Van de hoofdredactie: Hoge bloeddruk

De definitie van wat een hoge bloeddruk is, verandert steeds.

Vóór de ontdekkingen van Copernicus en Galileo draaide de zon om de aarde, en niet andersom. Niet echt natuurlijk, maar iedereen accepteerde die ‘waarheid’ omdat de paus en de katholieke kerk het zeiden. De geneeskunde werkt ook zo. Ze laat haar regulerende instanties de maat aangeven van wat ziekte is en wat niet, en wij spelen allemaal mee in die maat. De farmaceutische industrie incasseert de winst. Een goed voorbeeld van zo’n medicinaal decreet is de definitie van hoge bloeddruk, ofwel hypertensie: het onderwerp van ons hoofdartikel deze maand.

Dit najaar zal de Amerikaanse tegenhanger van onze GGD’s (de National Institutes of Health) een bijeenkomst organiseren waarin wordt besproken of de determinanten van hypertensie wéér moeten worden bijgesteld. Op dit moment geldt als ‘gezonde’ bloeddruk 120/80 mmHg. In 2003 was 128/80 mmHg nog normaal en voor die tijd was het aan het gezond verstand van de arts om dat te bepalen. Er hangt heel wat af van de oordelen die in die bijeenkomst gaan vallen. De farmaceutische industrie dringt natuurlijk aan op een nog conservatievere definitie, want de winst schiet omhoog als er opeens weer een heel nieuwe groep mensen het etiket ‘ziek’ krijgt opgeplakt en dus bloeddrukverlagers (antihypertensiva) moet gaan gebruiken. Maar een minderheidsgroepering onder de wetenschappers maakt zich sterk voor een herintroductie van het gezond verstand. Zij suggereren dat de geneeskunde
er in het geval van hoge bloeddruk al jaren ernstig naast zit.

Volgens hen is alleen de systolische druk (de ‘bovendruk’) van belang bij mensen ouder dan 50 jaar – de grootste groep onder de gebruikers van bloeddrukverlagers. Anderen bepleiten dat het vrijwel onmogelijk is om de precieze bloeddruk te meten, omdat die over de dag genomen zeer fluctueert en zelfs per arm kan verschillen. Veel mensen hebben ook last van ‘witte-jassen-hypertensie’: hun bloeddruk schiet omhoog zodra ze in de spreekkamer van de arts zijn. Om kort te gaan, de bloeddruk is geen constante factor en hypertensie is dus niet per se een ziekte in de strikte zin des woords.

Wat wel duidelijk is, is dat vele miljoenen mensen dagelijks een krachtige bloeddrukverlager gebruiken – zoals een ACE-remmer – terwijl ze die niet nodig hebben. In Amerika werden in één klap 45 miljoen mensen in het hypertensienet gevangen toen in 2003 de referentiewaarden werden veranderd. Als de theorie over systolische bloeddruk klopt, zijn er zelfs nog veel meer mensen die ten onrechte bloeddrukverlagers gebruiken. Volgens een nieuw onderzoek zou bijna 40 procent van de mensen met de diagnose hypertensie dat probleem helemaal niet hebben, maar enkel het slachtoffer zijn van zijn of haar eigen ‘witte-jassen-hypertensie’. Dat zou heel slecht nieuws voor de geneesmiddelenindustrie zijn, die
momenteel jaarlijks voor zo’n 26 miljard dollar aan bloeddrukverlagers verkoopt. Maar uiteraard is de kans klein dat er iets verandert. De zon blijft gewoon om de aarde draaien en miljoenen ‘patiënten’ met zogenaamd hoge bloeddruk hebben dat probleem nog steeds als die National Institutes of Health straks hun bijeenkomst hebben gehad.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard