Vijf vragen over – Mesologie

Het aanbod in complementaire therapiën is groot en het is soms lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek daarom vijf verhelderende antwoorden op onze onderzoekende vragen aan diverse gespecialiseerde therapeuten.
Deze keer zijn we in gesprek met mesoloog Saskia Jorg.

Mesologie:een therapievorm die al ruim 20 jaar bestaat maar nog niet bij iedereen bekend is. “Het inspirerende aan de mesologie is voor mij de uitdaging om steeds opnieuw op zoek te gaan naar het waarom van klachten bij een specifieke persoon.
Daarbij bestaat er voor mij niets mooiers dan om met de kracht van de natuur te werken. Met de mesologische benadering heb ik al vele mooie resultaten behaald en patiënten effectief kunnen helpen met hun klachten. Mijn praktijk Mesos in Maarn heb ik in 2005 opgericht.
Ik geniet nog elke dag van dit prachtige werk waarbij ik de oosterse en westerse geneeskunde combineer in maattherapieën. En als manager van de Academie voor Mesologie kan ik mijn passie voor de mesologie overdragen.”

Vraag 1 Wat is mesologie?

Mesologie verbindt reguliere westerse medische kennis met kennis uit de natuurlijke geneeswijzen als homeopathie, ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde.
Lichaam en geest worden als één geheel beschouwd en ziekte als een hulproep van het lichaam. Een roep om gerichte aanpak en versterking. Niet om symptoombestrijding. De mesoloog doet dan ook uitgebreid onderzoek naar de oorzaak en samenhang van klachten.
Op basis van de uitkomsten van het uitgebreide onderzoek van onder andere pols en tong en het meten van meridiaan punten wordt een persoonlijke therapieplan samengesteld. Dit plan kan bestaan uit adviezen op het gebied van leefstijl en voeding en supplementengebruik zoals homeopathische, fytotherapeutische of orthomoleculiare middelen. Klachten verdwijnen door het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te spreken.

Vraag 2 Wie voert deze therapie uit?

Deze therapie wordt uitgevoerd door mensen met een vierjarige HBO-opleiding tot mesoloog. Dit is een deeltijdstudie op het gebied van toegepaste reguliere geneeskunde, oosterse geneeskunde, homeopathie, fytotherapie, orthomoleculaire geneeskunde en verschillende vormen van diagnostiek.
Gediplomeerde mesologen staan geregistreerd in het Nederlands Register voor Mesologen (RM) en zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVVM en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen (VBAG) en koepelorganisatie RBCZ.

Vraag 3 Hoe gaat een mesoloog te werk?

De patiënt wordt voorafgaande aan het eerste consult verzocht om een vragenlijst in te vullen. Tijdens de afspraak vraagt de mesoloog verder door over klachten, omstandigheden, voorgeschiedenis, leefstijl, voedingsgewoonten en gebruik van supplementen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gekeken naar toestand van gewrichten, wervelkolom, huid en buikorganen. Zo’n 80 tot 100 acupunctuurpunten worden doorgemeten voor nadere informatie over het functioneren van het lichaam. Pols-en tongdiagnostiek kunnen veel vertellen over het functioneren van de organen en andere systemen in het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de darmen, maag, longen, lever galblaas, het hormoonsysteem en het zenuwstelsel. Op basis van de bevindingen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. De patiënt komt na enkele weken terug voor controle.

Vraag 4 Wat zijn de kenmerken van mesologie?

Mesologie zoekt naar de oorzaken en samenhang van klachten en spreekt als therapie het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan. Symptomen worden gezien als waardevolle signalen van het lichaam. Ze worden gehoord en aangepakt, niet onderdrukt. Met behulp van een persoonlijk behandelplan kan een patiënt zelf verantwoordelijkheid nemen voor zijn gezondheid. Dit is een belangrijk aspect bij de uiteindelijke genezing of vermindering van de klachten.

Vraag 5 Wanneer en voor wie is mesologie geschikt?

De mesoloog wordt vaak bezocht door mensen met chronische, soms lastig te duiden klachten zoals hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, gewrichtspijn, stress, burn-out, hormonale problemen, allergieën eczeem en depressie.
Eigenlijk is mesologie geschikt voor mensen van alle leeftijden die kampen met bovengenoemde of onbegrepen klachten. Ook voor baby’s en kinderen, want de onderzoeksmethoden zijn lichaamsvriendelijk.

  • Vergoeding: Diverse aanvullende verzekeringen vergoeden een behandeling gedeeltelijk. Vraag ernaar bij uw verzekeraar.
  • Verwijzing: Mesologie valt onder de eerstelijnszorg en u heeft geen doorverwijzing van de huisarts nodig.
  • Meer info: Bezoek www.mesologie.nl en www.academiemesologie.nl voor meer informatie en behandelaars in Nederland.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur