Van de hoofdredactie: een prikkelende prik

Een knieblessure na een felle ijshockeywedstrijd ging bij onze zestienjarige dochter Anya maar niet voorbij. Sterker nog, begin dit jaar kreeg ze de diagnose te horen die elke sporter vreest: compleet afgescheurde binnenste kruisband van die knie. Het gaat om een van de banden die de knieschijf kruiselings met het onderbeen verbindt, cruciaal voor elke beweging die de knie moet kunnen maken. Scheurt die af, zoals onze Anya overkwam, dan kan dat het einde van een sportcarrière zijn.
De gebruikelijke oplossing bestaat uit een operatie, waarbij weefsel van een pees of hamstring wordt vastgemaakt aan een stuk bot van elders, zodat een soort imitatiekruisband ontstaat die met een schroef wordt vastgezet aan boven- en onderbeen. Na zo’n operatie loopt de patiënt weken op krukken, om dan pas na negen maanden revalidatie weer normaal te kunnen sporten.
Zowel de orthopeed als de fysiotherapeut stelden dat dit de enige weg was, en anders zou het vrijwel zeker het einde van haar sportcarrière betekenen en later nog pijn en artrose bij haar veroorzaken ook. Hun stelling: zo’n kruisband geneest gewoon niet uit zichzelf.
Gelukkig ontdekten we al snel dat de medische informatie die we kregen niet volledig was – iets wat wel vaker gebeurt. Bij een onderzoek van patiënten met zo’n gescheurde kruisband bleken zij na veertien maanden vrijwel allemaal weer gewone kniebanden te hebben. Zo’n kruisband kan dus wél uit zichzelf genezen.
Wat we ook ontdekten, was het bestaan van prolotherapie, niet algemeen bekend, maar in bepaalde kringen wel al vijftig jaar toegepast. Officieel gaat het om sclerotherapie: het injecteren van een irriterende stof als dextrose met fenol in de geblesseerde pees of band. Dit choqueert het lichaam zodanig, dat het snel nieuwe collageen aanmaakt en zo vlot het beschadigde bindweefsel reconstrueert.
Al wordt prolotherapie al jaren toegepast bij slappe pezen en banden, een paar sportartsen en orthopeden hebben het nu ook toegepast bij compleet afgescheurde kruisbanden en achillespezen. Na overleg met specialisten in Europa en de VS, kozen we voor Anya een behandelaar hier in Groot-Brittannië, die haar inmiddels de laatste paar prolotherapie-injecties heeft gegeven.
Haar knie is nu zo goed genezen en zo stabiel, dat we meer mensen willen wijzen op het bestaan van deze niet-invasieve therapie. Daarom vroegen we medisch journalist Alison Levy om het hoofdartikel van dit Medisch Dossier te schrijven, over hoe prolotherapie ook goed is bij rugpijn.

Lynne McTaggart
Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart