11-11-2013

Van de hoofdredactie: een prikkelende prik

Een knieblessure na een felle ijshockeywedstrijd ging bij onze zestienjarige dochter Anya maar niet voorbij. Sterker nog, begin dit jaar kreeg ze de diagnose te horen die elke sporter vreest: compleet afgescheurde binnenste kruisband van die knie. Het gaat om een van de banden die de knieschijf kruiselings met het onderbeen verbindt, cruciaal voor elke beweging die de knie moet kunnen maken. Scheurt die af, zoals onze Anya overkwam, dan kan dat het einde van een sportcarrière zijn.
De gebruikelijke oplossing bestaat uit een operatie, waarbij weefsel van een pees of hamstring wordt vastgemaakt aan een stuk bot van elders, zodat een soort imitatiekruisband ontstaat die met een schroef wordt vastgezet aan boven- en onderbeen. Na zo’n operatie loopt de patiënt weken op krukken, om dan pas na negen maanden revalidatie weer normaal te kunnen sporten.
Zowel de orthopeed als de fysiotherapeut stelden dat dit de enige weg was, en anders zou het vrijwel zeker het einde van haar sportcarrière betekenen en later nog pijn en artrose bij haar veroorzaken ook. Hun stelling: zo’n kruisband geneest gewoon niet uit zichzelf.
Gelukkig ontdekten we al snel dat de medische informatie die we kregen niet volledig was – iets wat wel vaker gebeurt. Bij een onderzoek van patiënten met zo’n gescheurde kruisband bleken zij na veertien maanden vrijwel allemaal weer gewone kniebanden te hebben. Zo’n kruisband kan dus wél uit zichzelf genezen.
Wat we ook ontdekten, was het bestaan van prolotherapie, niet algemeen bekend, maar in bepaalde kringen wel al vijftig jaar toegepast. Officieel gaat het om sclerotherapie: het injecteren van een irriterende stof als dextrose met fenol in de geblesseerde pees of band. Dit choqueert het lichaam zodanig, dat het snel nieuwe collageen aanmaakt en zo vlot het beschadigde bindweefsel reconstrueert.
Al wordt prolotherapie al jaren toegepast bij slappe pezen en banden, een paar sportartsen en orthopeden hebben het nu ook toegepast bij compleet afgescheurde kruisbanden en achillespezen. Na overleg met specialisten in Europa en de VS, kozen we voor Anya een behandelaar hier in Groot-Brittannië, die haar inmiddels de laatste paar prolotherapie-injecties heeft gegeven.
Haar knie is nu zo goed genezen en zo stabiel, dat we meer mensen willen wijzen op het bestaan van deze niet-invasieve therapie. Daarom vroegen we medisch journalist Alison Levy om het hoofdartikel van dit Medisch Dossier te schrijven, over hoe prolotherapie ook goed is bij rugpijn.

Lynne McTaggart
Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...