Vijf vragen over rebalancing

Ontspannen en jezelf worden door lichaamsbewustzijn. Dat is waar het om gaat bij rebalancing. We gaan hierover in gesprek met rebalancer Lisette Thooft.

Veel mensen denken dat ze te veel in hun hoofd zitten of te weinig voelen, maar op de massagetafel bij Lisette Thooft blijkt meestal dat je heel goed kunt voelen wat er te voelen valt. Als ze mensen masseert, komen er vaak emoties los. En dat is helend. Al na één sessie voel je je lekkerder in je vel, levendiger en beter gegrond. En met een traject van een aantal sessies ga je op weg naar meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Van meer lichaamsbewustzijn word je volgens Thooft niet alleen sterker en gezonder, maar ben je ook in staat om meer te genieten van het leven.

Vraag 1 Wat is rebalancing?

Rebalancing is emotioneel lichaamswerk; counseling met massage zou je het kunnen noemen. Veertig jaar geleden is het ontwikkeld uit een mix van diverse richtingen zoals bioenergetica, craniosacraaltherapie en rolfing, een methode die is ontwikkeld door de Amerikaanse biochemica en fysiologe Dr. Ida Rolf. Het is voor iedereen goed en voor veel mensen levensveranderend. Het draait om lichaamsbewustzijn: voelen wat er te voelen valt in het lichaam. In de praktijk blijkt dat we vanzelf minder piekeren en minder onverdraaglijke emoties ervaren naarmate we ons beter voelen in ons lijf. Lichamelijke sensaties veranderen voortdurend: verdriet dat je bewust voelt als een branderige kramp in je hart, angst die je bewust voelt als een knoop in je buik, duren nooit lang. Maar ben je gespannen en gepantserd en daardoor afgesneden van dat fysieke gevoel, dan is de kans groot dat sombere of nerveuze gedachten eindeloos rondjes blijven draaien in je hoofd. Rebalancing geeft ontspanning en innerlijke rust.

Vraag 2 Hoe werkt rebalancing?

Rebalancing is een combinatie van aandachtsvolle, oordeelloze aanraking gebruikmakend van diverse massagetechnieken, zelfonderzoek en stilte. In een rebalancingsessie wordt de aanraking altijd gecombineerd met zelfonderzoek. De vragen van de rebalancer versterken de aandacht van de cliënt en die gaat steeds beter voelen. De rebalancer biedt een veilige en uitnodigende ruimte voor het toestaan van de ervaringen in de cliënt. In het dagelijks leven en zonder begeleiding is het vaak lastig om daaraan toe te komen. Zo gaat de cliënt bewuster en dieper voelen wat er te voelen is, zowel fysiek, emotioneel, rationeel als spiritueel. Wat dat oplevert, is niet te voorspellen. Sommige mensen ontspannen meteen diep en voelen zich meer één met hun lichaam, anderen voelen ineens tot hun verrassing woede, of realiseren zich hoe eenzaam ze waren als kind. Er zijn meestal meer sessies nodig om het voelen tot gewoonte te maken en in de loop van zo’n traject ervaren mensen meestal steeds meer zelfvertrouwen, innerlijke veiligheid en autonomie.

Vraag 3 Wanneer wordt rebalancing ingezet?

Je kunt beter vragen wanneer rebalancing niet kan worden ingezet: bijvoorbeeld bij acute psychiatrische aandoeningen, bij ernstige verslaving of bij gebruik van een hoge dosering psychofarmaca om emoties te dempen. Van belang is dat de cliënt eraan toe is, het aankan en aandurft om meer te voelen. Bij volwassenen is het hart groot genoeg om alle pijn die het leven ons toedient op te vangen en te transformeren tot compassie. Als we daarvoor nog te jong zijn, spannen we onbewust en automatisch onze spieren om een innerlijk pantser te vormen. Gaan we ontspannen, dan dient die pijn zich alsnog aan – om ervaren, geaccepteerd en verwerkt te worden.

Vraag 4 Wanneer is een rebalancing-behandeling succesvol?

Wanneer de cliënt het gevoel heeft dat hij of zij voldoende geholpen is. Als je de zorgverlening afzet op een spectrum van ‘passief behandeld worden door een zorgverlener’ naar ‘zelfgenezing’ dan zit rebalancing vrij ver aan de kant van de zelfgenezing. De aanraking en de aandacht van de rebalancer zijn uitnodigend, opwekkend en versterkend, maar het is de aandacht van de cliënt voor de eigen, authentieke lichamelijke gevoelens die het weldadige effect veroorzaakt.

Vraag 5 Wat voor opleiding heeft een rebalancer gevolgd?

De driejarige opleiding van de Rebalancing School voor Lichaamswerk & Bewustzijn. Deze opleiding is op hbo-niveau en heeft drie pijlers: lichaamswerk, meditatie en zelfonderzoek. Het aanbod bestaat daarnaast uit methoden als ademwerk, dans, yoga, bodyflow, bewustzijnswerk, stemexpressie, inzicht in cliënt-therapeutrelatie, (tegen)overdracht bodyreading, anatomie en pathologie. Het eerste jaar, het Inspiratiejaar genaamd, is gericht op zelfontwikkeling. Na het Inspiratiejaar is het mogelijk de beroepsopleiding tot rebalancer te doen. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die in de praktijk willen werken met rebalancing en is ook geschikt voor zorgverleners met een (para)medische of psychotherapeutische achtergrond. De opleiding biedt een gebalanceerde synthese van vakmanschap in aanraking, persoonlijke ontwikkeling, bewustwording en beroepsontwikkeling.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier