20-02-2013

Van de hoofdredactie: Gezond blijven door gezond eten

De jaarlijkse griepprikcampagne gaat voorbij aan het belang van goed eten.

Er zijn maar weinig mensen die hun gezondheid écht serieus nemen – de rest vertrouwt op medicijnen. Je zou kunnen concluderen dat maar een op de tien mensen zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn welzijn door dagelijks voldoende fruit en groente te eten en gezond te leven. De anderen hebben een voedingspatroon met weinig tot geen voedingsstoffen en vertrouwen erop dat hun kwalen wel met een pilletje verholpen worden.

Uit recent onderzoek van de universiteit van Warwick blijkt namelijk dat de gezondste en gelukkigste mensen minstens zeven porties groente en fruit per dag eten, maar dat doet slechts 10 procent van de mensen. Een kwart van de populatie komt amper aan één portie per dag. Zelfs de bescheiden aanbeveling van vijf porties groente of fruit per dag is voor de meeste mensen niet haalbaar. Terwijl die aanbeveling op zichzelf al amper genoeg is om redelijk gezond te blijven.

De onderzoekers concludeerden dat hun leefstijlenquête onder 80.000 Britten de cruciale rol bewees van voeding en eetpatroon in het leven van de mens, terwijl deze ‘toch zo vaak door andere onderzoekers over het hoofd wordt gezien’.

Voeg daar ook maar de artsen aan toe. Voeding is een van de blinde vlekken van de geneeskunde. Eten wordt beschouwd als iets wat je nou eenmaal moet doen om in leven te blijven, terwijl ziekten zich willekeurig verspreiden, zoals ook de regen gelijkelijk op de goeden en de kwaden valt. En als dat gebeurt, hebben we bijna overal wel een pil voor.
Of nog beter: we kunnen zelfs ziekten voorkomen met vaccins. Samen met antibiotica zijn vaccinaties de grote successen van de geneeskunde. In 2008 is in Nederland de leeftijdsgrens voor de griepprik verlaagd van 65 naar 60 jaar en nu krijgen dus nog meer mensen jaarlijks een uitnodiging van hun huisarts hiervoor. Daarin staat dat ook zij een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden door de griep, en dat de griepprik dit kan voorkomen.

Twee dingen kloppen er niet aan die boodschap. Allereerst biedt het vaccin vrijwel geen bescherming. Dat is bewezen door de prestigieuze onderzoekers van Cochrane, al is hun ‘uitputtende en uitmuntende’ onderzoek – van het soort waar gezondheidsautoriteiten meestal dol op zijn – dit keer volstrekt genegeerd. Ten tweede is het programma op zichzelf onverantwoordelijk. De miljoenen die aan de uitnodigingen en de vaccinaties besteed worden, zouden veel beter besteed zijn aan advisering over voeding voor een goede gezondheid, desnoods alleen aan ouderen.

Louis Pasteur was de grondlegger van de moderne vaccinatieprogramma’s. Zelfs hij gaf al aan dat griep afhankelijk is van het lichaam en het immuunsysteem en veel minder van het virus zelf. Een lichaam dat gezond is door een goed en voedzaam eetpatroon overwint ziekten.
Maar zelfs hij werd genegeerd.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard