In Noord-Groningen wordt 5G al getest en telecombedrijven zijn bezig hun netwerk hiervoor geschikt te maken. De bedoeling is dat 5G vanaf begin 2022 in heel Nederland beschikbaar is. 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is niet zomaar een kleine stap vooruit, nee, het moet veel sneller en betrouwbaarder worden dan 4G.

Joseph Mercola, auteur van ons hoofdartikel deze maand en van een boek over dit nieuwe netwerk (getiteld EMF*D), benoemt een ander verschil: ‘Het verschil tussen 4G en 5G staat gelijk aan het verschil tussen een bergstroompje van blootstelling aan EMV en een enorme oceaan ervan.’ EMV is de afkorting van elektromagnetische velden. 5G is echt compleet anders dan de huidige elektromagnetische frequenties die worden gebruikt voor de 3G- en 4G-netwerken. Die maken gebruik van frequenties tot 2600 megahertz. De EU heeft voor 5G geheel andere frequentiebanden aangewezen: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze nieuwe frequenties zijn veel korter dan die we nu gebruiken. Ze worden in millimeters uitgedrukt in plaats van in centimeters, zoals bij de bestaande technologie. Deze millimetergolven (MMW), met een golflengte minder dan 10 mm, hebben veel meer bandbreedte dan die van de huidige technologie. Daardoor kunnen ze veel meer informatie dragen, zodat ze gegevens sneller kunnen overdragen, in grotere hoeveelheden en met kortere wachttijden dan nu.

Dat betekent ook dat honderdduizenden smartphones en slimme meters in een bepaald geografisch gebied tegelijk en zonder vertraging gegevens kunnen ontvangen en versturen.
Het probleem is dat deze korte golven een beperkt bereik hebben en makkelijk geblokkeerd kunnen worden door gebouwen, muren, bomen en zelfs regen of vocht. Daarom zijn er voor een betrouwbaar zendbereik veel meer antennes nodig dan nu. Dan hebben we het over een veelvoud van het huidige aantal antennes, waaronder een heleboel zogeheten small cells: kleine antennes met een bereik van enkele tientallen meters. Om voor voldoende dekking en capaciteit te zorgen, worden deze small cells overal in onze directe omgeving geplaatst, bijvoorbeeld in lantaarnpalen of bushokjes of aan gebouwen. Daarnaast worden ook de bestaande antenne-installaties gebruikt.

Het 5G-netwerk gaat de grote zendmasten gebruiken voor basiscommunicatie op lange afstand. Zenders op straat zorgen voor snelle communicatie bij meer dataverkeer (vergelijkbaar met de huidige wifi-routers) en zenders in of aan woningen zorgen voor zeer snelle communicatie van grote hoeveelheden data, dicht bij de gebruiker. Daarom is deze nieuwe technologie zo aantrekkelijk.
Als het nu 10 minuten kost om een film te downloaden, kost dat met 5G nog maar 1 seconde. De nieuwe technologie maakt het fabelachtige Internet der Dingen mogelijk, zodat slimme toepassingen in huizen, ziekenhuizen, op straat en op het werk automatisch van alles kunnen monitoren, en het kunnen melden als ergens bijvoorbeeld nieuwe voorraden nodig zijn.
Mercola citeert de voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), Tom Wheeler. Die verklaarde dat ‘als iets verbonden kan worden, het verbonden zal worden in de wereld van 5G (…) Alles van doosjes pillen tot beregeningsinstallaties voor planten’.

Dat betekent dus dat er small cells vlakbij of naast je huis zullen verschijnen, naast je kantoor of de school van je kinderen en zelfs in de ruimte, waar zo’n 50.000 satellieten gegevens naar de aarde zullen versturen. En die nieuwe technologie gaat het enorme stralingsnetwerk waaraan we al worden blootgesteld niet vervangen. Nee, het komt er alleen maar bij.
Hoewel er bij 5G geen constante straling is zoals bij 4G, zal het signaal van een mobiel apparaat (bijvoorbeeld als je iemand belt) sterk en zeer gericht zijn. En zelfs als je niet belt en geen toegang hebt tot documenten op je computer, zijn je smartphone en bijvoorbeeld de lampen in je huis verbonden met het netwerk.

Dat dit enorme ongecontroleerde experiment gevolgen heeft voor onze gezondheid, staat buiten kijf. Wetenschappers, maar ook gewone burgers, hebben al hun zorgen geuit. Uit studies bij dieren (die niet voor mensen hoeven te gelden) blijkt dat MMW-golven oogproblemen zoals staar veroorzaken, hartritmestoornissen, problemen in de celmembranen, onderdrukking van het immuunsysteem en nog veel meer.

Gelukkig kent Mercola ook genoeg eenvoudige manieren en producten om je blootstelling aan deze elektromagnetische soep te minimaliseren, wat nog belangrijker wordt met de komst van 5G. Je kunt modems en routers zonder wifi gebruiken, je telefoon op vliegtuigstand zetten, overschakelen op air-tube-oortjes en Faraday-materialen kopen voor je mobiele telefoon: allemaal hulpmiddelen om je veiligheid te vergroten. Het Internet der Dingen zal een gigantische technologische revolutie ontketenen. En wij mensen moeten erover nadenken hoe we kunnen voorkomen dat dit ten koste gaat van onze gezondheid en van de wereld om ons heen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart