07-12-2011

Van de hoofdredactie: Zen en Dementie

De farmaceutica werken niet, maar er is genoeg dat wel werkt. Als het je maar verteld wordt.

Welkom bij alweer het eerste nummer van het veertiende jaargang van Medisch Dossier. Medisch Dossier is de Nederlandse vertaling van het Britse What Doctors don’t tell you, dat al 22 jaar bestaat. Regelmatig vragen mensen of wij inmiddels nooit eens verlegen zitten om onderwerpen. Nou, tot nu toe is dat geen probleem.

Voor mijzelf is de vraag niet hoe nu weer aan onderwerpen te komen, maar waarom ik me na 22 jaar nog steeds even boos maak bij het schrijven over dit soort dingen. Want dat doe ik nog altijd. Ik word boos om het aantal mensen dat overlijdt aan een middel waarvan zij dachten dat het veilig was; ik word kwaad omdat er nooit iemand ter verantwoording wordt geroepen; ik word boos omdat niemand zich er druk om lijkt te maken.
Maar woede is contraproductief. Daarom heb ik mezelf een zenachtige mantra gegeven om mijn onrustige hart te sussen: ‘de geneeskunde is een distributiesysteem voor geneesmiddelen’.

Hij klinkt niet indrukwekkend, mijn mantra. Maar hij werkt, want als je hem begrijpt dan vallen alle stukjes op hun plaats. Waarom kijken artsen niet serieuzer naar alternatieve behandelingen? Omdat de geneeskunde een distributiesysteem is voor geneesmiddelen. Waarom kijken ze niet op een meer holistische manier naar hun patiënt en diens ziekte? Omdat de geneeskunde…

Ik heb mijn mantra vele malen moeten herhalen bij mijn research voor ons nieuwe hoofdartikel over dementie, een van de ziekten die de meesten van ons meer vrezen dan wat ook. Welnu, farmaceutica werken niet tegen dementie. Nu kunt u fijntjes opmerken dat ze dat vrijwel nergens tegen doen, maar tegen dementie en haar belangrijkste uitingsvorm – de ziekte van Alzheimer – werken ze in elk geval allerminst.
Dat maakt natuurlijk niets uit voor de geneeskunde, want de geneeskunde is een distributiesysteem… En aangezien het niet meer is dan dat, is de geneeskunde dus niet erg geïnteresseerd in andere behandelingen. Helaas, want ook bij dementie zijn er vele alternatieven die zo veel beter werken.

In ons hoofdartikel deze maand juichen we één alternatief in het bijzonder toe: SPECAL, een therapie die zeer succesvol blijkt voor zowel patiënten als hun verzorgers. Zo succesvol dat de ziekte meestal niet meer verergert, ook al wordt deze in de geneeskunde als progressief en ongeneeslijk omschreven.

Mijn zen-mantra verklaart waarom artsen deze behandeling totaal negeren, maar niet waarom de Alzheimer’s Disease Society er zo’n vreemd standpunt over inneemt. Deze vereniging – die beweert te bestaan ten behoeve van de dementiepatiënt en diens verzorger – heeft op zijn website namelijk geen goed woord over voor die therapie. En zodoende heeft ze het voor elkaar gekregen dat er geen geld beschikbaar komt voor SPECAL.
Ik houd me dan ook aanbevolen voor een mantra over zogeheten ‘patiëntenverenigingen’.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...