04-06-2020

Voorwoord: 5G, ongecontroleerd experiment?

Ondanks alle protesten van tegenstanders en wetenschappers is het 5G-netwerk in aantocht. In Noord-Groningen wordt 5G al getest en telecombedrijven zijn bezig hun netwerk hiervoor geschikt te maken. De bedoeling is dat 5G vanaf begin 2022 in heel Nederland beschikbaar is. 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is niet zomaar een kleine stap vooruit, nee, het moet veel sneller en betrouwbaarder worden dan 4G.

Joseph Mercola, auteur van ons hoofdartikel deze maand en van een boek over dit nieuwe netwerk (getiteld EMF*D), benoemt een ander verschil: ‘Het verschil tussen 4G en 5G staat gelijk aan het verschil tussen een bergstroompje van blootstelling aan EMV en een enorme oceaan ervan.’ EMV is de afkorting van elektromagnetische velden. 5G is echt compleet anders dan de huidige elektromagnetische frequenties die worden gebruikt voor de 3G- en 4G-netwerken. Die maken gebruik van frequenties tot 2600 megahertz. De EU heeft voor 5G geheel andere frequentiebanden aangewezen: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze nieuwe frequenties zijn veel korter dan die we nu gebruiken. Ze worden in millimeters uitgedrukt in plaats van in centimeters, zoals bij de bestaande technologie. Deze millimetergolven (MMW), met een golflengte minder dan 10 mm, hebben veel meer bandbreedte dan die van de huidige technologie. Daardoor kunnen ze veel meer informatie dragen, zodat ze gegevens sneller kunnen overdragen, in grotere hoeveelheden en met kortere wachttijden dan nu.

Dat betekent ook dat honderdduizenden smartphones en slimme meters in een bepaald geografisch gebied tegelijk en zonder vertraging gegevens kunnen ontvangen en versturen.
Het probleem is dat deze korte golven een beperkt bereik hebben en makkelijk geblokkeerd kunnen worden door gebouwen, muren, bomen en zelfs regen of vocht. Daarom zijn er voor een betrouwbaar zendbereik veel meer antennes nodig dan nu. Dan hebben we het over een veelvoud van het huidige aantal antennes, waaronder een heleboel zogeheten small cells: kleine antennes met een bereik van enkele tientallen meters. Om voor voldoende dekking en capaciteit te zorgen, worden deze small cells overal in onze directe omgeving geplaatst, bijvoorbeeld in lantaarnpalen of bushokjes of aan gebouwen. Daarnaast worden ook de bestaande antenne-installaties gebruikt.

Het 5G-netwerk gaat de grote zendmasten gebruiken voor basiscommunicatie op lange afstand. Zenders op straat zorgen voor snelle communicatie bij meer dataverkeer (vergelijkbaar met de huidige wifi-routers) en zenders in of aan woningen zorgen voor zeer snelle communicatie van grote hoeveelheden data, dicht bij de gebruiker. Daarom is deze nieuwe technologie zo aantrekkelijk.
Als het nu 10 minuten kost om een film te downloaden, kost dat met 5G nog maar 1 seconde. De nieuwe technologie maakt het fabelachtige Internet der Dingen mogelijk, zodat slimme toepassingen in huizen, ziekenhuizen, op straat en op het werk automatisch van alles kunnen monitoren, en het kunnen melden als ergens bijvoorbeeld nieuwe voorraden nodig zijn.
Mercola citeert de voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), Tom Wheeler. Die verklaarde dat ‘als iets verbonden kan worden, het verbonden zal worden in de wereld van 5G (…) Alles van doosjes pillen tot beregeningsinstallaties voor planten’.

Dat betekent dus dat er small cells vlakbij of naast je huis zullen verschijnen, naast je kantoor of de school van je kinderen en zelfs in de ruimte, waar zo’n 50.000 satellieten gegevens naar de aarde zullen versturen. En die nieuwe technologie gaat het enorme stralingsnetwerk waaraan we al worden blootgesteld niet vervangen. Nee, het komt er alleen maar bij.
Hoewel er bij 5G geen constante straling is zoals bij 4G, zal het signaal van een mobiel apparaat (bijvoorbeeld als je iemand belt) sterk en zeer gericht zijn. En zelfs als je niet belt en geen toegang hebt tot documenten op je computer, zijn je smartphone en bijvoorbeeld de lampen in je huis verbonden met het netwerk.

Dat dit enorme ongecontroleerde experiment gevolgen heeft voor onze gezondheid, staat buiten kijf. Wetenschappers, maar ook gewone burgers, hebben al hun zorgen geuit. Uit studies bij dieren (die niet voor mensen hoeven te gelden) blijkt dat MMW-golven oogproblemen zoals staar veroorzaken, hartritmestoornissen, problemen in de celmembranen, onderdrukking van het immuunsysteem en nog veel meer.

Gelukkig kent Mercola ook genoeg eenvoudige manieren en producten om je blootstelling aan deze elektromagnetische soep te minimaliseren, wat nog belangrijker wordt met de komst van 5G. Je kunt modems en routers zonder wifi gebruiken, je telefoon op vliegtuigstand zetten, overschakelen op air-tube-oortjes en Faraday-materialen kopen voor je mobiele telefoon: allemaal hulpmiddelen om je veiligheid te vergroten. Het Internet der Dingen zal een gigantische technologische revolutie ontketenen. En wij mensen moeten erover nadenken hoe we kunnen voorkomen dat dit ten koste gaat van onze gezondheid en van de wereld om ons heen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...