Uw stofwisseling resetten

Alan Christianson behandelde ontelbare patiënten tegen diabetes en auto-immuunziekten en hielp hen af te vallen door hun lever een ‘transplantatie’ te geven.

Het is een veel voorkomende misvatting dat u geboren wordt, hetzij met een goede, hetzij met een slechte stofwisseling. Gebleken is dat de stofwisseling niet in steen gebeiteld is. De sleutel tot verandering schuilt er niet in dat u zich erbij neerlegt, terwijl de rest van uw familie en vrienden van het leven geniet, of in het elimineren van uw favoriete voedingsmiddelen.

Het geheim dat ik ontdekte in mijn jarenlange klinische praktijk en onderzoek is gewoonweg dit: zuiver uw lever, zodat hij meer vet kan verbranden.

De lever is het zwaarste inwendig orgaan en de grootste klier in uw lichaam. Het is een krachtige machine die fungeert als een filter om gifstoffen af te voeren, de spijsvertering te verbeteren, en hormonen en het bloedsuikergehalte te reguleren.

De lever is verantwoordelijk voor het verwerken van alles wat u tot zich neemt, en fungeert als de voorraadkast van uw lichaam. De voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, en andere stoffen die de lever nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren) en brandstof (uit uw belangrijkste caloriebronnen – vetten en koolhydraten) die u nu niet nodig hebt, worden opgeslagen voor later.

Dit overschot is essentieel, omdat u nooit exact binnenkrijgt wat u per dag nodig hebt. Een gezonde lever slaat extra energie op en geeft die later vrij op het moment dat het nodig is.

Wanneer uw lever niet gezond is, heeft uw lichaam de neiging om brandstoffen op te slaan in de vorm van vet, vooral rondom uw middel, en kunt u de voedingsbronnen die u nodig hebt om vet te verbranden niet langer aanboren. Dit betekent dat ongeacht het dieet dat u volgt, of hoe hard u ook uw best doet, afvallen bijna onmogelijk is.

Uw lever slaat brandstoffen op in twee vormen: glycogeen en triglyceriden. Een gezonde lever bewaart een voorraad van beide brandstoffen voor later, met voldoende plaats om er nog meer op nemen. Triglyceriden zijn de ultieme vorm van brandstofreserves. De lever kan ze om het even waaruit aanmaken: koolhydraten, vetten, ketonen, en zelfs alcohol.

Glycogeen is specifieker. Dit komt alleen uit koolhydraten en bevat veel minder energie. Maar het heeft één voordeel in vergelijking met triglyceriden: de energie die wordt opgeslagen in glycogeen is sneller beschikbaar. Het is ook makkelijker om triglyceriden als brandstof te gebruiken wanneer u voldoende glycogeen hebt om de verbranding te laten starten.

Als de lever overbelast wordt door een teveel aan triglyceriden is er geen plaats meer voor glycogeen. En zonder glycogeen is het moeilijk om triglyceriden te gebruiken als brandstof. Als er een lading nieuwe brandstoffen uit de laatste maaltijd bij komt en de lever reeds dichtgeslibd is, kan hij alleen maar meer triglyceriden vasthouden of de brandstof opslaan in de vorm van lichaamsvet.

Dat is wat leidt tot een trage stofwisseling: een lever die te overbelast is om brandstoffen tijdelijk op te slaan.

Het resetten van de lever

Ontelbare diëten schrijven het eten van ‘goed’ voedsel en het vermijden van ‘slecht’ voedsel voor. Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er komt een nieuwe golf ‘wetenschap’, die alle eerdere bevindingen weerlegt. In werkelijkheid fungeren vetten, koolhydraten en ketonen samen als brandstof. Een gezonde lever kan zowel brandstof opslaan als verbranden. Een zieke lever slaat ze alleen op.
Het goede nieuws is dat het herstellen van uw lever slechts enkele weken duurt, geen maanden of jaren.
Als arts die gespecialiseerd is in hormonale afwijkingen bij diabetici, kwam ik in aanraking met het idee dat selectief vasten een goede manier is om de gezondheid te verbeteren. Ik las een studie uit 2011, waarbij diabetici genazen door een louter vloeibaar dieet van 600 calorieën gedurende acht weken te volgen.1

Bloedproeven en CT-scans toonden aan dat de alvleesklier van deze patiënten volledig genas en dat ze in staat waren om weer normale hoeveelheden insuline aan te maken. Ze hadden helemaal geen medicatie meer nodig. Toen hun lever eenmaal de oude vetafzettingen opgeruimd had, bleken ze geen diabetespatiënt meer te zijn.

Dit waren belangrijke resultaten. De nieuwe studie toonde aan dat de alvleesklier slechts een deel is van het hele verhaal. De lever speelt ook een cruciale rol, vanwege zijn opmerkelijk helend vermogen. Nadat ik alle gerelateerde studies die ik maar kon vinden las, probeerde ik –in plaats van drie vloeibare shakes per dag – twee shakes en een normale maaltijd uit bij mijn patiënten.

De resultaten waren verbluffend. Ik zag mensen om de twee weken en stelde vast dat de meesten in minder dan acht weken herstelden van diabetes. Onze kliniek heeft inmiddels ontelbare gevallen geregistreerd van mensen die geen diabetes meer hadden, konden stoppen met hun medicatie en jaren later nog steeds een gezond leven leidden.

Bijna al onze patiënten hadden een vervette lever. Als de lever overbelast wordt door een overdaad aan suiker, slaat het lichaam suikers op als vet. Dit kan een desastreus effect hebben, meer bepaald een ontstekingsreactie die in verband kan worden gebracht met hartziekten en bepaalde vormen van kanker.

Recent onderzoek suggereert dat een vervette lever niet alleen een gevolg is van gewichtstoename, het kan er ook de oorzaak van zijn. Daarom is het behandelen van een vervette lever cruciaal in de strijd tegen ziekten en om gewicht te verliezen. Het programma dat ik met mijn patiënten deelde, werkte uitstekend.

Naast diabetes bestreed het programma een groot aantal gezondheidsproblemen bij mijn patiënten, zoals een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte en auto-immuunziekten. Ik stelde ook vast dat hun leverfunctie verbeterde, en dat hun gewicht op natuurlijke wijze afnam, met name rondom hun middel. Vaak was dit het enige wat nodig was om weer gezond te worden.

Op basis van deze resultaten stelde ik een 28 dagen-programma op met een gezonde hoeveelheid eiwitten, vezels, micronutriënten en fytonutriënten die de leverfunctie ondersteunen. Het programma zorgt voor de juiste hoeveelheid energie uit vet en koolhydraten om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen, terwijl ze nog steeds de lever stimuleren om de opgeslagen brandstoffen te gebruiken.

Na slechts vier weken kunt u vrij gezond eten en zonder bijzondere inspanningen op gewicht blijven. De meeste mensen merken dat ze een minder streng dieet moeten volgen dan voorheen en nog steeds een goed functionerende lever hebben.

Wanneer de leverfunctie verbetert, ondervinden mensen nog meer voordelen, zoals minder honger, stabiele energieniveaus, minder vochtophopingen en een betere spijsvertering. Het resetten van uw stofwisseling zal u helpen om af te raken van hoge niveaus van triglyceriden door een eenvoudige voeding in de juiste hoeveelheden, op de juiste momenten van de dag.

Het dagelijks schema is: een smoothie als ontbijt, een tweede smoothie als lunch, een hartige maaltijd en bepaalde snacks naar believen. Zo eenvoudig is het.

Uit: The Metabolism Reset Diet by Dr Alan Christianson (Hay House, 2019)

Bron
1. Diabetologia, 2011; 54: 2506–14

Voedsel dat de stofwisseling op gang houdt

  • Groenten: bieten, kool, paardenbloemblad en shiitakes
  • Gezonde vetten: pompoenzaden, pistaches en amandelen
  • Koolhydraten met resistent zetmeel: wintersquash, gekookte aardappelen en sperziebonen
  • Magere eiwitten: zalm, schelpdieren, tempeh en gevogelte
  • Specerijen: kurkuma, knoflook, basilicum en gember
  • Kruisbloemige groenten: broccoli, bloemkool, kool, in combinatie met wortelgroenten, zoals wortelen, peterselie en pastinaak
  • Andere goede leverreinigers: papaja, uien, radijsjes, druiven en sojaproducten

10-minuten zalmschotel

Voorbereidingstijd: 35 minuten (inclusief het koken van de bruine rijst)
Bereidingstijd: 10 minuten, 1 portie

Vis die te lang gebakken wordt, kan taai worden. Het geheim voor het bakken van deze zalm is hem ietsjes te kort bakken. Daarna gaart hij nog even verder terwijl hij op de schaal met warme rijst ligt.

Ingrediënten

  • avocado-oliespray
  • 1 eetlepel grof gemalen Dijon mosterd
  • sap van ½ citroen
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 100 tot 170 g zalmfilet
  • 100 tot 140 g gekookte bruine rijst, warm
  • peper en zout

Topping naar keuze

  • radijs in schijfjes
  • verse babyspinazie
  • komkommerschijfjes
  • wortel in schijfjes
  • lente-uitjes in ringen
  • kiemgroenten
  • 1/3 avocado, in plakjes
  1. Spray wat avocado-olie in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
  2. Meng de mosterd met het citroensap en de knoflook en verdeel de pasta over de zalmfilet.
  3. Plaats de zalm in de pan met de huid naar boven en bak 3 tot 7 minuten (afhankelijk van de dikte), draai dan om, voeg indien nodig een beetje meer kookspray toe, en bak nog 2 tot 5 minuten, tot hij bijna gaar maar nog stevig is.
  4. Doe de warme rijst in een serveerschaal en leg de zalm er bovenop. Voeg zoveel toppings toe als u wilt. Breng op smaak met peper en zout en laat het u smaken.

Vegan versie

In plaats van zalm kunt u vegetarische en sojavrije kipkarbonades van het merk Quorn gebruiken, of biologische extra-stevige niet-GMO (genetisch gemodificeerde organismen) tofu. Maar u kunt er ook voor kiezen om een extra eiwitshake te drinken bij het eten.

Bevroren ‘cacao’

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Twee porties voor ontbijt of lunch
Geroosterd Sint-Jansbrood (de vrucht van de johannesbroodboom) is een geweldige cafeïnevrije vervanger voor cacaopoeder gedurende deze reset.

Ingrediënten

  • 50 g traditionele (glutenvrije) havermout
  • 240 ml gezuiverd water
  • 1 kop ijsblokjes
  • resistent zetmeelproduct of RS-voedsel (30 g groen bananenmeel), 120 ml aquafaba (kookwater of het vocht uit een blikje peulvruchten)
  • zoetstof naar smaak (stevia, luo han)
  • 2 eetlepels geroosterd Sint-Jansbrood
  • 2 porties erwtenproteïnepoeder
  • ½ bevroren banaan (biologisch als u de schil gebruikt)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje cayennepeper (optioneel)
  1. Doe de havermout in de blender en mix gedurende 1 minuut.
  2. Voeg de resterende voedingsmiddelen toe en mix gedurende 3 tot 5 minuten tot het mengsel glad is.
  3. Koud serveren in een glas met een ruime diameter of met een roestvrijstalen rietje.

Wortel- en specerijen drank

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Twee porties voor ontbijt of lunch
Dit is een favoriet familierecept

Ingrediënten

  • 240 ml gezuiverd water
  • 1 kop ijsblokjes
  • resistent zetmeelproduct of RS-voedsel (30 g groen bananenmeel), 120 ml aquafaba (kookwater of het vocht uit een blikje peulvruchten – zie kader hieronder)
  • zoetstof naar smaak (stevia, luo han)
  • ½ bevroren banaan (biologisch als u de schil gebruikt)
  • 2 porties erwtenproteïnepoeder
  • halve kop geschraapte wortelen (in stukjes van 2-5 cm) of babywortel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ½ theelepel gemalen Ceylon kaneel
  • 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat (bij voorkeur vers geraspt)
  • 1 eetlepel gedroogde krenten of rozijnen (optioneel)
  1. Doe alle ingrediënten, behalve de krenten, in een blender en mix gedurende 3 tot 5 minuten, tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de krenten toe en mix nog even verder.
  3. Koud serveren in een glas met een ruime diameter of met een roestvrijstalen rietje.

Resistent zetmeel

Resistent zetmeel (RS) is een belangrijk onderdeel van het dieet, omdat dit de lever helpt bij het afbreken van triglyceriden en de snelheid verhoogt waarmee vetweefsel wordt omgezet in energie. Elke shake moet tenminste 10 gram RS per portie bevatten.

  • Groen bananenmeel (30 g)
    Hoeveelheid RS per portie: 3-6 g
  • Bevroren biologische rijpe banaan met schil (1/2 banaan)
    Hoeveelheid RS per portie: 2-4 g
  • Witte bonen (1/4 kop), sperziebonen, limabonen of cannellini
    Hoeveelheid RS per portie: 1,5-2 g
  • Aquafaba (120 ml), wat voor een fijne structuur zorgt
    Hoeveelheid RS per portie: 1,2-1,8 g

De naam aquafaba betekent ‘water van bonen’. Neem het vocht van een blikje kikkererwten of witte bonen. Zorg ervoor dat de blikjes BPA-vrij zijn, zonder andere ingrediënten dan bonen en water. Gezoete bonen mogen ook, maar ongezouten zijn het beste. Gebruik de vloeistof in een shake en bewaar de bonen in de koelkast voor gebruik binnen 48 uur. Als aquafaba geen optie is, vervangt u dit door bevroren banaan.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Voed je darmen in de zomer

Column Bram Bakker; Innerlijke rust

Alleen al van die uitdrukking kreeg ik jeuk, tot voor kort. Aan ‘rust’ deed ik niet en ‘innerlijk’ vond ik ook maar iets voor zweverige softies. Misschien begon het te schuiven toen ik het boek Rust van Robert Bridgeman las, lang voordat ik bevriend met hem raakte. De...

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier