Vijf vragen over – Mesologie

Het aanbod in complementaire therapiën is groot en het is soms lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek daarom vijf verhelderende antwoorden op onze onderzoekende vragen aan diverse gespecialiseerde therapeuten.
Deze keer zijn we in gesprek met mesoloog Saskia Jorg.

Mesologie:een therapievorm die al ruim 20 jaar bestaat maar nog niet bij iedereen bekend is. “Het inspirerende aan de mesologie is voor mij de uitdaging om steeds opnieuw op zoek te gaan naar het waarom van klachten bij een specifieke persoon.
Daarbij bestaat er voor mij niets mooiers dan om met de kracht van de natuur te werken. Met de mesologische benadering heb ik al vele mooie resultaten behaald en patiënten effectief kunnen helpen met hun klachten. Mijn praktijk Mesos in Maarn heb ik in 2005 opgericht.
Ik geniet nog elke dag van dit prachtige werk waarbij ik de oosterse en westerse geneeskunde combineer in maattherapieën. En als manager van de Academie voor Mesologie kan ik mijn passie voor de mesologie overdragen.”

Vraag 1 Wat is mesologie?

Mesologie verbindt reguliere westerse medische kennis met kennis uit de natuurlijke geneeswijzen als homeopathie, ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde.
Lichaam en geest worden als één geheel beschouwd en ziekte als een hulproep van het lichaam. Een roep om gerichte aanpak en versterking. Niet om symptoombestrijding. De mesoloog doet dan ook uitgebreid onderzoek naar de oorzaak en samenhang van klachten.
Op basis van de uitkomsten van het uitgebreide onderzoek van onder andere pols en tong en het meten van meridiaan punten wordt een persoonlijke therapieplan samengesteld. Dit plan kan bestaan uit adviezen op het gebied van leefstijl en voeding en supplementengebruik zoals homeopathische, fytotherapeutische of orthomoleculiare middelen. Klachten verdwijnen door het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te spreken.

Vraag 2 Wie voert deze therapie uit?

Deze therapie wordt uitgevoerd door mensen met een vierjarige HBO-opleiding tot mesoloog. Dit is een deeltijdstudie op het gebied van toegepaste reguliere geneeskunde, oosterse geneeskunde, homeopathie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en verschillende vormen van diagnostiek.
Gediplomeerde mesologen staan geregistreerd in het Nederlands Register voor Mesologen (RM) en zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVVM en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG) en koepelorganisatie RBCZ.

Vraag 3 Hoe gaat een mesoloog te werk?

De patiënt wordt voorafgaande aan het eerste consult verzocht om een vragenlijst in te vullen. Tijdens de afspraak vraagt de mesoloog verder door over klachten, omstandigheden, voorgeschiedenis, leefstijl, voedingsgewoonten en gebruik van supplementen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gekeken naar toestand van gewrichten, wervelkolom, huid en buikorganen. Zo’n 80 tot 100 acupunctuurpunten worden doorgemeten voor nadere informatie over het functioneren van het lichaam. Pols-en tongdiagnostiek kunnen veel vertellen over het functioneren van de organen en andere systemen in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de darmen, maag, longen, lever galblaas, het hormoonsysteem en het zenuwstelsel. Op basis van de bevindingen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. De patiënt komt na enkele weken terug voor controle.

Vraag 4 Wat zijn de kenmerken van mesologie?

Mesologie zoekt naar de oorzaken en samenhang van klachten en spreekt als therapie het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Symptomen worden gezien als waardevolle signalen van het lichaam. Ze worden gehoord en aangepakt, niet onderdrukt. Met behulp van een persoonlijk behandelplan kan een patiënt zelf verantwoordelijkheid nemen voor zijn gezondheid. Dit is een belangrijk aspect bij de uiteindelijke genezing of vermindering van de klachten.

Vraag 5 Wanneer en voor wie is mesologie geschikt?

De mesoloog wordt vaak bezocht door mensen met chronische, soms lastig te duiden klachten zoals hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, burn-out, hormonale problemen, allergieën eczeem en depressie.
Eigenlijk is mesologie geschikt voor mensen van alle leeftijden die kampen met bovengenoemde of onbegrepen klachten. Ook voor baby’s en kinderen, want de onderzoeksmethoden zijn lichaamsvriendelijk.

  • Vergoeding: Diverse aanvullende verzekeringen vergoeden een behandeling gedeeltelijk. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.
  • Verwijzing: Mesologie valt onder de eerstelijnszorg en u heeft geen doorverwijzing van de huisarts nodig.
  • Meer info: Bezoek www.mesologie.nl en www.academiemesologie.nl voor meer informatie en behandelaars in Nederland.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...