15-02-2022

Uitgelezen: Zelfherstel van binnenuit

Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen

Dit boek van Pascale Bruinen leert je hoe je je geest kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren. Om dit duidelijk te maken, gebruikt de auteur niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook haar eigen ervaringen en die van anderen.

Bestel het boek in de Medisch Dossier Boekshop >>>

Pascale Bruinen bleek na onderzoek een grote cyste in haar buik te hebben waaraan ze geopereerd moest worden. Er kon pas geconstateerd worden of deze goed- of kwaadaardig was toen ze op de operatietafel lag. Hoe ze zich voorbereidde op de operatie en met haar gedachten, gevoelens en overtuigingen invloed uitoefende op haar mentale en fysieke gezondheid, beschrijft ze in het eerste gedeelte van dit boek.

Daarnaast gaat het eerste deel over de innige verbondenheid van geest en lichaam. En de vraag die hierbij hoort is: Hoe is het mogelijk dat je via je hersenen zo veel invloed op jouw gezondheid en welbevinden kunt uitoefenen?

Eén van de antwoorden hierop is het feit dat jouw brein talloze lichaamsfuncties aanstuurt. En een tweede reden is dat je hersenen neuroplastisch zijn. Ze hebben een natuurlijke aanpassingsmogelijkheid en dit betekent dat jij de fysieke structuur van je brein zelf meetbaar kunt veranderen door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren, nieuwe ervaringen op te doen, regelmatig te mediteren, bepaalde gedachten te koesteren of je geheugen te trainen.

Bruinen gaat ook uitgebreid in op het feit dat gedachten bij het bepalen van onze ‘mindset’ een grote rol spelen. Zij bepalen in grote mate hoe je naar jezelf en de wereld kijkt, en zijn dan ook zeer bepalend voor hoe je omgaat met wat je overkomt in het leven. Als er één risicofactor is die onze ziekten negatief beïnvloedt, dan is dat het nocebo-achtige denken. Hiermee wordt bedoeld dat je alsmaar van het slechte uitgaat.

Het boek geeft allerlei oefeningen om een negatieve gedachtenspiraal te doorbreken. Hiertegenover staat het placebo-effect waarbij je gelooft in de werking van een nepmedicijn of behandeling. Uit de praktijk blijkt inderdaad dat de lichamelijke toestand kan verbeteren zonder dat een werkzame stof is ingenomen. En de opkomst van beeldvormende technieken als MRI-, EEG- en PET-scans hebben aangetoond dat placebo’s duidelijk zichtbare veranderingen en activiteiten in de hersenen veroorzaken. Zo blijken placebo’s tegen depressie dezelfde hersengebieden te stimuleren als echte antidepressiva.

De ‘mental managementtechnieken’, meditatie, affirmatie en visualisatie komen uitgebreid aan bod in het persoonlijk verhaal van de auteur. Meditatie leert je om langer geconcentreerd te blijven, wat noodzakelijk is voor succesvolle visualisatie; onder affirmatie verstaan we krachtige uitspraken die net zolang herhaald worden tot de hersenen ze voor waar aannemen en bij visualisaties wordt een gewenste situatie in de geest zo levendig mogelijk voorgesteld.

Het tweede gedeelte van het boek met als titel Optimaal integraal bestaat uit een handleiding, aanbevelingen en tips. In de praktische handleiding vind je een puntsgewijs overzicht van alles wat Bruinen in voorbereiding op haar operatie heeft gedaan om zichzelf zo positief mogelijk te conditioneren. Dankzij een combinatie van lichamelijke ‘buitenwerk’ zoals gezond eten en drinken, wandelen en sporten met geestelijk ‘binnenwerk’ zoals meditaties, affirmaties en visualisaties heeft zij zich wat zij noemt ‘optimaal integraal’ kunnen klaarstomen voor haar ingreep en deze is positief verlopen.

De aanbevelingen en tips worden uiteengezet in hoofdstukken met als titels: liefdevolle zorg; zoek overal naar vreugde; wees dankbaar; identificeer je niet met je diagnose en prognose; creëer je eigen positieve realiteit; beweeg en ga de natuur in.

Samenvattend stimuleert het boek de lezer om in geval van ziekte of als voorbereiding op een operatie naast het vertrouwen in je arts en medicijnen ook te geloven in de natuurlijk genezende kracht in ieder van ons. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat mensen die geregeld positieve emoties ervaren vaak mentaal gezonder zijn, een betere lichamelijke gezondheid hebben en langer leven dan mensen die vaker negatieve emoties ervaren.

 

Door: Josée Janssen

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...