23-02-2012

Van de Hoofdredactie: Barre tijden

Het Westen beleeft roerige economische tijden. Regeringen zijn bankroet en bezuinigen op overheidsuitgaven. In Groot-Brittannië betekent dit voor de regering Cameron een speciale uitdaging. Daar is de National Health Service (NHS) niet alleen voor velen ‘melkkoe nummer een’ − die de belastingbetaler jaarlijks 100 miljard pond (120 miljard euro) kost − maar ook is die bijna een heilige koe en lijkt hij dus onaantastbaar.

Premier Cameron gaf dit min of meer toe toen hij verklaarde dat hij de NHS zou vrijwaren van de enorme financiële kortingen op alle andere departementen. Ondanks deze publiekelijke verklaring in 2009 heeft hij het organisatiebureau McKinsey & Co gevraagd te zoeken naar kostenbesparingen in de zorg. In hun advies noemden zij besparingsmogelijkheden tot zo’n 20 miljard pond op ‘relatief ineffectieve’ behandelingen. Dit kon worden bereikt in een periode van vijf jaar door inefficiënte procedures en ‘relatief onwerkzame’ behandelingen te schrappen.

Veel geneeskundige therapieën en medicijnen zijn natuurlijk relatief onwerkzaam − en er bestaan alternatieven die effectiever en goedkoper zijn, zoals het ministerie van Volksgezondheid begint te beseffen. Voorbijgaand aan de intimidatietactieken van sommige artsen en academici zijn politici en NHS-bureaucraten bereid om meer effectieve alternatieven te introduceren. Onlangs hebben ze daarvan een selectie gemaakt. Een aantal therapieën die onder de loep werden genomen, waren ooit onderwerp in dit tijdschrift.

De Britse regering is niet de enige die bezig is met hervormingen. IJsland − dat er financieel zelfs nog slechter voor staat − is nog veel verder met het introduceren van alternatieve therapieën in hun gezondheidszorgsysteem. Een van de bij WDDTY − ons Engelse moederblad − betrokken deskundigen treedt daarbij op als adviseur. Canada heeft een discussienota gepubliceerd over alternatieven die kunnen worden geïntroduceerd als complementaire therapie in hun gezondheidszorgsysteem. De Nederlandse wijzigingen in het zorgstelsel zijn te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, www.veranderingenindezorg.nl.

Vitaminesupplementen − het onderwerp van het Dossier-artikel in dit nummer − spelen een cruciale rol in het nieuwe Britse regeringsstandpunt omtrent de gezondheidszorg. Dit is in tegenspraak met het standpunt dat EU-ambtenaren nog steeds innemen, die de sterkte van supplementen en nieuwe toepassingen willen beteugelen. Artsen halen ongetwijfeld weer hun standaardargument van stal, namelijk dat we alle voedingsstoffen kunnen halen uit ons dagelijks eten. Dat is alleen in theorie waar. In werkelijkheid heeft ons voedsel zo weinig voedingswaarde dat we supplementen nodig hebben.

Strikt genomen zijn de meesten van ons ondervoed. Dit feit draagt mede bij aan de wereldwijd groeiende kosten van de gezondheidszorg, omdat het ziekten in stand houdt − waar dan weer medicijnen voor worden gebruikt in plaats van de oorzaak te achterhalen.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...