Voed je darmen in de zomer

Je eet niet alleen voor jezelf (omdat het lekker is) en voor je lijf (omdat je de voedingsstoffen kunt gebruiken), maar ook voor je microbioom. De miljarden bacteriën en andere microorganismen die in je darmen wonen, doen de hele dag hun best om jou gezond te houden.

Alle ‘beestjes’ in je darmen (het microbioom) hebben invloed op je eetlust en gewicht, energiepeil, immuunsysteem en zelfs je stemming! Het is dus maar het beste om ze een beetje te vriend te houden. In de winter is dat niet zo moeilijk: pompoen, pastinaak en andere ‘vergeten wintergroenten’ bieden gezonde prebiotische vezels. Dat zijn vezels die je darmflorabacteriën voeden, zodat ze kunnen uitgroeien tot een gezonde kolonie. Maar hoe doe je dat in de zomer?

Deze vijf tips helpen je darmen de zomer door:
1. (Niet teveel) sla Als het warm is gaat er niets boven een frisse salade. En hoewel dat voor de meeste mensen gezond is, zijn rauwe groenten ook lastiger verteerbaar dan gekookte. Eet je veel sla en is je vertering niet optimaal, dan kun je daar last van krijgen. De oplossing: minder sla in je sla. Maak bijvoorbeeld eens een zoete aardappelsalade met gekookte linzen en geitenkaas

2. Prei en ui Bosui en ui, familie van de prei, bevatten ook prebiotische vezels. Eet dus een lichte zomerse preisoep of hak een extra bosuitje door bovenstaande salade. Eet je deze producten weinig omdat je er een opgeblazen gevoel van krijgt? Vermijden is niet de oplossing – eet ze juist wél, maar met kleine beetjes tegelijk en bouw dit langzaam op.

3. Bramen en frambozen Vezelrijk fruit is je vriend in de zomer. Frambozen bevatten meer dan 4 gram vezels per portie en bramen zelfs 5. Andere vezelrijke vruchten zijn guave, dadels, zwarte bessen en granaatappel. Natuurlijk zijn alle andere vruchten daarom niet minder gezond.

4. Avocado Misschien niet de meest milieuvriendelijke optie, maar wel een van de gezondste: avocado bevat naast vezels ook gezonde vetzuren die helpen om je darmen te beschermen tegen ontstekingen. Ook vette vis of visolie heeft deze eigenschap, en kun je dus prima eten als darmbeschermer.

5. Groente, groente, groente Het belangrijkste voor je darmen in elk seizoen: groenten. Ze bevatten meer vezels dan volkorenbrood, dus om aan je dagelijkse vezelbehoefte te komen vervang je je broodlunch liever door een groentenlunch. Iedere groente is goed; mik op 400 gram per dag en je zit prima.

Mag ik dan nooit meer barbecueën? Jawel hoor. Dat hier vooral plantaardige voedingsmiddelen staan, wil niet zeggen dat vlees slecht is voor je darmen. Er zitten geen vezels in, maar wel belangrijke bouwstoffen die je darmen nodig hebben om zichzelf (iedere drie dagen) te vernieuwen. Eet dus gerust wat biologisch vlees naast al die groenten!

Meer informatie: degroenevrouw.nl

Nienke Gottenbos

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier