Vijf vragen over Neuro Linguïstisch Programmeren

Het aanbod van complementaire therapieën is groot en soms is het lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek stellen we een aantal vragen aan gespecialiseerde therapeuten en artsen. Deze keer gaan we in gesprek met Anja de Die.

Anja de Die had jarenlang een enorme hooibaal op haar vork aan zelf opgelegde verplichtingen en hoge eisen. Ze was altijd in beweging, vooral veel voor anderen. Totdat een heupoperatie haar letterlijk stilzette. Tijd voor reflectie. In die periode kwam ze in contact met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), een methodiek voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.

Tijdens haar ontwikkelingsreis leerde zij haar ongezonde vorm van perfectionisme om te buigen naar een gezonde vorm. Daarmee groeide ze uit tot een succesvolle ondernemer. Het anders leren omgaan met je té hoge lat zorgt ook voor een betere gezondheid. Perfectionisme is een van de oorzaken dat mensen burn-out raken en in het ergste geval depressief. In haar coaching maakt De Die veelvuldig gebruik van NLP.

Vraag 1 Is NLP een therapie of een training?

NLP is een succesvolle methodiek op het gebied van krachtige persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. De term NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Uitgangspunt is hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daar vervolgens op reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen onze zintuigelijke waarnemingen (je voelt, je ziet, je hoort, ruikt of proeft iets) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind).

Linguïstisch verwijst naar hoe wij onze taal, onze gedachten en onze werkelijkheid betekenis geven.

Programmeren verwijst naar het bewust worden van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.
NLP maakt je bewust van je gedragspatronen. Je leert hoe je dat wat niet voor je werkt, kunt omzetten naar een strategie die wel voor je werkt. Daarnaast leer je met NLP hoe je effectiever kunt communiceren. Met anderen en ook met jezelf. Een NLP-trainer of -coach is geen therapeut. De NLP-interventies kunnen wel een therapeutische werking hebben.

Vraag 2 Hoe is NLP ontstaan?

De methodiek is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw toen de wetenschappers John Grinder en Richard Bandler mensen bestudeerden die opvallende kwaliteiten en bekwaamheden hadden. Daarbij stelden zij zichzelf de vragen: Hoe komt het dat deze mensen veel beter in bepaalde zaken/vaardigheden zijn dan anderen? Is dat talent of speelt er meer? Wat denken en doen deze mensen anders dan anderen? De onderzoekers keken heel praktisch naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidden en welke juist niet. Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn.

Vraag 3 Wat is de opleiding van iemand die NLP beoefent?

Er zijn verschillende NLP-opleidingen, met de NLP Practitioner-opleiding als basis. Bij interesse om dieper te gaan is er de Master Practitioner-opleiding als vervolg. Deze beide trainingen zijn nodig om de vakgerichte opleidingen te kunnen volgen tot coach en/of trainer.

Vraag 4 Hoe gaat een NLP-er te werk?

Omdat NLP zeer breed inzetbaar is, zal dat per persoon en per branche verschillen. Een coachtraject start met het helder krijgen van waar iemand tegenaan loopt. Welke stappen wil diegene daarin zetten, welke resultaten wil de cliënt na het coachtraject bereikt hebben? Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt.

Vraag 5 Voor wie is NLP geschikt?

NLP wordt in allerlei verschillende beroepen en contexten gebruikt. Mensen die kiezen voor een traject met NLP willen makkelijker communiceren, met anderen én met zichzelf. Beter in contact zijn met anderen, effectiever werken of functioneren. Of ze willen werken aan hun zelfvertrouwen of meer grip krijgen op hun emoties. En weer anderen willen lekkerder in hun vel zitten, het beste uit zichzelf halen, het stuur zelf in handen nemen.

Met NLP kun je werken aan je communicatie én persoonlijke ontwikkeling. In alle contexten van je leven: werk, privé, met partner, kinderen, familie, vrienden, overal.
Kortom, NLP is geschikt voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen op persoonlijk en zakelijk vlak.

https://unlp.nl/kennisbank/wat-is-nlp/

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier