21-03-2018

Voeding die tegen uw hersenen zegt: stop met snacken

Verpest u uw dieet door teveel tussendoortjes? Snacken is een veelvoorkomende valkuil voor mensen die willen afvallen, maar er zijn een aantal voedingsmiddelen die een signaal doorgeven aan onze hersenen waardoor we een verzadigd gevoel krijgen, zo ontdekten wetenschappers.

Bepaalde hersencellen, tanycyten genaamd, reguleren onze eetlust en reageren op twee essentiële aminozuren die veelvuldig voorkomen in een twintigtal voedingsmiddelen, zoals kip, makreel, abrikozen, avocado’s en linzen.

Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet vertelt de tanycyten dat u genoeg gegeten hebt. En dit kan betekenen dat u minder snel geneigd bent om tussendoor te snacken. Andere voedingsmiddelen vullen onze maag net zo goed, maar de hersenen krijgen dan niet dit signaal door en dus zullen we ons sneller weer hongerig voelen, aldus onderzoekers van de Universiteit van Warwick.

Hoofdonderzoeker Nicholas Dale ontdekte de tanycyten en de rol die ze spelen in onze spijsvertering. De tanycyten, die zich in het centrale deel van de hersenen bevinden, nemen signalen waar van de aminozuren die vrijkomen wanneer we eten, en dit heeft ‘zeer belangrijke implicaties voor het ontwikkelen van nieuwe manieren om mensen te helpen hun gewicht onder controle te houden,’ stelt hij.

Dankzij deze ontdekking kunnen efficiëntere diëten ontwikkeld worden. In plaats van minder te eten, hoeven we alleen maar meer voedsel te eten dat rijk is aan de aminozuren die signalen doorgeven aan de tanycyten.
Ziehier 21 voedingsmiddelen die u een verzadigd gevoel geven.

 1. Ansjovis
 2. Abrikozen
 3. Linzen
 4. Varkensschouder
 5. Dadels
 6. Pruimen
 7. Tonijn
 8. Aubergines
 9. Kip
 10. Krab
 11. Makreel
 12. Pinda’s
 13. Pistaches
 14. Vijgen
 15. Sesamzaak
 16. Zoete aardappelen
 17. Tahini
 18. Parmezaan
 19. Walnoten
 20. Amandelen
 21. Avocado’s

Literatuur
1. Molecular Metabolism, 2017; doi: 10.1016/j.molmet.2017.08.015
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...