Uitkoop ‘naturals’ door voedingsmiddelenindustrie

Natuurlijke voedingsmiddelenproducenten opgeslokt door reguliere voedselindustrie

Ongeveer tien voedings-middelengiganten beheersen de schappen in de supermarkt, waaronder Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, Kellogg’s en Mars. Zij produceren ‘vulling’, niet het voedsel dat we zouden moeten eten om gezond oud te worden. Het is ook niet het soort voeding dat we zouden moeten eten als we serieus worden over het voeden van 9 miljard mensen in 2050.

Chronische stofwisselingsziekten

De overgrote meerderheid van de producten van deze leidende partijen zijn zwaar bewerkt (zelfs als ze het
label ‘volkoren’ dragen) en staan bol van de snelle koolhydraten en plantaardige vetten. De meesten van ons eten meerdere malen per dag een snack gebaseerd op deze ingrediënten. Ze leveren nauwelijks waardevolle voedingsstoffen en zijn tijdens het productieproces over het algemeen blootgesteld aan hoge temperaturen. Hierdoor gaan proteïnen, vitaminen en mineralen goeddeels verloren om plaats te maken voor kankerverwekkende en giftige bijproducten. Het percentage aan plantaardige moleculen is verwaarloosbaar, wat je niet kunt zeggen van het gehalte aan toegevoegde geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Kortom: dit voedsel is de grote aanjager van de epidemie aan chronische stofwisselingsziekten.

In slaap gesust

Veel consumenten accepteren deze troep omdat het overal om ons heen makkelijk verkrijgbaar is: van supermarkt tot tankstation. Doordat deze producten de opiaatreceptoren in ons brein activeren, voelen we ons er prettig en comfortabel bij. Zo worden we in slaap gesust en blijven we deze voedingsmiddelen kopen. Een soortgelijk vertrouwen leggen we aan de dag bij het slikken van voorgeschreven reguliere medicijnen. Hiervan is toch intussen genoegzaam bekend dat ze goed zijn voor de derde doodsoorzaak na kanker en hartfalen…

De grote vraag is: zal de trend die de beschikbaarheid van echt voedsel terugdringt doorzetten? Laten we ons realiseren dat echt waardevolle voeding meestal geen barcode heeft en bestaat uit volledige, onbewerkte groenten, fruit en dierlijke producten. Gekweekt en gefokt op een natuurlijke, duurzame manier.

Aandacht voor welzijn

Volgens mij is er iets belangrijks gaande op het gebied van de keuzes die mensen maken. Meer en meer worden producten van ‘Big Food’, ‘Big Farma’ en ‘Big Biotech’ bewust vermeden. Veel van onze lezers maken deel uit van de groeiende beweging die zich baseert op integere voeding en natuurlijke suppletie en medicatie.

Een jaar of twintig geleden werd deze ontwikkeling graag aan de kant geschoven door de grote spelers in de voedselindustrie. De kleine groep bruine rijst etende hippies kon makkelijk genegeerd worden. Maar de tijden veranderen. De gezondheidsindustrie is goed voor een jaaromzet van 3,7 biljoen dollar: ongeveer driemaal meer dan er in de farmacie wordt omgezet.

‘Multinationals go natural’

Er is momenteel een trend gaande dat grote levensmiddelenproducenten belangrijke spelers in de natuurlijke voedingssector uitkopen. In september 2017 werd de overname van het Engelse Pukka Herbs (biologische theeën) door Unilever aangekondigd. Met merken als Lipton en PG Tips was Unilever al de grootste theeleverancier in de wereld. Kan de Anglo-Nederlandse gigant Pukka naar grotere hoogten tillen? Pukka, met een trouwe klantenschare vanwege haar organische productie met Fairtrade, FairWild en duurzaamheid hoog in het vaandel. Kan Pukka op haar beurt de sector ‘vergroenen’ en kan haar ethische standaard de nieuwe geldende moraal worden?

Unilevers staat van dienst, zoals die van vele multinationals, is verre van brandschoon. Maar zou de verkoop van haar margarinebelangen, eerder in 2017, een signaal zijn van oprechte belangstelling voor de menselijke gezondheid?

Zo lijkt ook de recente aankoop van Atrium Innovaties door Nestlé haaks te staan op haar historie. Atrium is de houdstermaatschappij van, onder andere, enkele van de grootste consumentenmerken voor dieetsupplementen zoals Garden of Life: natuurlijk, organisch en GMO-vrij, en therapeutgebonden gezondheidsproducten zoals het hypo-allergene en natuurlijke Pure Encapsulations.

Aan de andere kant produceert Nestlé ontbijtproducten op basis van bewerkte granen met een suikerlaagje. Kinderen die hiermee opgroeien zullen later zeker de gezondheidsproducten van Nestlé nodig hebben om een beetje gezond oud te worden.

Beteren de grote producenten hun leven?

Hoe moeten we deze ontwikkelingen typeren? Zijn de overnamen bedoeld om de kleinere innovatieve bedrijven om zeep te helpen? Zijn de grote voedselproducenten uit op toegevoegde goodwill door hun belangen in de natuurlijke sector… Of is er iets fundamentelers gaande?

Het is niet ondenkbaar dat de reguliere voedselindustrie vaste grond onder de voeten wil krijgen binnen de gezonde voedingsmarkt, om deze over het algemeen dure productrange voor een grotere publieksgroep betaalbaar te maken. En daar zelf een graantje van mee te pikken. Een win-win situatie voor beide partijen.

De tijd zal het uitwijzen, maar dit lijkt het enige logische en misschien zelfs acceptabele scenario voor de meesten van ons.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Rob Verkerk

Rob Verkerk: De natuur is de grote winnaar

De logica van leefstijlgeneeskunde

Geef jezelf een kneepje

Vogelperspectief

Overdenkingen bij een pandemie

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Rob Verkerk avatar

Over de auteur

Robert Verkerk PhD is (wetenschappelijk) directeur van de Alliance for Natural Health International, een consumentenbeweging die zich inzet voor ons recht op natuurlijke gezondheidszorg en voeding.
Lees meer artikelen van Rob Verkerk