01-01-2014

Urineweginfecties

Ik ben een vrouw en heb vaak last van blaasontstekingen. Ik wil graag af van het grote aantal antibioticakuren. Zijn er ook natuurlijke manieren om een urineweginfectie te voorkomen? Helpt cranberrysap bijvoorbeeld werkelijk?
M.D., via e-mail.

Urineweginfecties treden met name op door bacteriën die via de plasbuis (urethra) in de urinewegen komen, en zich vermenigvuldigen in de blaas. Vrouwen hebben een hogere vatbaarheid om anatomische redenen: de urethra mondt dichter bij de anus uit en de afstand van de uitmonding tot de blaas is korter. Het gebruik van cranberrysap ofwel veenbessensap, het aloude volksmiddeltje dat vaak wordt aanbevolen bij blaasontsteking, is wetenschappelijk goed te verantwoorden. Weliswaar is er
weinig bewijs dat het helpt als er eenmaal een blaasontsteking is, maar het drinken van cranberrysap of het nemen van cranberrytabletten werkt mogelijk preventief, waardoor het aantal infecties dat u in de loop van de tijd krijgt veel kleiner wordt. Waarschijnlijk werken veenbessen doordat ze voorkomen dat de Escherichia coli-bacteriën, die urineweginfecties veroorzaken, aan elkaar en aan de urinewegen vast gaan kleven, zodat ze gemakkelijker worden weggespoeld uit het lichaam. Om urineweginfecties
te voorkomen dient u 300-500 ml ongezoet cranberrysap per dag te drinken, of twee maal daags 400 mg geconcentreerd cranberry-extract te nemen. Daarnaast kunt u een van de volgende natuurlijke remedies proberen.

Probiotica
Bepaalde stammen ‘goede bacteriën’ kunnen effectief urineweginfecties voorkomen bij gebruik in de vorm van vaginale zetpillen. Uit een kleinschalig
klinisch onderzoek bleek dat een vaginale zetpil met Lactobacillus crispatus (een lid van de familie van L. acidophilus) − bij gebruik om de andere nacht, gedurende een jaar − leidt tot een aanmerkelijke reductie van het aantal urineweginfecties dat de vrouwen kregen, ten opzichte van voorgaande jaren. Probiotica kunt u ook via de mond innemen. Van L. rhamnosus GG is aangetoond dat deze de incidentie van urineweginfecties vermindert bij inname als supplement.

Vitamine C
U heeft niet aangegeven of u zwanger bent. Zwangere vrouwen zijn met name vatbaar voor urineweginfecties. Mogelijk kunt u het risico verlagen door extra vitamine C met ferrosulfaat (ijzer) en foliumzuur te gebruiken. Uit een onderzoek met zwangere vrouwen bleken zelfs lage doses (100 mg vitamine C, 200 mg ferrosulfaat en 5 mg foliumzuur) al effectief. Aangenomen wordt dat vitamine C werkt door de urine zuurder te maken, waardoor het ‘milieu’ onvriendelijk wordt voor bacteriën die urineweginfecties veroorzaken, zoals E. coli. Dosering: 100 mg per dag.

Uva ursi
De Arctostaphylos uva-ursi, ook bekend als berendruif, kan ook urineweginfecties voorkomen. In een onderzoek met supplementen met gestandaardiseerd extract van het uva-ursiblad en van zowel wortel als blad van paardenbloem, bleken deze bij gebruik gedurende een jaar elke vorm van infectie te verminderen tijdens dat jaar. Het best kunt u dit kruid nemen bij de eerste tekenen van een infectie, liefst voor een korte preventieve periode. Consulteer een erkend natuurgeneeskundige voor advies over de beste dosering voor u persoonlijk.

d-Mannose
Uit laboratorium- en dierexperimenteel onderzoek is gebleken dat deze eenvoudige suiker, die als supplement overal verkrijgbaar is, op vergelijkbare wijze met cranberrysap werkt door bepaalde bacteriestammen te verhinderen zich aan de binnenbekleding van urinewegen te hechten. Maar aangezien er met mensen nog geen onderzoek is gedaan, is hiervoor geen solide bewijs.

Acupunctuur
Acupunctuur kan succesvol zijn tegenurineweginfecties. Deze oude behandelwijze is getest in vergelijking met een ‘nepbehandeling’ met naalden (op verkeerde wijze of plaatsen ingebracht) en met geen behandeling. Na een half jaar bleek 85 procent van degenen die echte acupunctuur hadden gekregen geen urineweginfectie te hebben gekregen, tegenover 58 procent in de nepbehandelgroep en 36 procent in de onbehandelde groep.

Voeding
Door te letten op uw voeding kunt u urineweginfecties voorkomen, aldus vooraanstaand voedingsdeskundige Marilyn Glenville. In haar boek The natural health bible for women geeft ze de volgende tips:

Vermijd zure voedingsmiddelen als koffie, thee, alcohol, suiker, vlees, kruidig eten en onverdunde citrussappen. Houd een voedingsdagboek bij om te zien of er andere voedingsoorten of dranken zijn die de infectie uitlokken.
Drink veel water om de bacteriën uit te spoelen voordat ze talrijker worden. Als u al een infectie heeft, maak dan gerstesap:
breng 1,25 liter water aan de kook en voeg dan 40 g volkorengerst toe. Laat 20 minuten koken; voeg het sap van een citroen toe en laat nog eens 10 minuten koken. Haal van het vuur en laat afkoelen. Drink verspreid over de dag een kopje hiervan. Wat over is, kan tot 24 uur afgesloten in de koelkast worden bewaard.
Eet knoflook, want dit bestrijdt E. coli en andere bacteriën bij urineweginfecties. Rauwe knoflook is effectiever dan gekookte, dus snijd hem heel klein en strooi over een salade of verwerk hem in dressings. Ook kunt u knoflook als supplement gebruiken (1000 mg per dag).
Eet biologische biogarde, want daarin zitten goede bacteriën (probiotica) die het maagdarmstelsel een gezondere flora bezorgen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...