09-06-2010

Voeding tegen kanker

 Alledaagse voedingsmiddelen kunnen helpen tegen kanker

Ongeveer een op de drie mensen zal ooit in het leven kanker krijgen. We kunnen ons deels hiertegen beschermen door ons natuurlijk immuunsysteem te verbeteren, en de juiste voeding en levensstijl te kiezen

Voedingsmiddelen tegen kanker

  • Groene thee zit boordevol antioxidanten en kankerwerende polyfenolen. Hiervan zijn remmende effecten gezien op de groei van nieuwe bloedvaten, die tumoren nodig hebben om te groeien en zich te verspreiden1.
  • Pure chocolade (met een cacaopercentage van minstens 70%) bevat eveneens antioxidanten en polyfenolen welke de groei van kankercellen vertragen. Eén klein stukje chocolade komt in dat opzicht overeen met een kopje groene thee2.
  • Paddenstoelen (witte champignon, gewoon fluweelpootje, eikhaas/maitake, oesterzwam, portobello, shiitake, gewoon elfenbankje) stimuleren de werking en de  celdeling van het immuunsysteem3.
  • De lookfamilie of Alliaceae familie (waaronder bieslook, knoflook, prei, ui en sjalot) bevordert apoptose (of geprogrammeerde celdood) bij borst-, darm-, long- en prostaatkanker4.
  • Gemberwortel kan men raspen in een roerbakschotel, versnijden of een aftreksel hiervan als thee gebruiken. Het is een krachtig kankerwerend middel dat de vermenigvuldiging van kankercellen tegengaat5,6.
  • De vliezige hokjespeul of Astragalus membranaceus, een kruid dat gebruikt wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde heeft een bewezen succes bij virale infecties en kanker7. Ook het hieraan nauw verwante kruid Astragalus oxyphysus vertoont een veelbelovende kankerwerende werking. Het blijkt tevens de uitzaaiing van melanomen tegen te gaan – althans bij muizen. Mogelijk is dit niet het geval bij mensen8. Wel vertraagde het de groei van menselijke melanomen die opmuizen waren getransplanteerd9. Daar er verwanten van deze plant bestaan die giftig zijn voor de mens, is het raadzaam alleen supplementen van betrouwbare producenten te gebruiken. Daar heten deze producten ‘telomerase activator supplementen’.
  • Geelwortel of kurkuma, een antioxidant en ontstekingsremmend kruid, kan duidelijk apoptose in kankercellen bevorderen en tumorgroei belemmeren10. Om opname in het lichaam te bevorderen moet het vermengd worden met zwarte peper en ofwel olijfolie of pompoenzaadolie.
  • Lycopeen bevattende fruitsoorten en groenten (abrikoos, rode biet, pompoenen, wortel, bataat, tomaat, watermeloen en alle andere gekleurde, maar niet-groene groenten), zijn rijk aan carotenoïden (zoals lycopeen) en vitamine A. Hiervan zijn positieve effecten gezien op de groei van agressieve kankers (van de prostaat, long, darm, alvleesklier, slokdarm, baarmoederhals, borst en maag) 11,12.
  • Kruisbloemige groente (zoals kool, bloemkool, knolraap, paksoi, radijs, broccoli, spruiten, boerenkool, koolraap, en waterkers) bevatten krachtige kankerwerende bestanddelen. Men kan ze het beste slechts kort stomen of roerbakken zodat de kracht behouden blijft13.
  • Citrusvruchten (grapefruit, citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn en tangelo) bevatten flavonoïden en stimuleren zo de ontgifting van carcinogenen door de lever14.
  • Kruiden en specerijen (in het bijzonder basilicum, marjolein, munt, oregano, rozemarijn en tijm) bevatten essentiële oliën van de terpenenfamilie. Deze blokkeren de enzymen die kankercellen nodig hebben om in omliggend weefsel binnen te dringen. Dit kan de verspreiding van de kanker vertragen – alhoewel dit tot dusver alleen in dierenmodellen is aangetoond15.

Harald Gaier

Harald Gaier is erkend Brits natuurgenezer, osteopaat, homeopaat en kruidengenezer (voor meer informatie: www.drgaier.com). 

    3 WDDTY vol 11 no7, pages 6-7

    4 Cytotechnology, 2008; 56: 179-185

    5 Anti-cancer Res, 1997; 17: 873-878

    6 Cancer Res, 1996; 56: 1023-1030

    7 Chin Med J, 1990; 103: 304-307

    8 Cancer Res, 1988; 48: 1410-1415

    9 Cancer Res, 1990; 50: 1867-1872

    10 Clin Cancer Res, 2008; 14: 4491-4499

    11 J Natl Cancer Inst, 1999; 91: 317-331

    12 J Nutr, 2005; 135: 2037S-2039S

    13 Lancet, 2005; 366: 1558-1560

    14 Carcinogenesis, 1998; 19: 425-431

    15 J Nutr, 2001; 131: 3027S-3033S 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...