Vijf vragen over de EmotieCoach-methode

Emoties zijn je innerlijke kompas, ze wijzen de weg op jouw levenspad. Voor meer bewustwording, innerlijke rust en vrijheid heeft Vera Helleman de EmotieCoach-methode ontwikkeld. We legden haar vijf vragen voor.

Toen Vera Helleman 8 jaar oud was, leerde ze zichzelf op de oude typemachine van haar moeder in twee dagen tijd blind typen met tien vingers. Ze wilde al jong schrijven, dat was een sterke, innerlijke drang. Maar ze vond het ook erg moeilijk, tot het moment kwam dat ze zich overgaf aan de woordenstroom die zich van binnenuit aandiende. Ze typte met de ogen dicht om zich goed te kunnen concentreren en vertaalde de informatie die ze voelend waarnam. Als grondlegger van de EmotieCoach-methode doet ze dat in haar boeken, maar ook als coach en trainer.

Vraag 1  -Wat is EmotieCoaching?

EmotieCoaching is een snelle coachmethode waarbij de sturing van het gesprek vanuit het emotionele navigatiesysteem komt. Het verhaal is niet de basis, dat zijn de emoties die op dat moment worden ervaren. Daardoor wordt duidelijk in welk proces je zit en welke overtuigingen niet meer dienstbaar zijn aan wie je werkelijk bent. De overtuigingen worden herzien en je krijgt een hernieuwd inzicht in je leven en over je innerlijke kompas. De EmotieCoach gaat uit van wie je werkelijk bent in plaats van wie je denkt te moeten zijn.

Vraag 2 – Hoe werkt emotiecoaching?

Emoties dienen als middel om tot een diagnose en een oplossing te komen. De emoties bepalen de gespreksrichting en daarmee ook het behandelthema en de daarbij passende interventies. Ze worden gezien als een communicerend medium tussen ziel en persona. De coach wil deze twee natuurlijkerwijs in afstemming brengen, waarbij aannamen van de coach buiten spel blijven en het onderbewustzijn van de cliënt alles vertelt dat nodig is.

Een EmotieCoach categoriseert alle informatie die de cliënt geeft, verbaal én non-verbaal, in emotiegroepen. Deze emotiegroepen correleren met levensthema’s en geven aan wat nodig is in dit thema. De EmotieCoach vertolkt dit en is daarmee een spreekbuis van de ziel van de cliënt en helpt vervolgens met passende interventies een ontwikkeling in te zetten richting afstemming. Het mooie van deze methodiek is dat de coach hiermee áltijd de timing en het tempo van de cliënt aanhoudt en daardoor snel is, zowel in de duur van een gesprek als een traject.

Angst geeft bijvoorbeeld aan dat je je niet meer bewust bent van je eigen aandeel in je leven, maar volledig afhankelijk lijkt van het gevaar buiten jou. De EmotieCoach zal jou daarom, als er bijvoorbeeld broers of zussen van deze emotie omhoogkomen, helpen je bewust te worden van jezelf en leiding te nemen over je eigen leven. En zo zal de EmotieCoach bij emoties in de emotiegroep verbazing juist met je meedenken over een andere manier om tegen je levenssituatie aan te kijken. Emoties bieden de EmotieCoach een structuur van werken.

Vraag 3 – Wanneer wordt EmotieCoaching ingezet?

EmotieCoaching is bedoeld voor iedereen die in meer of mindere mate emotioneel even vastloopt. De focus van een EmotieCoach is mensen zelfredzaam en zelfverantwoordelijk te maken en een zetje te geven in de ontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je behoefte hebt aan innerlijke rust en vrijheid, je snel getriggerd en geërgerd raakt. Maar ook als je in een burn-out, depressie of rouwproces zit of niet weet hoe je verder moet met je carrière of relatie.

Vraag 4 – Wat voor opleiding heeft een EmotieCoach gevolgd?

Een EmotieCoach heeft een opleiding gevolg bij het Emotie Expertise Centrum. De methode heeft haar fundament in non-dualiteit en natuurwetten en daardoor zullen coaches die zich aangetrokken voelen tot deze methode een bepaald bewustzijn hebben dat zich kenmerkt in wakker, gelijkwaardig, liefdevol en levend vanuit het nu.

Vraag 5 – Wanneer is de behandeling succesvol?

Een gesprek is succesvol wanneer de cliënt meer ontspannen en verruimd weggaat dan hij/zij kwam en een stukje verder in ontwikkeling is gezet. De behandeling is succesvol wanneer een cliënt het eigen emotionele navigatiesysteem positief voor zichzelf heeft leren gebruiken en daarmee in positieve verwondering is gekomen over zichzelf en het leven.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier