Vijf vragen over leefstijlgeneeskunde

De vijf vragen over leefstijlgeneeskunde in deze editie worden ditmaal beantwoord door Trudy Vlot.

We moeten meer streven naar het creëren van gezondheid in plaats van het bestrijden van ziekte, is het credo van leefstijlarts Trudy Vlot. Direct bij het begin van haar studie geneeskunde voelde ze al: hier mist wat. ‘Is dit het dan?’, vroeg zij zich af. Op haar zoektocht naar verdieping kwam ze op het spoor terecht van een meer geïntegreerde benadering van gezondheid. Ziekte staat immers niet op zichzelf, maar hangt samen met talloze omgevingsfactoren, waaronder voeding, beweging en levenshouding. Een hoopvol gegeven, want dat betekent dat we zelf de touwtjes in handen hebben. En dat is precies waar Vlot op insteekt. In haar praktijk vraagt ze een flinke dosis zelfwerkzaamheid van haar cliënten. Maar daar krijgen zij dan ook wat voor terug: een duurzame gezondheid, want een veranderde leefstijl werkt niet alleen genezend, maar ook preventief.

Vraag 1 Hoe is leefstijlgeneeskunde ontstaan?

Steeds meer mensen worden chronisch ziek, en dat op steeds jongere leeftijd. Nieuwe medicijnen worden er praktisch niet meer uitgevonden. De gehele geneeskunde zit in een soort impasse. Onderzoek geeft aan dat veel klachten en aandoeningen zijn gerelateerd aan de huidige westerse leefwijze. Hieruit kun je dan weer concluderen dat leefstijlaanpassingen van grote invloed kunnen zijn op gezondheid. Hiermee is leefstijlgeneeskunde ‘geboren’. Een nog zeer jonge, maar zeer veelbelovende tak binnen de geneeskunde.

Leefstijlgeneeskunde wordt gezien als dé toekomst voor het managen van (alle) chronische aandoeningen.1 Inmiddels zijn er wereldwijd meerdere organisaties die zich met leefstijlgeneeskunde bezighouden en zich hierin hebben gespecialiseerd.

Vraag 2 Wat is leefstijlgeneeskunde?

Leefstijlgeneeskunde houdt in dat je leefstijlfactoren die invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid inzet als interventie bij klachten en aandoeningen. Binnen de leefstijlgeneeskunde richten behandelaars zich op gedragsverandering binnen vier grote pijlers: voeding, beweging, stressregulatie en spiritualiteit-mind-body. Daarnaast kan er ook op ander vlak worden geïntervenieerd zoals bij verslavingen, slaapgedrag, sociale of relationele aspecten, financiële aspecten en omgevingsfactoren.

Vraag 3 Welke opleidingen zijn er voor leefstijl-geneeskunde?

Om deze vraag te beantwoorden, is het goed om onderscheid te maken in de twee lagen waarin (momenteel) gewerkt wordt. Er zijn leefstijlcoaches en leefstijlartsen.

Voor leefstijlcoaches zijn er in korte tijd bijna twintig organisaties opgericht die een eenjarige post-hbo opleiding aanbieden. Leefstijlcoaches zijn verenigd in de Beroepsgroep Leefstijl Coaches Nederland (BLCN).
Leefstijlartsen kunnen de tweejarige postacademische opleiding in Nederland volgen onder meer bij Academy Integrative Medicine. Leefstijlartsen zijn verenigd in de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG).

Vraag 4 Hoe gaan de leefstijlcoach en leefstijlarts te werk?

Zowel de leefstijlcoach als de leefstijlarts zal een intake doen, waarbij de huidige leefwijze van de cliënt onder de loep wordt genomen. Er wordt dan gekeken welke van de leefstijlfactoren de grootste verstoring geven. En welke interventie het beste resultaat zal geven. Zowel de coaches als de artsen gaan coachend te werk. Dit vraagt een actieve rol van de cliënt. Deze zal de gedragsveranderingen zelf door moeten voeren met als doel om bepaalde leefstijlaspecten blijvend aan te passen.

Vraag 5 Waarbij kan leefstijlgeneeskunde worden ingezet?

Een onjuiste leefstijl is in meer dan driekwart van alle klachten en aandoeningen onderdeel van het probleem. Denk aan chronische welvaartsziekten zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten. Bij al deze aandoeningen is aanpassing van de leefstijl gunstig voor het beperken of verhelpen van de klachten. Het uiteindelijke doel is dat de veranderde leefstijlaspecten gecontinueerd worden, en dat de extra interventies achterwege gelaten kunnen worden. Hiermee werkt de nieuwe leefstijl als een vorm van preventieve geneeskunde.

Bronnen
1 Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2013 Oct;20(5):389-95

 

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur