05-05-2021

Vijf vragen over mindfulness

In deze editie van Vijf Vragen Over kijken we naar mindfulness. Mindfulness- en zelfcompassietrainer Mila de Koning beantwoordt onze vragen.

Met een intrinsieke interesse in spiritualiteit en meditatie, lijkt de stap naar mindfulness een logische. Maar daarvoor was in het drukke leven van Mila de Koning destijds wel een zetje nodig. Als moeder van twee jonge kinderen én met een drukke baan in de ggz begon de emmer over te lopen. Precies op dat moment kreeg zij de opleiding mindfulness aangeboden als bijscholing, met als oogmerk de verworven kennis te gebruiken in haar dagelijkse praktijk.

In eerste instantie voelde ze weerzin om aan de cursus te beginnen. Te druk. Te moe. Te onrustig. Maar de opleiding leerde haar tot stilstand te komen, gewoon te zijn en te kijken. Ook naar zichzelf. Het deed haar goed en ze werd gegrepen door de zeer praktische toepasbaarheid van dit westerse trainingsmodel in haar eigen leven.

Intussen zet De Koning mindfulness op verschillende manieren in binnen haar werk. Ze schreef een boek Hart voor de dokter. Meer dan duizend artsen lazen het en binnenkort verschijnt een tweede druk. Nog iets op de bucket list? Zeker: de vertaling van dit goed ontvangen boek voor professionals in het Engels. Een wens die zeker in vervulling gaat. Er wordt aan gewerkt.

Vraag 1 -Is mindfulness een training of een therapie?

Mindfulness kan therapeutisch werken maar is geen therapie. In een mindfulnesstraining train je je hersenen in aandacht en opmerkzaamheid. In plaats van deze opmerkzaamheid enkel en alleen op de buitenwereld te richten, leer je deze opmerkzaamheid ook naar binnen te keren. Hierdoor word je je bewuster van je eigen innerlijke reacties in relatie tot wat er gebeurt in je leven. Bewuster leven zorgt ervoor dat je meer grip krijgt op je (innerlijke) leven, waardoor je op een gezonde, stressbestendige en geestelijk fitte manier in het leven staat.

Vraag 2 – Hoe is deze training ontstaan?

Aan de basis van mindfulness zoals wij het kennen, ligt de door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde 8-weekse opleiding Mindfulness Based Stress Reduction ( MBSR). Eind jaren 70 van de vorige eeuw gaf hij in het universitair ziekenhuis van Massachussetts de eerste mindfulnesstraining aan patiënten met chronische klachten die waren uitbehandeld in het ziekenhuis. De training bleek succesvol. Veel patiënten hadden er baat bij en bovendien werd de effectiviteit door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. In 2002 is door drie hoogleraren psychologie een variant op deze training ontwikkeld: de 8-weekse Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Deze variant was specifiek bedoeld voor patiënten met terugkerende depressies, maar wordt tegenwoordig ook gegeven aan mensen met andere psychische klachten.

Vraag 3 – Welke opleiding heeft een mindfulness-trainer gevolgd?

Het trainerschap in mindfulness is nog geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus mindfulnesstrainer noemen. Maar er is wel een beroepsvereniging waarbij mindfulnesstrainers zich kunnen aansluiten als ze aan de opleidings- en kwaliteitseisen van de vereniging voldoen. In Nederland zijn meerdere opleidingen tot mindfulnesstrainer, waarvan sommige zijn geaccrediteerd door de beroepsvereniging. Om te worden toegelaten tot een geaccrediteerde opleiding tot mindfulnesstrainer moet je minimaal een hbo- of universitaire studie hebben gevolgd. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bij stress en burn-outklachten een deel van de kosten van de mindfulnesstraining, als deze gevolgd wordt bij een categorie 1-trainer die is aangesloten bij de beroepsvereniging.

Vraag 4 – Hoe gaat een mindfulnesstrainer te werk?

Een goede mindfulnesstrainer zal altijd een kennismakingsgesprek met een aspirant-deelnemer houden om verwachtingen te checken en samen te kijken of de training op dit moment geschikt is. De mindfulnesstraining bestaat uit 8 wekelijkse groepsbijeenkomsten van 2,5 uur plus 1 langere verdiepingsbijeenkomst. Ook krijg je huiswerk mee waarmee je thuis aan de slag kunt. Iedere bijeenkomst heeft een thema. De bijeenkomsten bestaan uit het doen van mindfulnessoefeningen, het nabespreken van het huiswerk en educatie over de verschillende thema’s gericht op het anders omgaan met stress, pijn, vermoeidheid en uitleg over de samenhang van stress en negatief denken.

Vraag 5 Voor wie is deze training geschikt?

De mindfulnesstraining is onder andere geschikt voor mensen die willen leren omgaan met stress, negatieve of angstige gedachten en gevoelens, piekeren, pijn, slaapproblemen, vermoeidheid en burn-outklachten.

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever gebruik maken van de gratis opties? Kom erbij:

 

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...