13-10-2019

Uitgelezen – Zou’t, van Loes Visser

‘Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.’ Met deze lijfspreuk van de Griekse arts en wetenschapper Hippocrates, opent Loes Visser haar pleidooi voor een alkalische leefstijl als oplossing voor veel, zo niet alle welvaartsziekten van deze tijd.

Auteur Visser beschrijft in het boek Zou’t de natuurlijke weg naar gezondheid en een energiek leven. Zij weigerde zich neer te leggen bij een levenslange veroordeling tot het gebruik van medicijnen.

Op een kwade dag kreeg ze met al haar gezondheidsproblemen van de artsen te horen dat ze astmapatiënt was, chronische bijholteontstekingen had en allergisch was voor katten en honden. Ze zou geopereerd moeten worden aan haar sinusitis. Op de vraag wat ze zelf kon doen voor het verbeteren van haar gezondheid, was het antwoord simpelweg ‘niets’!

‘Chronisch’… het klinkt als een voldongen feit waar niet meer aan te tornen valt. Maar niets bleek minder waar. Visser verzette zich tegen levenslang medicijngebruik. De artsen hadden haar niets anders te bieden.

Ze kwamen niet verder dan een pilletje om het ongemak uit de weg te ruimen. Even wat feiten: in 2010 hadden vijf miljoen Nederlanders een chronische aandoening en een paar jaar later, in 2016, waren dat er al bijna negen miljoen.

Volgens de voorspellingen zal in 2020 de helft van de wereldbevolking medicijnen gebruiken. Zo worden miljarden mensen afhankelijk van symptoomonderdrukkers die niets genezen en ongelooflijk veel geld kosten.

De schrijfster begon een succesvolle en hoopvolle zoektocht naar mogelijkheden om op eigen kracht te genezen. Een kuur in een zoutgrot vormde het begin van herstel. Toen Visser haar leefstijl en voedingspatroon veranderde, genas ze binnen enkele maanden van haar ‘chronische’ kwalen.

Ze introduceerde andere gewoonten en eetpatronen waardoor haar lichaam weer gezond werd: water, zuiverende thee en smoothies, volop groenten, fruit en noten. Liefst van biologische oorsprong. Ze beschouwt zichzelf bepaald niet als een medisch wonder. Radicale genezing van allerlei chronische aandoeningen is volgens Visser voor iedereen weggelegd.

In dit boek legt de auteur het verband tussen de moderne westerse levensstijl en de ontstane welvaartszieken. Bewerkte voedingsmiddelen, zoete en zoute snoeperijen, geraffineerde producten, blikjes, pakjes en doosjes ondermijnen je gezondheid.

De ergste boosdoeners worden besproken: suiker, transvetten, foute plantaardige oliën, synthetische hulpstoffen, geraffineerde granen. In het hoofdstuk ‘Natuurlijk schoonspoelen’ komen naast water ook diverse theesoorten aan de orde die vrije radicalen afvoeren uit ons lichaam.

En dan komen we bij de kern van het boek: de kracht van een alkalische levensstijl waarbij zuren en basen in balans zijn. Ph-neutraal dus. Onze moderne levensstijl staat daar ver vanaf. We verzuren massaal.

Langdurige verzuring kan leiden tot een gebrek aan mineralen. Het lichaam gebruikt onder andere calcium en magnesium om te ontzuren. Als deze mineralen onvoldoende vrij beschikbaar zijn ten gevolge van een verkeerd voedingspatroon, worden ze aan ons beenderstelsel onttrokken.

Deze rooftocht naar mineralen is een noodmaatregel. Een terechte, want de gevolgen en risico’s van verzuring zijn groot. Tientallen aandoeningen van artritis tot kanker en diabetes type-2 worden genoemd.

Het risico op kanker bij verzuring wordt onderbouwd door onderzoek van Nobelprijswinnaar dr. Otto Warburg (1883-1970). Warburg toonde aan dat zuurstof van levensbelang is voor elke lichaamscel.

In Zou’t geeft Visser veel aanwijzingen om niet te verzuren en hoe te óntzuren. Een alkalische of basische levensstijl kenmerkt zich door een dieet dat voor minstens 75 procent uit verse groenten en fruit, veel water en zuiverende dranken bestaat. Ze worden allemaal genoemd. En komen later nog eens voorbij in recepten voor gezonde gerechten en heilzame dranken.

Zou’t is een lekker compleet en compact boek voor de ‘beginner’. Het is mooi vormgegeven en nodigt uit tot door- en uitlezen. Iets wat je niet van alle gezondheidsboeken kunt zeggen.

Tineke Dekker

 

Zou’t
Loes Visser
Uitgeverij N.E.X.T. Company
ISBN: 9789079677702
192 pagina’s
Koop Zou’t bij Medisch Dossier voor € 20,-

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...