24-06-2013

Van de hoofdredactie: Niet te weerleggen

De geneeskunde sluit de gelederen als het om kanker gaat – en wij delven het onderspit.

De laatste tijd gaat er een stompzinnig devies rond en het luidt als volgt: er zijn maar twee soorten geneeskunde, namelijk geneeskunde die werkt en de alternatieve geneeskunde.

Dat zou betekenen dat de moderne geneeskunde de deuren wijd open heeft staan voor alle vormen van therapie waarvan bewezen is dat ze werken, terwijl de alternatieven het afvalputje vol oplichters, uitbuiters en kwakzalvers vormen die profiteren van de zwakken en de wanhopigen. Hier geldt wat wel vaker het geval is bij stompzinnige theorieën: de stelling slaat de plank zó mis, dat ze niet eens te weerleggen is.

De moderne geneeskunde is een interessante samenvoeging van kerk en industrie: als kerk heeft ze vaststaande opvattingen over het lichaam en ziekten waarbij elke afwijkende opvatting wordt verketterd; als industrie heeft ze als primaire doel het verkopen van geneesmiddelen aan zieken.
Om haar geloof en doelstellingen te handhaven zal de geneeskunde – in het uiterste geval – fraude plegen, data manipuleren en ieder alternatief belachelijk maken. Deze manier van werken wordt in het hoofdartikel van deze maand over kankerbehandelingen haarscherp blootgelegd. Het geeft een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing van de reguliere behandelvormen van kanker, maar ook van de onbetamelijke wijze waarop alternatieve therapieën in een kwaad daglicht worden gesteld.

Het is een verhaal over propaganda en halve waarheden waardoor soms zelfs de oncoloog wordt misleid. Geen wonder dus dat de patiënt en de immer volgzame media erdoor op het verkeerde been worden gezet. Een geliefde truc van onderzoekers is bijvoorbeeld om in hun conclusies relatieve risico’s te vermelden in plaats van absolute risico’s. In relatieve termen heeft een kankerpatiënt 50 procent meer kans om na vijf jaar nog in leven te zijn met chemotherapie, maar in absolute termen is die kans maar 2 procent.

Met evenzoveel wendbaarheid en nonchalance wordt de waarheid geweld aangedaan als de geneeskunde alternatieve behandelingen test. Dat ontdekte dr. Nicholas Gonzalez tot zijn frustratie, toen zijn enzymtherapie werd uitverkoren door het Amerikaanse National Cancer Institute voor een gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek. Dat mondde uit in een drama. Vanwege de vooringenomenheid van de onderzoekers werd het klinisch-wetenschappelijk onderzoek slecht uitgevoerd en leverde het de resultaten op die de hoofdonderzoeker graag wilde zien. Deze laatste was heel toevallig de pionier van de nieuwe chemotherapie waarmee Gonzalez’ therapie werd vergeleken. Objectiviteit was dus bij voorbaat uitgesloten.
Onze slotconclusie moet helaas luiden dat gezondheid en ziekte te belangrijk zijn om onder het mandaat te vallen van de Kerk der Geneeskunde.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...