29-03-2022

Vijf vragen over halotherapie

De helende werking van natuurlijk zout in zoutmijnen en -grotten kan worden toegepast bij de behandeling van ademhalingsstoornissen en huidproblemen. In de zoutkamer van Saltium spraken we met Irina Farber over de positieve werking van het inademen van de zoutlucht, ook wel halotherapie genoemd.

Irina Faber is enthousiast geworden over halotherapie vanwege haar persoonlijke ervaring. Zij heeft net als haar zoon astma en ze slikten hiervoor veel medicatie. In haar zoektocht naar een goede therapie kwam ze bij halotherapie terecht. Tijdens een vakantie bezochten ze natuurlijke zoutgrotten in Hongarije en daar merkten ze direct positief resultaat. Vanaf dat moment was Irina verkocht en verdiepte ze zich in de moderne technieken die het microklimaat van een ondergrondse zoutgrot nabootsen. Dit wordt halotherapie, maar ook wel speleo- of zouttherapie genoemd.

Na een jaar halotherapie besloten zij en haar zoon in overleg met de specialist te stoppen met de astmamedicatie. En met succes, want hoewel astma chronisch is, hebben ze de ziekte goed onder controle. Inmiddels is ze zelf halotherapeut.

Vraag 1 Wat is halotherapie?

Het Griekse woord voor zout is ‘halos’. Bij halotherapie speelt zout de hoofdrol. Halotherapie is een vorm van speleotherapie (‘spelaion’ is Grieks voor grot) waarbij de zoutrijke lucht in zoutmijnen en -grotten wordt gebruikt om aandoeningen in de luchtwegen en huidklachten te behandelen. Het enige verschil is dat bij halotherapie de natuurlijke zoutmijn of -grot wordt nagebootst.

Vraag 2 Hoe werkt halotherapie?

Halotherapie is 100 procent natuurlijk en een weldaad voor lichaam en geest. Tijdens een sessie, die 45 minuten duurt, lig je ontspannen in een ligstoel of zit je in een kamer waarin de muren, het plafond en de vloer zijn bedekt met steenzout. Bovendien wordt in de lucht van de kamer vermalen en gefilterd zuiver zout verspreid via de dispenser. De zoutdeeltjes zijn minuscuul. Je ziet ze niet maar ademt ze, net als aan zee, wel in. Het zout stimuleert de trilharen in je luchtwegen waardoor afvalstoffen en ziektekiemen beter worden afgevoerd. Op je huid werkt het zout ontstekingsremmend, kalmerend en vochtherstellend.

Halotherapie heeft een positief effect op zo’n 85 procent van de patiënten met luchtwegklachten, longziekten en huidaandoeningen die deze therapie volgen. En uit vergelijkend onderzoek met patiënten die geen halotherapie volgden, blijkt dat de halotherapie de kwaliteit en het effect van de reguliere behandeling kan verbeteren. Soms kan zelfs de dosering van medicijnen worden verlaagd of afgebouwd.

Vraag 3 Wanneer wordt halotherapie ingezet?

Halotherapie heeft een bewezen positief effect op luchtwegklachten. Een kuur met zoutbehandelingen doodt bacteriën en zorgt ervoor dat slijm wordt opgelost en afgevoerd. Bovendien beïnvloedt halotherapie je immuunsysteem. Ontstekingen krijgen zo minder kans en er ontstaat meer ruimte voor de ademhaling. Het vrijgekomen slijm kan na de eerste paar sessies een tijdelijke toename van klachten opleveren. Dat is echter normaal en gaat snel over. Je zult je snel weer beter voelen en merken dat je meer lucht hebt en minder last hebt van benauwdheid, slijm en ontstekingen.

Halotherapie is een goede complementaire behandeling voor mensen die lijden aan astma, COPD en/of andere bronchiale klachten. Omdat zout bacteriën doodt, is halotherapie ook bij uitstek geschikt om huidklachten te verlichten. De luchtvochtigheid en temperatuur in de zoutkamers zorgen ervoor dat de huid rustiger blijft, waardoor nieuwe ontstekingen en klachten minder kans maken.

Vraag 4 Is er ervaring met halotherapie bij Covid-19?

Afgelopen jaar maakten ook veel long Covid-19-patiënten gebruik van halotherapie. Veel ex-Covid-19-patiënten kampen na genezing nog altijd met de negatieve gevolgen van de infectie. Denk hierbij aan benauwdheid, verslechterde conditie en geen energie, wat hen belemmert in hun werk en dagelijks bestaan. Door het volgen van een halotherapie-kuur ervaren ze versnelling in hun herstelproces. Ook het tv-programma EenVandaag besteedde in november vorig jaar aandacht aan hoe halotherapie het herstel na een Covid-19-infectie kan bevorderen.

Vraag 5 Wanneer is halotherapie succesvol?

Om het beste resultaat van halotherapie te bereiken, is het raadzaam een kuur te volgen. Afhankelijk van het medische probleem wordt door de halotherapeut een juiste combinatie van aantal sessies, aantal keer per week en zoutconcentratie geadviseerd. De kuur dient wel afgemaakt te worden, anders is het effect klein en is het zonde van de tijd en het geld. Een kuur bevat minimaal vijf behandelingen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...