15-09-2020

Vijf vragen over: Aromatherapie

Het aanbod in complementaire therapieën is groot en soms is het lastig om een juiste keuze te maken. In deze rubriek stellen we onderzoekende vragen aan diverse gespecialiseerde therapeuten en artsen. Deze keer praten we met Ellen Wagenaar. Zij is onder meer aromatherapeute.

Ellen Wagenaar was nog maar een jaar of zestien toen ze in de boekenkast van haar moeder een boek over aromatherapie en kruidengebruik vond. Haar belangstelling was gewekt en groeide al snel uit tot een fascinatie. Ze begon te experimenteren met zelfgemaakte zalfjes, crèmes en massageolie. Ze had een afslag genomen die leidde naar een pad waar geen terug meer mogelijk was. Dit is wat ze wilde! Maar dat moest met een kleine omweg. Voor de opleiding aromatherapie was toentertijd het diploma van de opleiding tot schoonheidsspecialiste vereist.

Dankzij haar enorme bevlogenheid voor het vak ontwikkelde Wagenaar zich tot een gewaardeerd specialist op het gebied van de toepassing van etherische oliën. Ze richtte de Stichting Wellness en Aromatherapie op, waarmee ze naast een volledige opleiding ook korte workshops en doelgroepcursussen voor onder andere zorgmedewerkers aanbiedt. In deze sector is veel winst te behalen met aromatherapie, is haar overtuiging. Winst op het gebied van bijvoorbeeld stressverlaging, verhoging van welbevinden en herstel van slaapkwaliteit. In haar eigen praktijk ervaart ze nog dagelijks de uitdaging om voor elke cliënt een passende oplossing te vinden door naar het totale plaatje van persoonlijkheid, klacht, omgeving en leefstijl te kijken. “Mijn beroep verveelt nooit”, besluit ze ons gesprek. “Ook niet na dertig jaar!”

Vraag 1 Wat is de achtergrond van aromatherapie?

De vroegste kennis van aromatherapie gaat terug naar 4500 voor Christus. In die tijden speelde deze therapie een belangrijke rol binnen de geneeskunde. Veel later, in de middeleeuwen, werden binnen Europa essentiële oliën geroemd om onder andere hun desinfecterende eigenschappen. Artsen droegen zakjes met geurende kruiden bij zich, die ze tegen de neus hielden bij ziekenbezoek.
Toch belandde aromatherapie in de vergetelheid om aan het begin van de twintigste eeuw herontdekt te worden. Toepassingen werden door degelijk onderzoek diverser en gerichter. Aromatherapie wordt door sommigen als een zelfstandige vorm van therapie beschouwd, maar wordt in de praktijk vaak complementair of als wellness-element ingezet.

Vraag 2 Hoe wordt aromatherapie toegepast?

Aromatherapie bestaat uit de toepassing van vluchtige geurstoffen uit aromatische planten, ook wel etherische of essentiële oliën genoemd. De plant gebruikt deze aroma’s voor het aantrekken van nuttige insecten en/of de bestrijding van ziektekiemen. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden deze essentiële oliën uit de plantendelen gewonnen. Hoewel het woord ‘aroma’ suggereert dat de geur van de oliën wordt geïnhaleerd, worden deze plantaardige stoffen ook op andere manieren gebruikt. Elke soort olie bezit specifieke eigenschappen en kent verschillende toepassingen. Aromatherapie kan toegepast worden via vernevelen, stomen, massages, baden, pakkingen, wikkels en binnen de saunasetting.

Vraag 3 Hoe werkt aromatherapie?

Er verschijnen meer en meer studies die de werking en eigenschappen van oliën ondersteunen. Het lijkt erop dat onze reukzin een grote rol speelt bij de werking van aromatherapie. De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen die herinneringen en emoties opslaan. Er zijn aanwijzingen dat inademing van moleculen uit essentiële oliën het limbisch systeem stimuleert en vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt. Etherische oliën via de huid door middel van massage in het lichaam brengen, is een fijne manier om aromatherapie toe te passen, omdat het werkt op verschillende niveaus. Door de huid worden de oliën opgenomen in het lichaam en tegelijkertijd worden de oliën ingeademd. Dit geldt ook voor baden en compressen.

Vraag 4 Bij welk soort aandoeningen wordt aromatherapie vooral ingezet?

De inzet van aromatherapie varieert van thuisgebruik tot professionele inzet binnen medische en therapeutische praktijken, schoonheidssalons, zieken- en verzorgingstehuizen. Deze therapie wordt zowel ingezet als op zichzelf staande behandeling als ondersteunend bij infecties, stress en huidklachten. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is aangetoond dat ze onrust, stress en bepaalde vormen van slapeloosheid kunnen verlichten. Ook lijken oliën als tea tree, oregano, tijm en kruidnagel over antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelbestrijdende eigenschappen te beschikken. Daarnaast kunnen etherische oliën eenvoudig in de dagelijkse huid- en lichaamsverzorging verwerkt worden.

Vraag 5 Bij wie kun je terecht voor deze therapie?

Aromatherapie wordt ingezet door therapeuten, masseurs, schoonheidsspecialisten, pedicures en zorgverleners.

 

Maak kennis met Medisch Dossier

 

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Voeding en supplementen: Kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind bin-nen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...

Blije huisdieren; Blije pootjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish...

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...