Vijf vragen over cupping

Het aanbod van complementaire therapieën is groot. Daarom is het soms lastig om een juiste keuze te maken. In deze editie gaan we in op cupping. We zijn in gesprek gegaan met yoga- en meditatiecoach Paulette Melis.

Paulette Melis heeft zich als yoga- en meditatiecoach toegelegd op massage en cupping als onderdeel van een systeemaanpak. Mensen met liefdevolle aandacht de weg naar zichzelf laten terugvinden. Dat is wat Melis het allerliefste doet. Het is haar levensdoel om mensen te helpen bij het (her)ontdekken van hun authentieke zelf. Zij begeleidt mensen om stap voor stap weer een verbinding met zichzelf te maken, om vanuit rust in het hoofd en het lijf via cupping een beweging in het lichaam in gang te zetten. Ze doet niets liever dan zachtmoedige ondersteuning bieden in het hervinden van de innerlijke kracht.

Vraag 1 Wat is cupping?

Bij cupping ofwel ‘koppen zetten’ wordt een vacuüm boven de huid gecreëerd door er verhitte glazen of metalen bollen op te zetten. De lucht in deze bol koelt dan af waardoor er een onderdruk ontstaat. Er kan ook gewerkt worden met een pompje om de onderdruk in de glazen of metalen bol te creëren. Er wordt ook wel gesproken over transformationele cupping. Bij een natte variant, wet cupping, worden er met een naald prikjes of met een scalpel sneetjes gemaakt in de huid, zodat er bloed naar buiten vloeit. Na de behandeling zijn er vaak grote ronde paarse of rode plekken zichtbaar op de plek waar de kopjes hebben gestaan. Deze trekken vanzelf weer weg.

Vraag 2 Hoe werkt cupping?

Cupping vindt zijn oorsprong in de Chinese geneeskunde. Er lopen een aantal belangrijke meridianen door ons lichaam, energiebanen waardoor levensenergie, ofwel onze ‘Qi’ stroomt. Net als acupunctuur kan cupping deze meridianen beïnvloeden.

Cupping stimuleert de doorbloeding en masseert spieren en bindweefsel los. Het is een methode om de afvalstoffen beter af te voeren. Als de cup vacuüm trekt op de huid, volgt er een speurtocht naar verklevingen van bindweefsel en opgehoopte afvalstoffen, vaak tijdens het hele leven verzameld. Met cupping worden de verklevingen die onder de huid zitten, losgetrokken en het zuurstofrijke bloed kan daardoor beter doorstromen. De spierknopen worden vervolgens beter doorbloed en beter gevoed en kunnen ‘losschieten’.

Het lichaam zal dieper doorbloed worden en de huid zal stralen en strakker worden. De algehele doorstroming is beter en je voelt je beter in je vel.
Sommige mensen willen alleen cupping van de billen en de benen en anderen over hun gehele lichaam. Dit laatste verdient de voorkeur, omdat afvalstoffen en ophopingen overal kunnen zitten.

Vraag 3 Waarbij wordt cupping toegepast?

Transformationele cupping werkt op alle niveaus, zowel fysiek, energetisch als emotioneel. Het werkt ook op emotionele pijn. Traumatische ervaringen worden namelijk vaak nog lang nadat het trauma is geëindigd, opgeslagen in het lichaam. Dit is niet altijd meer dienend en nodig. Door een combinatie van manuele massage en transformationele cupping kun je datgene wat opgeslagen is, opheffen zodat de hele energie anders wordt.
Cupping kan ook cellulitis verminderen of verwijderen en helpen bij ontgifting. Ook kan het hoofdpijn en pijn in nek, rug en schouders verminderen en de werking van de organen verbeteren.

Vraag 4 Hoe wordt de therapie ingezet?

Transformationele cupping staat vaak niet op zichzelf en wordt in de praktijk nogal eens gecombineerd met voedingsadviezen, Chinese geneeskunst, oor-acupunctuur en verschillende massage- en healingtechnieken, waardoor het hele lichaam systematisch op alle niveaus wordt aangepakt.

Het effect van cupping is in verschillende studies onder de loep genomen. In 2012 publiceerden onderzoekers uit Beijing en Sydney een meta-analyse van maar liefst 135 eerdere onderzoeken in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, waarbij niet alle geanalyseerde onderzoeken even betrouwbaar bleken te zijn. Bij bepaalde aandoeningen leek cupping te werken, vaak in combinatie met andere Chinese geneeswijzen, zoals acupunctuur.1

Vraag 5 Wanneer is cupping succesvol?

Gemiddeld zijn er 4 tot 5 behandelingen nodig voor het gehele lichaam. Meestal wordt een tussenpauze van minimaal 1 week aangehouden, tenzij er een ander lichaamsdeel extra behandeld dient te worden.
Bij complexe problematiek dient gekeken te worden welke factoren nog meer van invloed zijn.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...