31-07-2008

Voor ons werkt het Atkins-dieet!

In uw blad beweerde u dat u een dieet had gevonden dat werkelijk helpt, namelijk ‘gewoon’ gezond en evenwichtig eten, en niet te veel. Welnu, ik heb ook wat ontdekt: alle diëten werken! Er is geen dieet dat ik geprobeerd heb dat niet op z’n minst tot enig gewichtverlies leidde. Maar evenzo heb ik er nog nooit een gevonden waarbij dat gewichtverlies ook blijvend was. Totdat mijn vrouw en ik het Atkins-dieet probeerden. Ook wij hebben daar veel slechte dingen over gehoord, maar u kunt niet ontkennen dat een aantal bekende mensen het gebruikt en die zijn allemaal slank.
Medio november besloten wij daarom dat we het eens zouden proberen tot aan de kerst. Als we ervan zouden afvallen, zou dat weer meegenomen zijn. Tegen de tijd dat het kerst werd, vier weken later, waren we beiden 5,5 kilo afgevallen. We hadden zoveel gegeten als we wilden van wat we mochten en we voelden ons prima!
Tijdens de kerst kwamen we echter weer een kilo of meer aan en dus besloten we nog een maand Atkins te doen. We verloren elk de aangegeten kilo’s weer plus nog bijna 2 kilo. Vervolgens bleven we vier weken op dat gewicht. Mijn vrouw hield ermee op, maar een paar dagen later was ik wéér 2 kilo afgevallen, waarop mijn vrouw de gehele maand februari weer meedeed. In de maand maart besloten we de ontgiftingskuur van Jane Scrivener dertig dagen te doen. We vielen elk 2 kilo af. En deze maand, april, zijn we weer terug bij Atkins.
Om kort te gaan, in achttien weken tijd zijn we respectievelijk 11 en 9 kilo afgevallen.
Ik ben het helemaal eens met dr. Atkins dat het de bewerkte meelproducten en de suiker zijn die ons dik maken, samen met een overmaat aan andere koolhydraten. Wij hebben alle bewerkte koolhydraten geschrapt en het aantal overige koolhydraten beperkt. Inmiddels eten we weer fruit en zo veel groente, vlees en vis als we willen. Vanaf nu blijven we van de bewerkte koolhydraten en van de aardappelen af.
Peter Goodliffe, Sompting, West Sussex (Engeland)
Antwoord van de redactie: Wij ontkennen niet dat het Atkins-dieet werkt, maar wat we er niet goed aan vinden is dat 1) de eerste weken van het dieet extreem streng zijn; 2) veel mensen in dat eerste stadium een slechte adem hebben, wat op een ongezond stofwisselingsproces kan duiden; en 3) de nieuwe ‘low-carb’ industriële producten die hierop gebaseerd zijn, shakes, ‘gezondheidsrepen’ en dergelijke even goed bewerkte voedingsmiddelen bevatten, maar dan in een ander jasje. Vergeet niet dat dr. Atkins zelfs een voorstander is van Cola Light! Wij hebben meestal een voorkeur voor de Montignac-variant, waarbij er minder beperkingen zijn en bewerkte producten van welke soort dan ook afgekeurd worden, ook de ‘low-carb’ producten.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...