Uitgelezen – Verbasing over verzuring

Dit boek is te bestellen in de MD Boekshop >>>

Het helder geschreven boek Verbasing over verzuring van Florentine van Vollenhoven komt precies op tijd. Op het moment dat een holistische denkwijze een prominentere plek inneemt op het gebied van ziekte en gezondheid; op het moment dat leefstijlgeneeskunde en personalised health meer focus krijgen. Dit boek behandelt een breed scala aan onderwerpen die alles te maken hebben met het handhaven of herstellen van de zuur-basebalans en daarmee onze gezondheid. Een heel belangrijk onderwerp, want ons westerse voedingspatroon is sterk zuurvormend.

Verzuring van ons lichaam leidt tot aantasting van het immuunsysteem, verlaging van het energieniveau, laaggradige ontstekingen en als er niets gebeurt, tot ernstige ziektebeelden.

De zuur-basebalans is zo essentieel voor onze gezondheid dat iedereen er eigenlijk meer van moet weten. Vandaar dit boek, aldus de schrijfster, zodat de kennis over dit onderwerp gemeengoed wordt en de basis van ons eten verschuift van ziekmakend en verzurend naar balancerend basisch.

Geen dieet, maar een ‘way of life’. Van Vollenhoven wil met deze uitgave de meest elementaire beginselen voor ziektepreventie en behoud van gezondheid doorgeven. Zij voert al 25 jaar een praktijk voor complementaire geneeskunde, waarbij het zuur-baseprincipe centraal staat. Daarnaast begeleidt zij reinigings- en ontspanningskuurweken en geeft ze lezingen.

Er zijn verschillende factoren die verzuring van het lichaam in de hand werken. Denk om te beginnen aan een verhoogde consumptie van dierlijke eiwitten en een verminderde zuuruitscheiding door een gebrek aan fysieke inspanning.

Basen krijgen we veel minder binnen omdat we in het algemeen te weinig groenten en fruit eten. Daarbij komt, dat alleen biologisch of bio-dynamisch geteelde groenten nog wezenlijk bijdragen aan basevorming omdat ze in volle, rijke grond geteeld zijn. En niet op een bedje van glaswol onder een lamp die dag en nacht brandt.

Overbelasting van ons systeem wordt onder andere veroorzaakt door te veel eten, te snel eten, te vaak eten, drinken tijdens de maaltijd, door alle voedingsmiddelen die een hoge of lage temperatuur hebben en vragen om extra energie bij de verwerking.

We eten doorgaans te zout, te zoet, te vet en te gekruid. Door alcohol-, nicotine- en overmatig koffiegebruik zetten we onze lever onder hoogspanning. Door tijdgebrek eten we voor het gemak uit pakjes en doosjes: geen voeding maar vulling.

Volgens Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling, krijgt de gemiddelde westerse consument per jaar 8 kilo (!) aan toxische voedingsmiddelen binnen. Om er een bescheiden aantal te noemen: geur-, kleur- en smaakstoffen, emulgatoren, broodverbeteraars, conserveringsmiddelen, schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen.

En tel daar de bijna onontkoombare ‘vervuiling’ in de vorm van straling, plastics, uitlaatgassen en diverse bouwmaterialen bij op.

In dit boek wordt pijnlijk duidelijk hoezeer wij ons lichaam onder druk zetten. Het goede nieuws is echter dat we er zelf wat aan kunnen doen. De balans in ons lichaam herstellen, chronische ziekten en het daarmee gepaard gaande medicijngebruik terugdringen.

Alleen al door beter te eten en te drinken. Ziekte is tenslotte de uitdrukking van een biologische afweer van het lichaam om een probleem op te lossen. Een proces dat ondersteund moet worden en niet tegengewerkt met symptoombestrijders. Een therapeutische interventie zou dus moeten bestaan uit het op een natuurlijke manier in goede banen leiden van het ziekteproces.

Het boek besteedt uitgebreid aandacht aan de zes fasen van ziekteontwikkeling: van de uitscheidings- tot de woekeringsfase. Hiermee worden de verschillende fasen voor de lezer herkenbaar en ‘behandelbaar’ door een aanpassing van levensstijl en voedingspatroon.

In de laatste hoofdstukken is er aandacht voor basen- en zuurvormende voedingsmiddelen en de nodige praktische recepten die het lichaam helpen in plaats van tegenwerken.

Wat een waardevol boek voor iedereen die z’n lichaam lief heeft! Duidelijk geschreven, logisch opgebouwd en met voldoende achtergrond voor wie het precieze ‘waarom’ wil weten. Een aanrader ook voor elke huisarts en lifestylecoach, deze ‘page turner’.

Koop dit boek nu via de boekenshop van Medisch Dossier.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Tineke Dekker

Uitgelezen – Herboren worden

Uitgelezen – Alles over Borstkanker

Uitgelezen: Het geschenk

Uitgelezen: Ook leuke meisjes worden 50

Uitgelezen: Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Tineke Dekker avatar

Over de auteur

Thuis in marketing en communicatie. Tekstschrijver, conceptmaker, storyteller en schrijfcoach. Creatieve denker & doener. 'Getting things done'.
Lees meer artikelen van Tineke Dekker