Vijf vragen over cupping

Het aanbod van complementaire therapieën is groot. Daarom is het soms lastig om een juiste keuze te maken. In deze editie gaan we in op cupping. We zijn in gesprek gegaan met yoga- en meditatiecoach Paulette Melis.

Paulette Melis heeft zich als yoga- en meditatiecoach toegelegd op massage en cupping als onderdeel van een systeemaanpak. Mensen met liefdevolle aandacht de weg naar zichzelf laten terugvinden. Dat is wat Melis het allerliefste doet. Het is haar levensdoel om mensen te helpen bij het (her)ontdekken van hun authentieke zelf. Zij begeleidt mensen om stap voor stap weer een verbinding met zichzelf te maken, om vanuit rust in het hoofd en het lijf via cupping een beweging in het lichaam in gang te zetten. Ze doet niets liever dan zachtmoedige ondersteuning bieden in het hervinden van de innerlijke kracht.

Vraag 1 Wat is cupping?

Bij cupping ofwel ‘koppen zetten’ wordt een vacuüm boven de huid gecreëerd door er verhitte glazen of metalen bollen op te zetten. De lucht in deze bol koelt dan af waardoor er een onderdruk ontstaat. Er kan ook gewerkt worden met een pompje om de onderdruk in de glazen of metalen bol te creëren. Er wordt ook wel gesproken over transformationele cupping. Bij een natte variant, wet cupping, worden er met een naald prikjes of met een scalpel sneetjes gemaakt in de huid, zodat er bloed naar buiten vloeit. Na de behandeling zijn er vaak grote ronde paarse of rode plekken zichtbaar op de plek waar de kopjes hebben gestaan. Deze trekken vanzelf weer weg.

Vraag 2 Hoe werkt cupping?

Cupping vindt zijn oorsprong in de Chinese geneeskunde. Er lopen een aantal belangrijke meridianen door ons lichaam, energiebanen waardoor levensenergie, ofwel onze ‘Qi’ stroomt. Net als acupunctuur kan cupping deze meridianen beïnvloeden.

Cupping stimuleert de doorbloeding en masseert spieren en bindweefsel los. Het is een methode om de afvalstoffen beter af te voeren. Als de cup vacuüm trekt op de huid, volgt er een speurtocht naar verklevingen van bindweefsel en opgehoopte afvalstoffen, vaak tijdens het hele leven verzameld. Met cupping worden de verklevingen die onder de huid zitten, losgetrokken en het zuurstofrijke bloed kan daardoor beter doorstromen. De spierknopen worden vervolgens beter doorbloed en beter gevoed en kunnen ‘losschieten’.

Het lichaam zal dieper doorbloed worden en de huid zal stralen en strakker worden. De algehele doorstroming is beter en je voelt je beter in je vel.
Sommige mensen willen alleen cupping van de billen en de benen en anderen over hun gehele lichaam. Dit laatste verdient de voorkeur, omdat afvalstoffen en ophopingen overal kunnen zitten.

Vraag 3 Waarbij wordt cupping toegepast?

Transformationele cupping werkt op alle niveaus, zowel fysiek, energetisch als emotioneel. Het werkt ook op emotionele pijn. Traumatische ervaringen worden namelijk vaak nog lang nadat het trauma is geëindigd, opgeslagen in het lichaam. Dit is niet altijd meer dienend en nodig. Door een combinatie van manuele massage en transformationele cupping kun je datgene wat opgeslagen is, opheffen zodat de hele energie anders wordt.
Cupping kan ook cellulitis verminderen of verwijderen en helpen bij ontgifting. Ook kan het hoofdpijn en pijn in nek, rug en schouders verminderen en de werking van de organen verbeteren.

Vraag 4 Hoe wordt de therapie ingezet?

Transformationele cupping staat vaak niet op zichzelf en wordt in de praktijk nogal eens gecombineerd met voedingsadviezen, Chinese geneeskunst, oor-acupunctuur en verschillende massage- en healingtechnieken, waardoor het hele lichaam systematisch op alle niveaus wordt aangepakt.

Het effect van cupping is in verschillende studies onder de loep genomen. In 2012 publiceerden onderzoekers uit Beijing en Sydney een meta-analyse van maar liefst 135 eerdere onderzoeken in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, waarbij niet alle geanalyseerde onderzoeken even betrouwbaar bleken te zijn. Bij bepaalde aandoeningen leek cupping te werken, vaak in combinatie met andere Chinese geneeswijzen, zoals acupunctuur.1

Vraag 5 Wanneer is cupping succesvol?

Gemiddeld zijn er 4 tot 5 behandelingen nodig voor het gehele lichaam. Meestal wordt een tussenpauze van minimaal 1 week aangehouden, tenzij er een ander lichaamsdeel extra behandeld dient te worden.
Bij complexe problematiek dient gekeken te worden welke factoren nog meer van invloed zijn.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

De positieve effecten van voetreflextherapie

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier