Vijf vragen over Shiatsu

Emoties zoals verdriet, boosheid en angst, zijn soms moeilijk te verwerken en los te laten. Ze veroorzaken dan vaak pijn en hebben effect op de energiebalans. Shiatsu laat je ervaren hoe je je energie weer in goede banen leidt. We gaan hierover in gesprek met shiatsu-therapeut Marty Hiel.

Na haar communicatie-opleiding werkte Marty Hiel een aantal jaren in de reclamewereld. In deze stressvolle periode kwam ze in aanraking met shiatsu om te ontspannen. Haar leraar stimuleerde haar om zich verder te ontwikkelen in shiatsu. Ze volgde de opleiding tot shiatsu-therapeut. Voor haar afstuderen verdiepte zij zich in astma en hyperventilatie. Middels haar shiatsu-behandelingen ervaart ze dat ademhaling en levensenergie een belangrijke basis zijn voor je gezondheid.

Vraag 1 Wat is shiatsu?

Shiatsu is een Japanse therapie volgens de principes van de eeuwenoude oosterse geneeskunde, waarbij de handen het werk doen. Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. Centraal staat de Chi, levensenergie of vitale kracht. De Chi stroomt door het lichaam via een netwerk van energetische banen, die meridianen worden genoemd. Dit netwerk weerspiegelt de fysieke en geestelijke conditie. Een vrije energiestroom is belangrijk voor een goede fysieke en mentale conditie en het gevoel van welzijn.
Shiatsu kent diverse stromingen en visies. De school van Masunaga, die Marty volgde, benadrukt bijvoorbeeld de spirituele basis van de geneeskunde. Het oprecht menselijk contact waarbij de aandacht niet uitsluitend uitgaat naar de ziekte of het symptoom, maar naar de hele persoon en het leven.

Vraag 2 Hoe werkt shiatsu?

Veel mensen voelen zich tegenwoordig gejaagd of zelfs verlamd door een veeleisende manier van leven. Door een druk bestaan verlies je snel het contact met jezelf. Je bent je dan niet meer bewust van je lichaam en het voelt alsof je in gevecht bent met jezelf en met het leven. Dit ontaardt vaak in verschijnselen zoals pijn, spanningen, stress en kan zich uiten in fysieke en emotionele klachten.
Shiatsu stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam doordat de Chi weer gaat stromen. Het brengt de energie op gang, maakt emoties vrij en creëert daardoor ruimte om een nieuwe impuls te geven aan het leven. Bij de oosterse geneeskunde draait alles om balans en evenwicht. De mogelijkheden van de oosterse geneeskunde zijn verrassend en laten je voelen hoe jouw energie weer in goede banen wordt geleid. Hierbij kun je denken aan effect op harmonie, (nacht)rust, spijsvertering, liefdevolle relatie, helder hoofd, energie, ontspannen, soepel, kracht, bewegen. Dit zijn vaak belangrijke kernwaarden waar velen naar verlangen.

Vraag 3 Hoe ziet een shiatsu-behandeling eruit?

Voorafgaand aan de behandeling houdt de therapeut een uitgebreid vraaggesprek. Vragen over wat de klachten zijn, hoe lang deze aanwezig zijn en wanneer de klachten ontstaan zijn. Voor de therapeut is het van belang welke pijn er aanwezig is en hoe deze zich uit. Ook is er aandacht voor wat het belangrijkste is voor de cliënt en wat er nog meer speelt. De behandeling vindt plaats op een futon, een Japans matras. Tijdens de shiatsu-behandeling brengt de therapeut door middel van druk, strekkingen, wiegen en rotaties vastzittende energie in beweging. Dit kan pijnlijk zijn, maar kan ook prettig voelen. Je voelt bewust je eigen lichaam. Het brengt het lichaam tot rust en stimuleert het herstel.

Vraag 4 Wat voor opleiding heeft een shiatsu-therapeut gevolgd?

Een shiatsu-studie is onderdeel van een 4-jarige hbo-opleiding en behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. Met aanvullend een 2-jarige hbo-opleiding westerse geneeskunde. De shiatsu-therapeut is hiermee gecertificeerd door de beroepsverenigingen. De traditionele Chinese geneeskunde bestaat naast shiatsu onder meer uit acupunctuur, Qi gong, tuina-massage, kruidengeneeskunde en voedingsadviezen.

Vraag 5 Wanneer wordt Shiatsu ingezet?

Shiatsu is geschikt voor het verminderen van stress, spanningen, slaapproblemen, pijnlijke spieren en gewrichten, stijfheid, et cetera. Maar ook valt te denken aan hyperventilatie, astma, spijsverteringsproblemen en migraine. Verder kan shiatsu ondersteuning bieden in moeilijke perioden in je leven en tijdens transformatieprocessen. Bijvoorbeeld klachten tijdens de zwangerschap, stress en spanning door werk- of relatieproblematiek. Shiatsu is goed voor jong en oud. Shiatsu werd van oorsprong preventief gebruikt en is daardoor uitermate geschikt om kleine ongemakken te signaleren en te behandelen. Je wordt daardoor gezond(er) oud.

Door:  Ivonne Pappot

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Systeemdenken in de geneeskunde

Een chronische aandoening kun je vaak beter oplossen als je naar de film van het leven kijkt, in plaats van naar een foto van het huidige moment. Dan wordt duidelijk welke factoren een rol speelden in het ontstaan van het ziektebeeld. En ook hoe genezing kan worden...

Leververvetting: Een stille epidemie

Zonder het te weten heeft een vijfde van de Nederlanders te maken met een leveraandoening. Door een voeding rijk aan slechte suikers en vetten slaat de lever op hol en produceert hij grote hoeveelheden vet. Dit vet wordt opgeslagen in de lever waardoor deze vervet en...

Geld staat bovenaan, gezondheid onderaan

De industriële lobby verandert de berichtgeving over de volksgezondheid Dat je tegenwoordig niemand meer kunt vertrouwen, is voor scherpzinnige lezers van Medisch Dossier allang duidelijk. We moeten de adviezen die we krijgen van onze gezondheidsautoriteiten met veel...

Nieuws van Juglen: Acrylamide. Liever niet!

De Europese voedselwaakhond SAFE heeft recent ontdekt dat de hoeveelheid acrylamide in sommige voedingsmiddelen vier tot vijf keer hoger is dan wettelijk toegestaan. Op hun website, www.foodnavigator.com, staat hierover een uitgebreid artikel. Niet alleen in voeding...

Psychedelica als medicijn van de toekomst

Psychedelica worden steeds vaker gebruikt als medicijn. De laatste jaren is er een toename van ceremonies met zogenoemde plantmedicijnen als truffels en ayahuasca. Waar staat de wetenschap en wat kunnen bepaalde middelen doen? Medisch Dossier stelt een aantal vragen...