Uitgelezen: Zelfherstel van binnenuit

Optimaliseer je gezondheid met je gedachten, gevoelens en overtuigingen

Dit boek van Pascale Bruinen leert je hoe je je geest kunt inzetten om je gezondheid te optimaliseren. Om dit duidelijk te maken, gebruikt de auteur niet alleen wetenschappelijk onderzoek, maar ook haar eigen ervaringen en die van anderen.

Bestel het boek in de Medisch Dossier Boekshop >>>

Pascale Bruinen bleek na onderzoek een grote cyste in haar buik te hebben waaraan ze geopereerd moest worden. Er kon pas geconstateerd worden of deze goed- of kwaadaardig was toen ze op de operatietafel lag. Hoe ze zich voorbereidde op de operatie en met haar gedachten, gevoelens en overtuigingen invloed uitoefende op haar mentale en fysieke gezondheid, beschrijft ze in het eerste gedeelte van dit boek.

Daarnaast gaat het eerste deel over de innige verbondenheid van geest en lichaam. En de vraag die hierbij hoort is: Hoe is het mogelijk dat je via je hersenen zo veel invloed op jouw gezondheid en welbevinden kunt uitoefenen?

Eén van de antwoorden hierop is het feit dat jouw brein talloze lichaamsfuncties aanstuurt. En een tweede reden is dat je hersenen neuroplastisch zijn. Ze hebben een natuurlijke aanpassingsmogelijkheid en dit betekent dat jij de fysieke structuur van je brein zelf meetbaar kunt veranderen door bijvoorbeeld nieuwe dingen te leren, nieuwe ervaringen op te doen, regelmatig te mediteren, bepaalde gedachten te koesteren of je geheugen te trainen.

Bruinen gaat ook uitgebreid in op het feit dat gedachten bij het bepalen van onze ‘mindset’ een grote rol spelen. Zij bepalen in grote mate hoe je naar jezelf en de wereld kijkt, en zijn dan ook zeer bepalend voor hoe je omgaat met wat je overkomt in het leven. Als er één risicofactor is die onze ziekten negatief beïnvloedt, dan is dat het nocebo-achtige denken. Hiermee wordt bedoeld dat je alsmaar van het slechte uitgaat.

Het boek geeft allerlei oefeningen om een negatieve gedachtenspiraal te doorbreken. Hiertegenover staat het placebo-effect waarbij je gelooft in de werking van een nepmedicijn of behandeling. Uit de praktijk blijkt inderdaad dat de lichamelijke toestand kan verbeteren zonder dat een werkzame stof is ingenomen. En de opkomst van beeldvormende technieken als MRI-, EEG- en PET-scans hebben aangetoond dat placebo’s duidelijk zichtbare veranderingen en activiteiten in de hersenen veroorzaken. Zo blijken placebo’s tegen depressie dezelfde hersengebieden te stimuleren als echte antidepressiva.

De ‘mental managementtechnieken’, meditatie, affirmatie en visualisatie komen uitgebreid aan bod in het persoonlijk verhaal van de auteur. Meditatie leert je om langer geconcentreerd te blijven, wat noodzakelijk is voor succesvolle visualisatie; onder affirmatie verstaan we krachtige uitspraken die net zolang herhaald worden tot de hersenen ze voor waar aannemen en bij visualisaties wordt een gewenste situatie in de geest zo levendig mogelijk voorgesteld.

Het tweede gedeelte van het boek met als titel Optimaal integraal bestaat uit een handleiding, aanbevelingen en tips. In de praktische handleiding vind je een puntsgewijs overzicht van alles wat Bruinen in voorbereiding op haar operatie heeft gedaan om zichzelf zo positief mogelijk te conditioneren. Dankzij een combinatie van lichamelijke ‘buitenwerk’ zoals gezond eten en drinken, wandelen en sporten met geestelijk ‘binnenwerk’ zoals meditaties, affirmaties en visualisaties heeft zij zich wat zij noemt ‘optimaal integraal’ kunnen klaarstomen voor haar ingreep en deze is positief verlopen.

De aanbevelingen en tips worden uiteengezet in hoofdstukken met als titels: liefdevolle zorg; zoek overal naar vreugde; wees dankbaar; identificeer je niet met je diagnose en prognose; creëer je eigen positieve realiteit; beweeg en ga de natuur in.

Samenvattend stimuleert het boek de lezer om in geval van ziekte of als voorbereiding op een operatie naast het vertrouwen in je arts en medicijnen ook te geloven in de natuurlijk genezende kracht in ieder van ons. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat mensen die geregeld positieve emoties ervaren vaak mentaal gezonder zijn, een betere lichamelijke gezondheid hebben en langer leven dan mensen die vaker negatieve emoties ervaren.

 

Door: Josée Janssen

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Josée Janssen

Uitgelezen Pijn

Uitgelezen: Menokilo’s, blijf op gewicht in en na de overgang

Uitgelezen; Wie kies je om te zijn

Uitgelezen: Fascia

Uitgelezen; Vertroostingen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Josée Janssen avatar

Over de auteur

Josée Janssen bracht haar eerste werkzame jaren door als docent Nederlands en Frans in het middelbaar onderwijs. Via de opleiding tolk en vertaler Nederlands-Engels kwam zij terecht bij het vertalen en schrijven van boeken, artikelen en nieuwsbrieven. Zij woont in Drenthe waar zij wandelend en fietsend vele uren doorbrengt in de inspirerende natuur.
Lees meer artikelen van Josée Janssen