Vijf vragen over chiropractie

Het aanbod in complementaire therapieën is groot en het is soms lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek daarom vijf verhelderende antwoorden op onze onderzoekende vragen aan diverse gespecialiseerde therapeuten. Ditmaal zijn we in gesprek met chiropractor Thomas van den Hof. 

Aan de telefoon deze keer: Thomas van den Hof van Chiropractie Harderwijk. Thomas startte zijn carrière als fysiotherapeut, maar liep te vaak tegen een gebrek aan kennis aan om écht het verschil te maken voor veel van zijn cliënten. Een zoektocht naar een passende aanvullende opleiding volgde. Zo kwam hij uit bij chiropractie. Deze vijfjarige voltijdse opleiding bracht hem een flink stuk op weg naar meer voldoening in zijn werk en betere resultaten bij zijn patiënten.  

De interesse voor neurologisch gerelateerde problemen is altijd blijven bestaan. Denk aan hersenletsel, duizeligheid, migraine en motorische problemen. Samen met collega Igor Dijkers dook Van den Hof in deze materie en volgden zij specialistische bijscholing in het buitenland. In ruim vijftien jaar bouwden zijn niet alleen meer kennis, maar ook waardevolle ervaring op. Intussen heeft de praktijk menig ‘uitbehandelde’ patiënt geholpen op weg naar verbetering of zelfs volledig herstel. Het blijft boeiend en uitdagend en je raakt nooit uitgepuzzeld. Ik vind heel veel voldoening in mijn werk, aldus Van den Hof. 

Wat is chiropractie?
Chiropractie is een gerichte vorm van gezondheidszorg voor het behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat en dan met name aan de wervelkolom. Oftewel, zorg op het gebied van rugklachten, nekklachten en andere klachten met een oorsprong in de wervelkolom, zoals hoofdpijn- en hernia gerelateerde klachten. 

Wat doet een chiropractor?
Een chiropractor stelt een werkdiagnose, waarmee hij zijn strategie bepaalt om vervolgens de klachten op een gerichte en doeltreffende wijze aan te pakken. De chiropractor is een deskundige op het gebied van het bewegingsapparaat als een geheel. Dit houdt ook in dat de chiropractor probeert te achterhalen welke andere factoren elders in het lichaam een rol lijken mee te spelen in het ontstaan of het behoud van klachten. Daarnaast helpt de chiropractor de cliënt in het aanpassen van het gebruik van de wervelkolom ter preventie van klachten. Preventief denkwerk is een belangrijk onderdeel van de totaalbehandeling door de chiropractor.  

Een van de technieken die een chiropractor hanteert zijn manipulaties. Deze techniek is een goede, gerichte methode voor veel neuro-musculoskeletale klachten. De chiropractor is hierin bij uitstek getraind en ervaren.

Wanneer wordt de chiropractor ingeschakeld?
De cliënten bepalen zelf of zij de chiropractor inschakelen. Toch is de drempel om een chiropractor te raadplegen soms nog hoog. Helaas is er nog (gelukkig steeds minder) onbekendheid bij zowel potentiële cliënten als zorgprofessionals. Hierdoor ontstaan nogal eens wat vooroordelen of verkeerde indrukken.  In de praktijk zien chiropractors bijna dagelijks mensen die in het reguliere circuit onvoldoende resultaat ervaren of daar zelfs zijn uitbehandeld. Chiropractie wordt dan soms als de ‘laatste strohalm’ gezien. Dit heeft een aantal oorzaken: onbekendheid, deelvergoeding door de verzekeraars en zorgprofessionals die de chiropractor niet in hun verwijsopties hebben.

De drempel om een chiropractor te raadplegen, is soms nog hoog 

Waaruit bestaat de opleiding tot chiropractor? 
Chiropractie wordt wereldwijd enkel onderwezen door erkende universiteiten. Dat vormt direct ook een groot verschil met velerlei andere zorgvormen waarin het opleidingsniveau sterk kan variërenUniversitaire opleidingen impliceren ook een wetenschappelijke benadering van gezondheidszorg. Zo hebben bijvoorbeeld de opleidingen geneeskunde en chiropractie in Denemarken in de eerste 3 jaar een gedeeld curriculum. De 5-jarige voltijdse opleiding bestaat grotendeels uit zaken als fysiologie, anatomie, pathologie, neurologie en radiologie. De chiropractor wordt daarmee intensief opgeleid tot een eerstelijnszorgdeskundige.  

Wordt chiropractie gezien als een alternatieve geneeswijze? 

Ten eerste is chiropractie geen alternatief voor medische zorg. Wel is de chiropractische benadering bij uitstek geschikt voor wervelkolomzorg. Recentelijk publiceerde het vooraanstaande Britse medische tijdschrift The Lancet een aantal artikelen over wat optimale rugzorg zou moeten inhouden. Dit geschetste beeld overlapt nagenoeg 100 procent met de chiropractische benadering. Dus geen alternatief, maar een evidence based optie voor wervelkolomzorg 

Een klein beetje verheldering is hier wel op z’n plaats. Een belangrijke factor hierin is de BIGregistratie voor zorgverleners, toentertijd in het leven geholpen om de kwaliteit van zorg, en daarmee de controle, te verhogen. Chiropractie in Nederland was met een kleine beroepsgroep nog erg onbekend en valt buiten het BIG-register. Herzien van deze wet lijkt nu aan de orde.  

Vanuit een politieke invalshoek wordt chiropractie nog als alternatief gezien. Een van de argumenten van de regering en verzekeraars voor het uitblijven van erkenning is dat er geen universiteiten in Nederland zijn die chiropractie aanbieden. Tegelijkertijd heeft een universiteit geen of nauwelijks interesse in een chiropractieopleiding als niet-erkend beroep. Een lastig dilemma dat constant aandacht heeft van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). 

Vergoeding:  

De (gedeeltelijke) vergoeding valt onder het aanvullende pakket en verschilt per verzekeraar. 

Verwijzing:  

Chiropractie is eerstelijns gezondheidszorg. Hiervoor is geen verwijzing van een arts nodig. 

Meer informatie:  

Een chiropractie-opleiding bestaat wereldwijd op universitair niveau, maar kan helaas niet in Nederland gevolgd worden. De Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) vormt de belangrijkste beroepsgroep waarbij de onafhankelijke Stichting Chiropractie Nederland (SCN) de kwaliteit controleert en de normen stelt.

 

Thomas van den Hof

Zijn carrière als chiropractor heeft niet alleen geleid tot veel interesse en scholing op neurologisch vlak. Zes jaar lang voorzitterschap van de kwaliteitscommissie van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) heeft eveneens veel inzicht opgeleverd. Op dit moment is Van den Hof tevens lid van de Veilig Incidenten Meldencommissie (VIM) van de NCA om mensen bij te staan bij incidenten in de praktijk. Hij leidt samen met collega Igor Dijkers zijn eigen praktijk (www.chiropractieharderwijk.nl). 

 

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Fundamenteel ‘waterbewijs’ homeopathie

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier