31-07-2008

Voor ons werkt het Atkins-dieet!

In uw blad beweerde u dat u een dieet had gevonden dat werkelijk helpt, namelijk ‘gewoon’ gezond en evenwichtig eten, en niet te veel. Welnu, ik heb ook wat ontdekt: alle diëten werken! Er is geen dieet dat ik geprobeerd heb dat niet op z’n minst tot enig gewichtverlies leidde. Maar evenzo heb ik er nog nooit een gevonden waarbij dat gewichtverlies ook blijvend was. Totdat mijn vrouw en ik het Atkins-dieet probeerden. Ook wij hebben daar veel slechte dingen over gehoord, maar u kunt niet ontkennen dat een aantal bekende mensen het gebruikt en die zijn allemaal slank.
Medio november besloten wij daarom dat we het eens zouden proberen tot aan de kerst. Als we ervan zouden afvallen, zou dat weer meegenomen zijn. Tegen de tijd dat het kerst werd, vier weken later, waren we beiden 5,5 kilo afgevallen. We hadden zoveel gegeten als we wilden van wat we mochten en we voelden ons prima!
Tijdens de kerst kwamen we echter weer een kilo of meer aan en dus besloten we nog een maand Atkins te doen. We verloren elk de aangegeten kilo’s weer plus nog bijna 2 kilo. Vervolgens bleven we vier weken op dat gewicht. Mijn vrouw hield ermee op, maar een paar dagen later was ik wéér 2 kilo afgevallen, waarop mijn vrouw de gehele maand februari weer meedeed. In de maand maart besloten we de ontgiftingskuur van Jane Scrivener dertig dagen te doen. We vielen elk 2 kilo af. En deze maand, april, zijn we weer terug bij Atkins.
Om kort te gaan, in achttien weken tijd zijn we respectievelijk 11 en 9 kilo afgevallen.
Ik ben het helemaal eens met dr. Atkins dat het de bewerkte meelproducten en de suiker zijn die ons dik maken, samen met een overmaat aan andere koolhydraten. Wij hebben alle bewerkte koolhydraten geschrapt en het aantal overige koolhydraten beperkt. Inmiddels eten we weer fruit en zo veel groente, vlees en vis als we willen. Vanaf nu blijven we van de bewerkte koolhydraten en van de aardappelen af.
Peter Goodliffe, Sompting, West Sussex (Engeland)
Antwoord van de redactie: Wij ontkennen niet dat het Atkins-dieet werkt, maar wat we er niet goed aan vinden is dat 1) de eerste weken van het dieet extreem streng zijn; 2) veel mensen in dat eerste stadium een slechte adem hebben, wat op een ongezond stofwisselingsproces kan duiden; en 3) de nieuwe ‘low-carb’ industriële producten die hierop gebaseerd zijn, shakes, ‘gezondheidsrepen’ en dergelijke even goed bewerkte voedingsmiddelen bevatten, maar dan in een ander jasje. Vergeet niet dat dr. Atkins zelfs een voorstander is van Cola Light! Wij hebben meestal een voorkeur voor de Montignac-variant, waarbij er minder beperkingen zijn en bewerkte producten van welke soort dan ook afgekeurd worden, ook de ‘low-carb’ producten.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...