Vijf vragen over: Hypnotherapie

Suzanne den Hollander leed aan een even grote als onverklaarbare angst voor overgeven. Dat was weliswaar ongemakkelijk en vervelend, maar werd pas echt een probleem toen ze moeder werd. Toen had ze angst voor drie … Ze zocht hulp en met succes. Eén sessie bij een psychotherapeut was ervoor nodig om de achtergrond van haar probleem te achterhalen en het op te lossen.

‘Wat zij doet, wil ik ook’, dacht Den Hollander toen ze bij haar therapeut de deur uitliep. En aldus geschiedde. Jaren van studie en het opdoen van ervaring volgden. Haar carrière als kunsthistorica hing ze aan de wilgen.

Zij is intussen integratief therapeut, hypnotherapeut en EMDR Master Practitioner. Via gesprekken en therapeutische technieken helpt ze haar cliënten de oplossing van problemen en blokkades bij zichzelf te vinden. Met respect voor het individu biedt zij ruimte aan persoonlijke ontdekkingstochten, die zich in haar praktijk veelal afspelen op het relationele vlak.

Vraag 1 Wat is de achtergrond van hypnotherapie?

Integratieve hypnotherapie is ontstaan vanuit de gedachte dat klachten, problemen en belemmeringen met een sociaal, psychisch en/of psychosomatisch karakter hun oorsprong vinden in ons onbewuste en dat ook daar de oplossing kan worden gevonden.

Daarbij wordt het onbewuste beschouwd als een verzameling van al onze (aangeleerde) overtuigingen, gedragingen en gevoelens uit het verleden die we niet meer expliciet in ons bewustzijn ervaren, maar die wel invloed hebben op ons dagelijks functioneren.

Met alleen rationeel denken zijn we vaak niet in staat deze onbewuste processen te duiden en te veranderen. Hypnotherapeuten passen trance toe als therapeutische interventie om het denken en rationaliseren even tot rust te brengen, om zo in contact te komen met deze onbewuste verzameling van overtuigingen, gedragingen en gevoelens.

Deze trance kun je vergelijken met een diepe staat van ontspanning die toegang geeft tot het onbewuste. Door op het niveau te werken waar belemmeringen zijn ontstaan, kan daar ook de oplossing worden gevonden.

Vraag 2 Staat hypnotherapie op zichzelf?

Nee, hypnotherapie staat niet op zichzelf. Het is een vorm van psychotherapie waarbij trance wordt ingezet als middel en niet als doel op zich. Hypnotherapeuten worden opgeleid om verschillende effectieve werkwijzen in te zetten en te combineren.

Tijdens een sessie kunnen ze bijvoorbeeld werken met Transactionele Analyse, mindfulness, cognitieve gedragstherapie, regressietherapie, visualisaties, Inner Child therapy, persoonlijkheidsdelen en EFT (Emotionally Focused Therapy).

Daarnaast ontstaat er gelukkig steeds meer verbinding tussen de reguliere gezondheidszorg en de complementaire zorg, waar hypnotherapeuten onder vallen. Het is mooi om te zien hoe ook werkgevers, huisartsen, GGZ en andere specialisten hypnotherapeuten weten te vinden.

Vraag 3 Hoe gaat de hypnotherapeut te werk?

Een integratief hypnotherapeut gaat uitgesproken cliëntgericht te werk. Een aanpak die niet alleen per cliënt, maar ook per sessie kan verschillen. Aan de hand van wat bij een cliënt en diens hulpvraag past, worden methoden en technieken gekozen.

De intake brengt in kaart waar een cliënt aan wil werken, waar knelpunten liggen en wat hij of zij wil bereiken met de therapie. Op basis daarvan wordt een begeleidingsplan opgesteld. Sessies vinden meestal eens in de twee à drie weken plaats en duren één tot anderhalf uur. Er wordt regelmatig geëvalueerd.

Als interventie kan een opgeroepen trance worden toegepast. Het kan ook zo zijn dat gekozen wordt om de natuurlijke trance die mensen in hun functioneren belemmert, te doorbreken. Een natuurlijke trance kan bijvoorbeeld een fijne dagdroom zijn; we zijn dan met onze zintuigen niet in het hier en nu.

Echter, een natuurlijke trance kan óók zijn dat je jezelf belemmert door een onbewuste overtuiging na te leven, zoals: ‘Ik moet hard werken om goed genoeg te zijn’, met burn-outklachten als gevolg. Deze trance wordt tijdens de sessie ingezet voor bewustmaking en om zelfhelingsprocessen op gang te helpen.

Vraag 4 Door wie wordt deze therapie toegepast?

Door therapeuten die een erkende drie- tot vierjarige opleiding hebben gevolgd, waarvan Psychosociale Basiskennis (PSBK) een onderdeel vormt. Hypnotherapeut is geen beschermde titel, de vermelding van erkende BZC® registertherapeut die gevoerd mag worden van de koepelorganisatie RBCZ is dat wel.

Vraag 5 Wanneer kan het volgen van hypnotherapie zinvol zijn?

De effectiviteit van hypnotherapie heeft een breed bereik en kan worden ingezet bij: burn-outklachten, traumaverwerking, Somatisch Onverklaarbaar Lichamelijke Klachten (SOLK), belemmerende overtuigingen, angsten en fobieën, verslaving en andere ongewenste patronen, slaapproblemen, depressieve klachten (geen klinische depressie), eetstoornissen, relatieproblemen, vergroting van zelfvertrouwen, versterken of ondersteunen van een genezingsproces en pijnvermindering. Wanneer het gaat over lichamelijke klachten krijgt de cliënt het advies om eerst de eigen arts te raadplegen.

Wordt deze therapie vergoed? De gedeeltelijke vergoeding valt onder het aanvullende pakket en verschilt per verzekeraar. Ook werkgevers vergoeden steeds vaker de psychosociale begeleiding van een integratief hypnotherapeut.

Is er een doorverwijzing nodig? Nee.

Meer informatie over erkende BZC® registertherapeuten: beroepsorganisaties waarbij therapeuten met minimaal een erkende HBO-opleiding tot (integratief) hypnotherapeut zijn aangesloten, vind je op de website van de koepelorganisatie RBCZ, www.rbcz.nu

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...