Vijf vragen over Neuro Linguïstisch Programmeren

Het aanbod van complementaire therapieën is groot en soms is het lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek stellen we een aantal vragen aan gespecialiseerde therapeuten en artsen. Deze keer gaan we in gesprek met Anja de Die.

Anja de Die had jarenlang een enorme hooibaal op haar vork aan zelf opgelegde verplichtingen en hoge eisen. Ze was altijd in beweging, vooral veel voor anderen. Totdat een heupoperatie haar letterlijk stilzette. Tijd voor reflectie. In die periode kwam ze in contact met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een methodiek voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.

Tijdens haar ontwikkelingsreis leerde zij haar ongezonde vorm van perfectionisme om te buigen naar een gezonde vorm. Daarmee groeide ze uit tot een succesvolle ondernemer. Het anders leren omgaan met je té hoge lat zorgt ook voor een betere gezondheid. Perfectionisme is een van de oorzaken dat mensen burn-out raken en in het ergste geval depressief. In haar coaching maakt De Die veelvuldig gebruik van NLP.

Vraag 1 Is NLP een therapie of een training?

NLP is een succesvolle methodiek op het gebied van krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. De term NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Uitgangspunt is hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daar vervolgens op reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen onze zintuigelijke waarnemingen (je voelt, je ziet, je hoort, ruikt of proeft iets) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind).

Linguïstisch verwijst naar hoe wij onze taal, onze gedachten en onze werkelijkheid betekenis geven.

Programmeren verwijst naar het bewust worden van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.
NLP maakt je bewust van je gedragspatronen. Je leert hoe je dat wat niet voor je werkt, kunt omzetten naar een strategie die wel voor je werkt. Daarnaast leer je met NLP hoe je effectiever kunt communiceren. Met anderen en ook met jezelf. Een NLP-trainer of -coach is geen therapeut. De NLP-interventies kunnen wel een therapeutische werking hebben.

Vraag 2 Hoe is NLP ontstaan?

De methodiek is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw toen de wetenschappers John Grinder en Richard Bandler mensen bestudeerden die opvallende kwaliteiten en bekwaamheden hadden. Daarbij stelden zij zichzelf de vragen: Hoe komt het dat deze mensen veel beter in bepaalde zaken/vaardigheden zijn dan anderen? Is dat talent of speelt er meer? Wat denken en doen deze mensen anders dan anderen? De onderzoekers keken heel praktisch naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidden en welke juist niet. Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn.

Vraag 3 Wat is de opleiding van iemand die NLP beoefent?

Er zijn verschillende NLP-opleidingen, met de NLP Practitioner-opleiding als basis. Bij interesse om dieper te gaan is er de Master Practitioner-opleiding als vervolg. Deze beide trainingen zijn nodig om de vakgerichte opleidingen te kunnen volgen tot coach en/of trainer.

Vraag 4 Hoe gaat een NLP-er te werk?

Omdat NLP zeer breed inzetbaar is, zal dat per persoon en per branche verschillen. Een coachtraject start met het helder krijgen van waar iemand tegenaan loopt. Welke stappen wil diegene daarin zetten, welke resultaten wil de cliënt na het coachtraject bereikt hebben? Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt.

Vraag 5 Voor wie is NLP geschikt?

NLP wordt in allerlei verschillende beroepen en contexten gebruikt. Mensen die kiezen voor een traject met NLP willen makkelijker communiceren, met anderen én met zichzelf. Beter in contact zijn met anderen, effectiever werken of functioneren. Of ze willen werken aan hun zelfvertrouwen of meer grip krijgen op hun emoties. En weer anderen willen lekkerder in hun vel zitten, het beste uit zichzelf halen, het stuur zelf in handen nemen.

Met NLP kun je werken aan je communicatie én persoonlijke ontwikkeling. In alle contexten van je leven: werk, privé, met partner, kinderen, familie, vrienden, overal.
Kortom, NLP is geschikt voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen op persoonlijk en zakelijk vlak.

https://unlp.nl/kennisbank/wat-is-nlp/

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...