20-02-2013

Van de hoofdredactie: Gezond blijven door gezond eten

De jaarlijkse griepprikcampagne gaat voorbij aan het belang van goed eten.

Er zijn maar weinig mensen die hun gezondheid écht serieus nemen – de rest vertrouwt op medicijnen. Je zou kunnen concluderen dat maar een op de tien mensen zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn welzijn door dagelijks voldoende fruit en groente te eten en gezond te leven. De anderen hebben een voedingspatroon met weinig tot geen voedingsstoffen en vertrouwen erop dat hun kwalen wel met een pilletje verholpen worden.

Uit recent onderzoek van de universiteit van Warwick blijkt namelijk dat de gezondste en gelukkigste mensen minstens zeven porties groente en fruit per dag eten, maar dat doet slechts 10 procent van de mensen. Een kwart van de populatie komt amper aan één portie per dag. Zelfs de bescheiden aanbeveling van vijf porties groente of fruit per dag is voor de meeste mensen niet haalbaar. Terwijl die aanbeveling op zichzelf al amper genoeg is om redelijk gezond te blijven.

De onderzoekers concludeerden dat hun leefstijlenquête onder 80.000 Britten de cruciale rol bewees van voeding en eetpatroon in het leven van de mens, terwijl deze ‘toch zo vaak door andere onderzoekers over het hoofd wordt gezien’.

Voeg daar ook maar de artsen aan toe. Voeding is een van de blinde vlekken van de geneeskunde. Eten wordt beschouwd als iets wat je nou eenmaal moet doen om in leven te blijven, terwijl ziekten zich willekeurig verspreiden, zoals ook de regen gelijkelijk op de goeden en de kwaden valt. En als dat gebeurt, hebben we bijna overal wel een pil voor.
Of nog beter: we kunnen zelfs ziekten voorkomen met vaccins. Samen met antibiotica zijn vaccinaties de grote successen van de geneeskunde. In 2008 is in Nederland de leeftijdsgrens voor de griepprik verlaagd van 65 naar 60 jaar en nu krijgen dus nog meer mensen jaarlijks een uitnodiging van hun huisarts hiervoor. Daarin staat dat ook zij een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden door de griep, en dat de griepprik dit kan voorkomen.

Twee dingen kloppen er niet aan die boodschap. Allereerst biedt het vaccin vrijwel geen bescherming. Dat is bewezen door de prestigieuze onderzoekers van Cochrane, al is hun ‘uitputtende en uitmuntende’ onderzoek – van het soort waar gezondheidsautoriteiten meestal dol op zijn – dit keer volstrekt genegeerd. Ten tweede is het programma op zichzelf onverantwoordelijk. De miljoenen die aan de uitnodigingen en de vaccinaties besteed worden, zouden veel beter besteed zijn aan advisering over voeding voor een goede gezondheid, desnoods alleen aan ouderen.

Louis Pasteur was de grondlegger van de moderne vaccinatieprogramma’s. Zelfs hij gaf al aan dat griep afhankelijk is van het lichaam en het immuunsysteem en veel minder van het virus zelf. Een lichaam dat gezond is door een goed en voedzaam eetpatroon overwint ziekten.
Maar zelfs hij werd genegeerd.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...