14-05-2019

Vaarwel dokter Google

Wat doet u als u voor het eerst met een ziekte gediagnosticeerd wordt? Of wanneer u een nieuw medicijn krijgt voorgeschreven? Natuurlijk! U gaat even googelen. Maar waarom doet u dat, als u net uw dokter gezien hebt en hij of zij u alle relevante informatie gegeven heeft? Misschien omdat u niet alles begrepen hebt wat er gezegd is of, en dat is meer aannemelijk, u een second opinion wilt.
Al een tijdje geleden hebben online gezondheids- en medicijninformatie, in het bijzonder de alternatieve, porno als belangrijkste zoekbestemming op het web ingehaald. Zoektermen als ‘alternatieven voor …..’ (vul maar een medicijnnaam in) worden het meestgebruikt. Welkom in de wondere wereld van dokter Google.
Maar ineens is hierin verandering gekomen. Vorige zomer heeft Google grote veranderingen doorgevoerd in de algoritmen (deze geven wegingscriteria aan websites om te bepalen wanneer ze opduiken in zoekresultaten) die focussen op gezondheids- en medicijnensites. In het bijzonder de algoritmen die gericht zijn op sites die medische of gezondheidsinformatie geven die uw lichamelijk welzijn kunnen beïnvloeden.
Ineens, binnen 24 uur, zagen belangrijke websites als Prevention en Dr. Axe hun bezoekcijfers halveren. Deze sites, die tot dan toe hoog scoorden op de eerste pagina van zoekresultaten, tuimelden ineens ver uit het zicht naar pagina 52. Een plek waar alleen de hardnekkige en onvermoeibare zoeker terechtkomt.
Nu is het dus heel lastig om alternatieve gezondheidsinformatie te vinden, zonder u eerst door een eindeloos aanbod aan conventionele informatie te moeten worstelen, die uiteraard alles wat u al van uw dokter gehoord hebt, onderschrijft.
Plotseling wordt de belangrijkste reden dat mensen via Google zoeken naar alternatief gezondheidsadvies, tenietgedaan. En waarom? Omdat… deze sites ‘uw fysieke gezondheid in gevaar kunnen brengen’. Vreemd, we hebben altijd gedacht dat we hier het tegenovergestelde effect bereikten. Nou, dat is dan dertig jaar publicatie van goed onderzochte gezondheidsinformatie weggegooid.
Alsof afgeserveerd worden naar pagina 52 nog niet voldoende is, introduceert de Publicise Group (vriendje van de nodige bedrijven uit de farmaceutische en tabaksindustrie) News Guard dat ratings gaat geven aan sites die buiten de conventionele lijntjes kleuren.
Het is niet alleen Google trouwens, dat de alternatieve geneeskunde aanpakt, ook Wikipedia – de slecht geïnformeerde bron voor ongeïnteresseerden – doet een duit in het zakje. Deze online-encyclopedie heeft de site van dr. Malcolm Kendrick verwijderd: een van onze favoriete buitenbeentjes die de hele discussie over de cholesterol-theorie bij hartziekten op de korrel neemt.
Zoals gebruikelijk op het web, is de kritiek op Kendrick anoniem en biedt zij dus geen gelegenheid tot weerwoord. Vrijwel elke onconventionele mening wordt zwaar geredigeerd, gemisinterpreteerd en verdraaid. Wijzigingen en zelfs herstel van fouten worden binnen enkele minuten overschreven.
In zijn blog verklaart Kendrick: ‘Ik vind het tot daar aan toe dat ik niet meer op Wikipedia verschijn, maar ik raak steeds meer geïrriteerd over het feit dat zelfbenoemde experts daar hun gang maar kunnen gaan zonder duidelijk te maken waarom ze dit doen en wat hun motieven en belangen zijn.’
Want: ‘Wat zijn hun motieven en door wie worden ze betaald?’
Ooit waren kranten de stem van het volk en keken zij kritisch naar industriële conglomeraten. Totdat ze het licht zagen dankzij flinke advertentie-inkomsten uit de voedsel-, medicijn- en tabaksindustrie. Hetzelfde geldt voor radio en tv. Je hoort of ziet ook hier heel weinig meningen op het gebied van alternatieve geneeskunde en therapieën.
Nu lijkt het erop dat het internet, dat toch jarenlang een democratisch platform is geweest, dezelfde kant opgaat.
Het lezen van kranten neemt steeds verder af, deels omdat mensen hun nieuws van het internet halen, maar ook omdat ze daar een grote variëteit aan meningen en inzichten vandaan halen in plaats van gebonden te zijn aan de kleur van een papieren krant. De invloed van omroepen brokkelt ook af, met zo’n enorm beschikbaar aanbod. Er is eigenlijk geen sprake meer van een toonzettend geluid in de media…
Door het ingrijpend veranderen van haar algoritmen, zou Google eenzelfde toekomst tegemoet kunnen gaan. Mensen zullen hun informatie over gezondheidsalternatieven via andere kanalen kunnen vergaren. Denk aan Facebook, Twitter en YouTube. Zoals water nieuwe wegen zoekt wanneer bestaande worden afgesloten.
Wees niet verbaasd te lezen dat Google steeds minder bezocht wordt: velen van ons zwaaien dokter Google uit.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...