01-08-2023

Uitgelezen; Wie kies je om te zijn

De inspirerende gesprekken die Roek Lips vanaf 2019 met mensen voerde, werden de basis voor zijn boek Wie kies je om te zijn. Gefascineerd door de vraag ‘Wat is werkelijk van waarde voor een zinvol leven?’ laat hij 53 wetenschappers, filosofen, kunstenaars, bestuurders, denkers en doeners aan het woord.

Het boek bevat vijf delen met de thema’s: beschaving, wonderen, werkelijkheid, initiatieven en jezelf zijn. Ieder deel begint met een korte inleiding door Lips, waarna mensen met verschillende achtergronden hun inzichten delen. Het eerste hoofdstuk over beschaving begon met een interessante vraag: Kunnen wij een generatie zijn, die beter in staat is om van de wereld te leren?

Interessante antwoorden hierop komen onder andere van auteur en filosoof Joke J. Hermsen, schrijver en oud-politicus Jan Terlouw en econoom Herman Wijffels. Ook het pleidooi van hoogleraar socio-ecologische interacties Noëlle Aarts, om veel meer de dialoog met anderen aan te gaan, stemde mij zeer tot nadenken. Zij stelt: ‘Anders dan bij een debat of discussie gaat het bij een dialoog niet om het winnen. In een debat probeer je de ander van je gelijk te overtuigen en is er maar één winnaar. In een dialoog gaat het veel meer om een gesprek tussen mensen die fundamenteel anders tegen een kwestie aankijken en dan samen ontdekken waarom de andere persoon er zo over denkt.’

In het tweede hoofdstuk over wonderen sprak mij de beschouwing van bioloog Willem Beekman erg aan. Hij stelt dat de kern van het leven is: ‘Je blijven verwonderen en je in je hart laten raken over wat je ziet en ervaart.’ Gefascineerd door de overgang van een rups naar een vlinder, gelooft hij dat als je echt iets anders wilt in het leven je iets moet weggeven van jezelf. Daarnaast moet je totaal durven loslaten met het vertrouwen dat er dan iets nieuws komt. Net zoals de rups die alles moet opgeven in de cocon, terwijl het transformatieproces tot vlinder zich vervolgens voltrekt.

In het derde hoofdstuk rond het thema ‘werkelijkheid’ gaat het vooral om de vraag of we open-minded genoeg zijn om het nieuwe te willen zien. Kunstenaar Daan Roosegaarde doet een oproep aan de mensen om weer maker te worden van ideeën, van voorstellen en van de toekomst.

Dat kleine initiatieven leiden tot grote doorbraken, staat in het vierde hoofdstuk. In Lips’ voorwoord beschrijft hij zijn ervaring dat echte veranderingen zelden een logisch pad volgen. Het is dus belangrijk op kleine initiatieven te letten; dat zijn vaak de voorspellers van de toekomst.

Nadat onder andere Claudia de Breij in het laatste hoofdstuk haar gedachten laat gaan over ‘jezelf zijn’ als een proces dat je regelmatig moet bijstellen, eindigt Lips dit boek met een rijtje van tien vragen en inzichten die hij uit alle gesprekken heeft opgetekend. Hij heeft gemerkt dat ze écht kunnen helpen om vooruit te komen en je bewuster te maken.

Dit is een inspirerend boek om op je gemak in te grasduinen. Het zal je zeker stimuleren om na te denken over wat voor jou belangrijk is en wie jij wilt zijn in deze nieuwe tijd.

In het inspirerende boek Wie kies je om te zijn? deelt Roek Lips verhalen en inzichten die je uitdagen tot reflectie. Want ondanks alles is er altijd een moment waarop je een keuze kunt maken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Breekbare botten; Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borst-weefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: Kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind bin-nen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...

Blije huisdieren; Blije pootjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish...

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...