Uitgelezen; Wie kies je om te zijn

De inspirerende gesprekken die Roek Lips vanaf 2019 met mensen voerde, werden de basis voor zijn boek Wie kies je om te zijn. Gefascineerd door de vraag ‘Wat is werkelijk van waarde voor een zinvol leven?’ laat hij 53 wetenschappers, filosofen, kunstenaars, bestuurders, denkers en doeners aan het woord.

Het boek bevat vijf delen met de thema’s: beschaving, wonderen, werkelijkheid, initiatieven en jezelf zijn. Ieder deel begint met een korte inleiding door Lips, waarna mensen met verschillende achtergronden hun inzichten delen. Het eerste hoofdstuk over beschaving begon met een interessante vraag: Kunnen wij een generatie zijn, die beter in staat is om van de wereld te leren?

Interessante antwoorden hierop komen onder andere van auteur en filosoof Joke J. Hermsen, schrijver en oud-politicus Jan Terlouw en econoom Herman Wijffels. Ook het pleidooi van hoogleraar socio-ecologische interacties Noëlle Aarts, om veel meer de dialoog met anderen aan te gaan, stemde mij zeer tot nadenken. Zij stelt: ‘Anders dan bij een debat of discussie gaat het bij een dialoog niet om het winnen. In een debat probeer je de ander van je gelijk te overtuigen en is er maar één winnaar. In een dialoog gaat het veel meer om een gesprek tussen mensen die fundamenteel anders tegen een kwestie aankijken en dan samen ontdekken waarom de andere persoon er zo over denkt.’

In het tweede hoofdstuk over wonderen sprak mij de beschouwing van bioloog Willem Beekman erg aan. Hij stelt dat de kern van het leven is: ‘Je blijven verwonderen en je in je hart laten raken over wat je ziet en ervaart.’ Gefascineerd door de overgang van een rups naar een vlinder, gelooft hij dat als je echt iets anders wilt in het leven je iets moet weggeven van jezelf. Daarnaast moet je totaal durven loslaten met het vertrouwen dat er dan iets nieuws komt. Net zoals de rups die alles moet opgeven in de cocon, terwijl het transformatieproces tot vlinder zich vervolgens voltrekt.

In het derde hoofdstuk rond het thema ‘werkelijkheid’ gaat het vooral om de vraag of we open-minded genoeg zijn om het nieuwe te willen zien. Kunstenaar Daan Roosegaarde doet een oproep aan de mensen om weer maker te worden van ideeën, van voorstellen en van de toekomst.

Dat kleine initiatieven leiden tot grote doorbraken, staat in het vierde hoofdstuk. In Lips’ voorwoord beschrijft hij zijn ervaring dat echte veranderingen zelden een logisch pad volgen. Het is dus belangrijk op kleine initiatieven te letten; dat zijn vaak de voorspellers van de toekomst.

Nadat onder andere Claudia de Breij in het laatste hoofdstuk haar gedachten laat gaan over ‘jezelf zijn’ als een proces dat je regelmatig moet bijstellen, eindigt Lips dit boek met een rijtje van tien vragen en inzichten die hij uit alle gesprekken heeft opgetekend. Hij heeft gemerkt dat ze écht kunnen helpen om vooruit te komen en je bewuster te maken.

Dit is een inspirerend boek om op je gemak in te grasduinen. Het zal je zeker stimuleren om na te denken over wat voor jou belangrijk is en wie jij wilt zijn in deze nieuwe tijd.

In het inspirerende boek Wie kies je om te zijn? deelt Roek Lips verhalen en inzichten die je uitdagen tot reflectie. Want ondanks alles is er altijd een moment waarop je een keuze kunt maken.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Josée Janssen

Uitgelezen Pijn

Uitgelezen: Menokilo’s, blijf op gewicht in en na de overgang

Uitgelezen: Fascia

Uitgelezen; Vertroostingen

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Josée Janssen avatar

Over de auteur

Josée Janssen bracht haar eerste werkzame jaren door als docent Nederlands en Frans in het middelbaar onderwijs. Via de opleiding tolk en vertaler Nederlands-Engels kwam zij terecht bij het vertalen en schrijven van boeken, artikelen en nieuwsbrieven. Zij woont in Drenthe waar zij wandelend en fietsend vele uren doorbrengt in de inspirerende natuur.
Lees meer artikelen van Josée Janssen