Vijf vragen over Neuro Linguïstisch Programmeren

Het aanbod van complementaire therapieën is groot en soms is het lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek stellen we een aantal vragen aan gespecialiseerde therapeuten en artsen. Deze keer gaan we in gesprek met Anja de Die.

Anja de Die had jarenlang een enorme hooibaal op haar vork aan zelf opgelegde verplichtingen en hoge eisen. Ze was altijd in beweging, vooral veel voor anderen. Totdat een heupoperatie haar letterlijk stilzette. Tijd voor reflectie. In die periode kwam ze in contact met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een methodiek voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.

Tijdens haar ontwikkelingsreis leerde zij haar ongezonde vorm van perfectionisme om te buigen naar een gezonde vorm. Daarmee groeide ze uit tot een succesvolle ondernemer. Het anders leren omgaan met je té hoge lat zorgt ook voor een betere gezondheid. Perfectionisme is een van de oorzaken dat mensen burn-out raken en in het ergste geval depressief. In haar coaching maakt De Die veelvuldig gebruik van NLP.

Vraag 1 Is NLP een therapie of een training?

NLP is een succesvolle methodiek op het gebied van krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. De term NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Uitgangspunt is hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daar vervolgens op reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen onze zintuigelijke waarnemingen (je voelt, je ziet, je hoort, ruikt of proeft iets) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind).

Linguïstisch verwijst naar hoe wij onze taal, onze gedachten en onze werkelijkheid betekenis geven.

Programmeren verwijst naar het bewust worden van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.
NLP maakt je bewust van je gedragspatronen. Je leert hoe je dat wat niet voor je werkt, kunt omzetten naar een strategie die wel voor je werkt. Daarnaast leer je met NLP hoe je effectiever kunt communiceren. Met anderen en ook met jezelf. Een NLP-trainer of -coach is geen therapeut. De NLP-interventies kunnen wel een therapeutische werking hebben.

Vraag 2 Hoe is NLP ontstaan?

De methodiek is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw toen de wetenschappers John Grinder en Richard Bandler mensen bestudeerden die opvallende kwaliteiten en bekwaamheden hadden. Daarbij stelden zij zichzelf de vragen: Hoe komt het dat deze mensen veel beter in bepaalde zaken/vaardigheden zijn dan anderen? Is dat talent of speelt er meer? Wat denken en doen deze mensen anders dan anderen? De onderzoekers keken heel praktisch naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidden en welke juist niet. Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn.

Vraag 3 Wat is de opleiding van iemand die NLP beoefent?

Er zijn verschillende NLP-opleidingen, met de NLP Practitioner-opleiding als basis. Bij interesse om dieper te gaan is er de Master Practitioner-opleiding als vervolg. Deze beide trainingen zijn nodig om de vakgerichte opleidingen te kunnen volgen tot coach en/of trainer.

Vraag 4 Hoe gaat een NLP-er te werk?

Omdat NLP zeer breed inzetbaar is, zal dat per persoon en per branche verschillen. Een coachtraject start met het helder krijgen van waar iemand tegenaan loopt. Welke stappen wil diegene daarin zetten, welke resultaten wil de cliënt na het coachtraject bereikt hebben? Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt.

Vraag 5 Voor wie is NLP geschikt?

NLP wordt in allerlei verschillende beroepen en contexten gebruikt. Mensen die kiezen voor een traject met NLP willen makkelijker communiceren, met anderen én met zichzelf. Beter in contact zijn met anderen, effectiever werken of functioneren. Of ze willen werken aan hun zelfvertrouwen of meer grip krijgen op hun emoties. En weer anderen willen lekkerder in hun vel zitten, het beste uit zichzelf halen, het stuur zelf in handen nemen.

Met NLP kun je werken aan je communicatie én persoonlijke ontwikkeling. In alle contexten van je leven: werk, privé, met partner, kinderen, familie, vrienden, overal.
Kortom, NLP is geschikt voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen op persoonlijk en zakelijk vlak.

https://unlp.nl/kennisbank/wat-is-nlp/

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...