11-11-2013

Van de hoofdredactie: een prikkelende prik

Een knieblessure na een felle ijshockeywedstrijd ging bij onze zestienjarige dochter Anya maar niet voorbij. Sterker nog, begin dit jaar kreeg ze de diagnose te horen die elke sporter vreest: compleet afgescheurde binnenste kruisband van die knie. Het gaat om een van de banden die de knieschijf kruiselings met het onderbeen verbindt, cruciaal voor elke beweging die de knie moet kunnen maken. Scheurt die af, zoals onze Anya overkwam, dan kan dat het einde van een sportcarrière zijn.
De gebruikelijke oplossing bestaat uit een operatie, waarbij weefsel van een pees of hamstring wordt vastgemaakt aan een stuk bot van elders, zodat een soort imitatiekruisband ontstaat die met een schroef wordt vastgezet aan boven- en onderbeen. Na zo’n operatie loopt de patiënt weken op krukken, om dan pas na negen maanden revalidatie weer normaal te kunnen sporten.
Zowel de orthopeed als de fysiotherapeut stelden dat dit de enige weg was, en anders zou het vrijwel zeker het einde van haar sportcarrière betekenen en later nog pijn en artrose bij haar veroorzaken ook. Hun stelling: zo’n kruisband geneest gewoon niet uit zichzelf.
Gelukkig ontdekten we al snel dat de medische informatie die we kregen niet volledig was – iets wat wel vaker gebeurt. Bij een onderzoek van patiënten met zo’n gescheurde kruisband bleken zij na veertien maanden vrijwel allemaal weer gewone kniebanden te hebben. Zo’n kruisband kan dus wél uit zichzelf genezen.
Wat we ook ontdekten, was het bestaan van prolotherapie, niet algemeen bekend, maar in bepaalde kringen wel al vijftig jaar toegepast. Officieel gaat het om sclerotherapie: het injecteren van een irriterende stof als dextrose met fenol in de geblesseerde pees of band. Dit choqueert het lichaam zodanig, dat het snel nieuwe collageen aanmaakt en zo vlot het beschadigde bindweefsel reconstrueert.
Al wordt prolotherapie al jaren toegepast bij slappe pezen en banden, een paar sportartsen en orthopeden hebben het nu ook toegepast bij compleet afgescheurde kruisbanden en achillespezen. Na overleg met specialisten in Europa en de VS, kozen we voor Anya een behandelaar hier in Groot-Brittannië, die haar inmiddels de laatste paar prolotherapie-injecties heeft gegeven.
Haar knie is nu zo goed genezen en zo stabiel, dat we meer mensen willen wijzen op het bestaan van deze niet-invasieve therapie. Daarom vroegen we medisch journalist Alison Levy om het hoofdartikel van dit Medisch Dossier te schrijven, over hoe prolotherapie ook goed is bij rugpijn.

Lynne McTaggart
Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Breekbare botten; Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borst-weefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: Kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind bin-nen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...

Blije huisdieren; Blije pootjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish...

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...